Υπό ρωσική κατοχή το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας: Κίνδυνος για 1 εκατομμύριο αμάχους

File Photo: Ρώσοι στρατιώτες αναζητούν νάρκες έξω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. EPA,RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE




Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται το 95% της περιφέρειας του Λουχάνσκ σύμφωνα με ουκρανικές πηγές που προειδοποιούν ότι ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό, ενώ ειδικά το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ είναι σε ασφυκτικό αποκλεισμό και δεν είναι εφικτή ούτε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεοπτική ομίλία, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο απελευθερωμένο Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με ανκοίνωση του γενικού επιτελείου του Κιέβου, η προέλαση για την απελυθέρωση της Χερσώνας, «προχώρησε επιπλέον οκτώ χιλιόμετρα με διάσπαση του ρωσικού μετώπου στην περιοχή του Μπερισλάβ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, βιομηχανική περιοχή που περιλαμβάνει Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, ήταν μια «άνευ όρων προτεραιότητα» για τηΜόσχα.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία Andrei Kelin, είπε στο BBC ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο αναμένεται η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, εν μέσω επικρίσεων από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Kalush Orchestra πώλησαν το τρόπαιο της φετινής Eurovision συγκεντρώνοντας 900.000 δολάρια για την αγορά του μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος PD-2 από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

 

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

Εισβολή στην Ουκρανία: Με την ΥΠΕΞ της Γαλλίας θα συναντηθεί σήμερα ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: