Κύπρος: Πυροβολισμοί κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Γέρι- Καταδικάζουν πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών Συμβουλίου Ασφαλείας

File photo Προσωπικό των ειρηνευτικών δυνάμεων via ΚΥΠΕ




Επίθεση εναντίον περιπόλου της κατήγγειλε χθες η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Γερίου, όταν περιπολικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δέχθηκε πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο. Πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν το επεισόδιο, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα του συμβάντος και το οποίο θα έχει επιπτώσεις στη συνέχεια μέσα από τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ με ανακοίνωσή της, χθες γύρω στο μεσημέρι, καταδίκασε την επίθεση από άγνωστους δράστες εναντίον περιπολικού οχήματος του ΟΗΕ το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαΐου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ εντός της ουδέτερης ζώνης, περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά από το Γέρι και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με όχημα με νότια κατεύθυνση. Ένα όχημα περιπολίας του ΟΗΕ υπέστη ζημιές αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν ειρηνευτές, ανέφερε η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το βράδυ του Σαββάτου περίπολος των Ηνωμένων Εθνών εντόπισε εντός της νεκρής ζώνης διπλοκάμπινο όχημα και επιχείρησε να προσεγγίσει για έλεγχο. Όταν ο οδηγός του διπλοκάμπινου αντιλήφθηκε το περιπολικό της ΟΥΝΙΦΚΥΠ να κινείται προς το μέρος του τότε άρχισε να κινείται. Ακολούθησε καταδίωξη, με το περιπολικό της ειρηνευτικής δύναμης να δέχεται δύο πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο. Το διπλοκάμπινο διέφυγε προς τις ελεύθερες περιοχές, με τις Αρχές της Δημοκρατίας να έχουν ξεκινήσει έρευνες για το εν λόγω περιστατικό.

Στην ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως «εσκεμμένες επιθέσεις που έχουν ως στόχο ειρηνευτές συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χαιρετίζει την ενδελεχή έρευνα που διεξάγεται από τις τοπικές αρχές και τις καλεί να οδηγήσουν γρήγορα τους δράστες στη δικαιοσύνη». Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει εντείνει τις περιπολίες από τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, ήγειρε το θέμα κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Κόλιν Στιούαρτ αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του συμβάντος, με τον υπουργό Εξωτερικών να παραπέμπει στις έρευνες των κυπριακών Αρχών.

Αντιδράσεις επί του θέματος υπήρξαν και από πλευράς πρέσβεων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Στίβεν Λίλι, με ανάρτησή του στο τουίτερ καταδίκασε «την πρόσφατη επίθεση κατά περιπολικού της ΟΥΝΙΚΥΠ εντός της νεκρής ζώνης». Ο Στίβεν Λίλι τόνισε πως «οι ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αξίζουν να εργάζονται μέσα σε συνθήκες ασφάλειας» και χαιρέτισε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η πρέσβης της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλανό στη δική της ανάρτηση στο τουίτερ εξέφρασε «την έντονη καταδίκη για την επίθεση από άγνωστους δράστες εναντίον περιπολικού της ειρηνευτικής δύναμης εντός της νεκρής ζώνης». Περαιτέρω ανέφερε πως «η ασφάλεια του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας». Τέλος, χαιρέτισε τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει από τις αρμόδιες Αρχές.

Το συμβάν του Σαββάτου έρχεται να επισκιάσει τις όποιες κινήσεις της Λευκωσίας προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Κινήσεις για τις οποίες ο Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε στο ΥΠΕΞ τον Κόλιν Στιούαρτ. Κατά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και αναστροφής των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη πόλη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον κ. Στιούαρτ για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία της Λευκωσίας για τις νέες ενέργειες των κατοχικών αρχών στο παραλιακό μέτωπο στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. «Πρόκειται για ενέργειες που είναι αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με πρόσφατες προεδρικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, ακόμη, πως τα Ηνωμένα αποτελούν τον θεματοφύλακα των ψηφισμάτων του Οργανισμού «και ως εκ τούτου ο κ. Κασουλίδης μετέφερε την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων και αναστροφής των εν λόγω ενεργειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε στον Ιωάννη Κασουλίδη ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του όλου θέματος και τόνισε πως θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από philenews.com 
Κύπρος Λευκωσία 

Ως Έλληνες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: