Υποχώρησε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα»

File Photo: Μέλη των RSF (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) έξω από την κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι, κρατούν σελίδες της Apple Daily του Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της εφημερίδας. EPA, IAN LANGSDON




Στη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών «έπεσε» η Ελλάδα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη που έδωσαν οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» για το 2022.

H αξιολόγηση δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Μαίου, που είναι και η «Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου».

Στη διεθνή κατάταξη η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 38 ολόκληρες θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή κάτω από χώρες όπως η Τυνησία, το Τόγκο, η Μποτσουάνα.

Καλύτερη εικόνα όσον αφορά την ελευθερία του τύπου παρουσιάζουν, σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και οι άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι εκτός από την Ελλάδα (-38 θέσεις) και την Κύπρο (-39 θέσεις) καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν καταγράφει τόσο μεγάλη υποχώρηση μέσα σε έναν χρόνο στη σχετική κατάταξη.

Αιτιολογώντας την εξέλιξη αυτή, οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» σημειώνουν ότι «το 2021 και το 2022 η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά στην κάλυψη ζητημάτων, από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία Covid», ενώ «η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη».

Στηλιτεύουν μάλιστα ιδιαιτέρως το ότι «πρόσφατες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας- επιτρέπουν τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου με σαθρό νομικό υπόβαθρο και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας.

Η ποινικοποίηση, με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, της διάδοσης ψευδών ειδήσεων δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, ούτε με τις ευρωπαϊκές νομικές προδιαγραφές».

Πηγή: dw.com

Απόρρητο έγγραφο “βόμβα” από το Nordic Monitor: Ο Ερντογάν επικοινωνούσε με τρομοκράτες και μαφιόζους από κρατικά τηλέφωνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: