Λαϊκή δυσαρέσκεια για το ακριβό ρεύμα: Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να φροντίσουν τις οικογένειές τους

Μέλη εργατικών σωματείων και κινημάτων συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητείται η προσφυγή του ΕΚΑ κατά του Νόμου Χατζηδάκη, Αθήνα, Τρίτη 10 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Κορυφαίος υπουργός ομολογούσε σε παρέα δημοσιογράφων ότι επισκεπτόμενος την εκλογική του περιφέρεια το Σαββατοκύριακο, δεν βρήκε ούτε έναν συμπολίτη του που να μην παραπονεθεί για τους λογαριασμούς του ρεύματος.

«Ένας-δύο διαμαρτύρονταν για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, επίσης λίγοι για τις τιμές της βενζίνης, αλλά όλοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το ηλεκτρικό ρεύμα» τόνισε χαρακτηριστικά. Φυσικά και δεν ανακάλυψε την Αμερική ο υπουργός, που πρέπει να ομολογήσουμε προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο!

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στην τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2022 για την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα, περιγράφει την κατάσταση: Οι έξι στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, όπως και τις αγορές τροφίμων.

Μένει να δούμε φυσικά σε έναν μήνα, αν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις επιστροφές χρημάτων στους καταναλωτές θα έχουν αντίκρυσμα. Όπως και πόσα τελικά θα είναι τα περίφημα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον περασμένο Αύγουστο έως τον Μάρτιο, με βάση το πόρισμα που παρέδωσε η ΡΑΕ.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα νούμερα, αλλά σύμφωνα με τις εταιρείες δεν πρόκειται να ξεπερνούν τα 280-300 εκατομμύρια ευρώ, που θα φορολογηθούν με 90%. Μάλλον λίγα…

Την ίδια ώρα, πάντως, Ισπανία και Πορτογαλία εξασφάλισαν και τυπικά την «προκαταρκτική έγκριση της Κομισιόν για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για 12 μήνες, όπως γράφει σήμερα η El Pais.

Στη Μαδρίτη πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο ως την Παρασκευή για να τεθεί σε ισχύ «το συντομότερο δυνατό» το μέτρο, το οποίο θα μειώσει σχεδόν στο μισό τους λογαριασμούς, αλλά και την πληθωριστική έκρηξη των τελευταίων μηνών, η οποία ώθησε τον τιμάριθμο στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

  • Συσσίτια στη Γερμανία

Η ανάγκη στήριξης, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, μεγαλώνει άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρώπη: Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 20% οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα συσσίτια της εκκλησίας.

«Κυριολεκτικά κατακλυζόμαστε – τόσο από Γερμανούς, όσο και από πρόσφυγες από την Ουκρανία», λέει ο εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Tafel Sachsen. «Ειδικά στο τέλος του μήνα, παρατηρείς ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να φροντίσουν τις οικογένειές τους».

Στη Βρετανία, διπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες ο αριθμός των πολιτών που περιόρισαν ή κατάργησαν τελείως κάποια γεύματα. «Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι (ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά) αναγκάστηκαν τον Απρίλιο να μειώσουν ή και να καταργήσουν τελείως κάποια γεύματα» αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση «The Food Foundation». Τον Ιανουάριο το ίδιο πρόβλημα είχαν 4,7 εκατομμύρια Βρετανοί.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια στη Βρετανία για τη δραματική αύξηση του κόστους ζωής είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι Συντηρητικοί υπέστησαν συντριπτική ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τους Τόρις το 2019 αλλά όχι την περασμένη Πέμπτη, το 81% είπε ότι το κόστος ζωής ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, που καθόρισε την ψήφο τους. Τα καμπανάκια χτυπούν παντού…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Είμαστε κοντά στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας; Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε επίδειξη ισχύος;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: