Οικονόμου για ευάλωτες ομάδες και Ρομά: Ηθικό καθήκον και υποχρέωση η αντιμετώπιση των διακρίσεων

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λεύτερης Οικονόμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




«Ηθικό καθήκον, αλλά πρωτίστως υποχρέωση μίας σύγχρονης φιλελεύθερης xώρας, η οποία ανήκει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας όπως είναι η Ελλάδα, αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων κατά ευάλωτων ομάδων του κοινωνικού συνόλου, που διαβιούν στο έδαφός της» επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σε διαδικτυακό συνέδριο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας με θεματολογία την αστυνομική διαμεσολάβηση σε ζητήματα κοινοτήτων Ρομά.

Στην κατεύθυνση αυτή – πρόσθεσε – και ανταποκρινόμενοι στις συμβατικές δεσμεύσεις της Πολιτείας, όπως αυτές πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες για σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε αρμονική συνεργασία με τους λοιπούς φορείς της κυβέρνησης και όχι μόνο, λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν να λειτουργήσουν επικουρικά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά για την περίοδο 2021-2030.

Το συνέδριο κατά τον υφυπουργό, «σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έργου ‘Ολοκληρωμένη παρέμβαση συντηρητικής εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης και προληπτικής ασφάλειας, σε επιλεγμένες περιοχές – στόχους της χώρας με σημαντικές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ρομά’. Ενός έργου που αφορά ένα φλέγον και κατά τη γνώμη μου πάντοτε επίκαιρο ζήτημα, καθώς αγγίζει χιλιάδες συμπολίτες μας, που ανήκουν στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Ρομά».

Αναφερόμενος στην ασκούμενη πολιτική από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου είπε πως αυτή «στοχεύει στην ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με σκοπό καταρχάς την υποστήριξη των αστυνομικών στελεχών στην αποτελεσματική άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους, αλλά και στην στήριξη και ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που καταγράφονται στο πληθυσμό της χώρας μας, μέσα από την ουσιαστική καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων, των ανισοτήτων και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου. Πρόκειται για συντρέχουσες δράσεις, γεγονός που καταδεικνύει το αμείωτο ενδιαφέρον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου μας, να δημιουργήσουν μία κρίσιμη μάζα γνώσεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας προς τα στελέχη του. Στόχος είναι η ουσιαστικότερη ανταπόκρισή τους στις εξειδικευμένες ανάγκες και απαιτήσεις της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των Ρομά, στο πλαίσιο σεβασμού του εθνικού και ευρωπαϊκού κεκτημένου για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική θεμελίωση αυτού, που αντιλαμβανόμαστε όλοι στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως δημοκρατική, συμπεριληπτική κοινωνία του 21ου αιώνα».

O υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των Ρομά αλλά και την αναγκαιότητα από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην εκπλήρωση της αποστολής της, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές δράσεις αστυνομικών πρώτης γραμμής σε θέματα προληπτικής διαμεσολάβησης σε επιλεγμένους δήμους όλης της χώρας, με τη συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά ως συνεκπαιδευτών των συμμετεχόντων αστυνομικών. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΜΕΑ υλοποίησε στοχευμένη παρέμβαση που αφορά στο αστυνομικό προσωπικό μίας σειράς περιοχών (Δυτική Αττική, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ηράκλειο και Κατερίνη) με στόχο τη συντηρητική/διαρκή εκπαίδευση στελεχών πρώτης γραμμής της ΕΛΑΣ σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης Ρομά και προληπτικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά σε ρόλο συνεκπαιδευτή των αστυνομικών που συμμετέχουν».

Αμέσως μετά διευκρίνισε: «Η επιλογή τους έγινε με γνώμονα ότι υπηρετούν σε περιοχές με σημαντικές συγκεντρώσεις πληθυσμών Ρομά και έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με αυτές τις κοινότητες κατά την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων. Επιχειρείται κατ’ αυτό τον τρόπο η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την καλλιέργεια και εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας ευαισθητοποίησης, αλληλοκατανόησης και συλλειτουργίας αστυνομικών στελεχών πρώτης γραμμής, τοπικών κοινωνιών και κοινοτήτων Ρομά».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: