Κατρίν Κολονά: Μια αδιαμφισβήτητη της γαλλικής διπλωματίας στις εξωτερικές υποθέσεις

FILE PHOTO Η υπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Μία «έμπειρη διπλωμάτης», «Ένα ραντεβού, που στέφει ένα μακρύ διπλωματικό ταξίδι για αυτήν την πεπεισμένη Ευρωπαία, κατά τη διάρκεια του οποίου, ήρθε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις, από τον πόλεμο στο Ιράκ έως το Brexit, συμπεριλαμβανομένου του «όχι» στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2005».

Τα παραπάνω, αναφέρονται σε άρθρο της εφημερίδας Les Echos για τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά (Catherine Colonna).

Το κείμενο υπογράφουν οι Ingrid FeuersteinVirginie Robert.

«Είναι μια σπουδαία επαγγελματίας, που δεν θα εκπλαγεί από τους φακέλους», ανέφερε ο Michel Duclos, πρώην πρέσβης και ειδικός σύμβουλος του Institut Montaigne, προσθέτοντας, ότι «γνωρίζει καλά την Αμερική από τη δημοκρατική της πλευρά».

Ωστόσο, η εφημερίδα παρατηρεί, ότι «ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, όταν είσαι διπλωμάτης σταδιοδρομίας, δεν διευκολύνει απαραίτητα το έργο, γιατί αναγκαστικά υπάρχει παρελθόν, καβγάδες και συμμαχίες στο εσωτερικό του υπουργείου».

Επίσης «θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί «έξυπνα» με το Μέγαρο Ηλυσίων, το οποίο έχει το πάνω χέρι σε καυτά ζητήματα, όπως το Ουκρανικό, την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, τη στρατηγική αυτονομία κ.λπ. 

Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι η Catherine Colonna θα πρέπει να διαχειριστεί την αντίθεση των νέων  διπλωματών στη μεταρρύθμιση, που θεσπίζει το τέλος των διπλωματών σταδιοδρομίας, τη μείωση των προξενικών δραστηριοτήτων, τις περικοπές θέσεων εργασίας – 50% λιγότερο προσωπικό σε 30 χρόνια.

Σημειώνεται η προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου απεργία, με σκοπό την καταγγελία της  σταδιακής «εξόντωση» έως το 2023, των δύο ιστορικών φορέων της γαλλικής διπλωματίας, πληρεξούσιων υπουργών και συμβούλων Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: Les Echos – Ingrid FeuersteinVirginie Robert – Gouvernement Borne : Catherine Colonna, une incontournable de la diplomatie française aux affaires étrangères

To δημοσίευμα του Politico  σημειώνει ότι η Catherine Colonna είναι η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη στην νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν (Macron).

H έμπειρος διπλωμάτης αναλαμβάνει το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εποπτεύει επίσης τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, από τον Jean-Yves Le Drian.

Η Colonna έχει τη φήμη διπλωμάτη κρίσεων, καθώς ήταν επικεφαλής της Γαλλικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Φιλοευρωπαϊκή, ήταν προηγουμένως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας υπό τον Πρόεδρο Jacques Chirac, διορισμένη λίγες μέρες μετά την ήττα του Chirac στο δημοψήφισμα του 2005 για το Σύνταγμα της ΕΕ, αφότου ο Γάλλος σοσιαλιστής Laurent Fabius είχε κάνει εκστρατεία εναντίον του (σπέρνοντας διχασμό στην Ευρώπη που στοιχειώνει το κόμμα έως σήμερα).

Η Colonna θα ηγηθεί τώρα του προβληματικού Quai d’Orsay, που πρέπει να διαχειριστεί τις δύσκολες σχέσεις με την πρώην αποικία Μάλι, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ατελείωτη ιστορία του Brexit, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Politico – Brussels Playbook/ New French Government

Είναι εκβιαστική η συμπεριφορά της Τουρκίας: Θέλει να αναγκάσει τις ΗΠΑ να τις δώσει τα F-16, λέει η TAZ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: