Εικόνες φρίκης από τα ρωσικά εγκλήματα: H Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών περιγράφει όσα είδε στην Ουκρανία

FILE PHOTO Η υπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Στις ζοφερές εικόνες που αντιμετώπισε χθες στην Ουκρανία η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αναφέρεται εκτενώς σήμερα ο απεσταλμένος της εφημερίδας Le Figaro στο Κίεβο.

Ειδικότερα αναφέρεται στην ύπαρξη θυμάτων, που δεν πέθαναν από βομβαρδισμούς, αλλά πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, καθώς και σε μαρτυρίες επιζώντων – και καταγραφές βιντεοσκόπησης – που αποκάλυψαν σοβαρά εγκλήματα πολέμου: εκτελέσεις ανδρών, όχι πάντα νεαρών, βιασμοί νεαρών γυναικών, φονικοί πυροβολισμοί σε οχήματα που μετέφεραν οικογένειες κ.λπ.

Όπως σημειώνει, τα πιο σοβαρά εγκλήματα φαίνεται να διαπράχθηκαν από στρατιώτες από την περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης, οι οποίοι δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, πριν από την παράδοση γαλλικού εξοπλισμού στην ουκρανική πολιτική ασφάλεια, η Γαλλίδα υπουργός έγινε δεκτή από τον Ζελενσκι, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το Χάρκοβο και ο οποίος επανέλαβε ότι η κατάσταση στο μέτωπο του Ντονμπάς ήταν δύσκολη και ζήτησε επανειλημμένα όπλα.

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας υπό τον τίτλο: «Στην Ουκρανία, ποια διέξοδος;», επισημαίνεται ότι η ΕΕ, για να βρει μια διέξοδο στη σύγκρουση, δεν μπορεί να βασιστεί στους αγγλοσάξονες συμμάχους της.

Αναφέρεται ειδικότερα ότι με τις κυρώσεις της, η ΕΕ «πυροβολείται στα πόδια», ενώ εμπορικά ωφελεί τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη ρωσική αγορά.

Αμφισβητείται επίσης η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και εκτιμάται ότι η μόνη διέξοδος είναι αυτή του ΟΗΕ όπου η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την δημιουργία ενός ναυτικού διαδρόμου, από την Οδησσό έως τον Βόσπορο, ενώ χαρακτηρίζεται ως «επιτεύξιμη πρόκληση» το να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανοί και Ρώσοι για να γίνει και πάλι η Μαύρη Θάλασσα «λίμνη ειρήνης».

Εκτιμάται τέλος ότι την ημέρα, που Ρώσοι και Ουκρανοί θα συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος (εξαγωγές σιτηρών, αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ) θα εμφανιστεί ένα φως στην άκρη του τούνελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Παρίσι, Γαλλία

 

Στρατιωτικοί, πολιτικοί και πράκτορες στη λίστα του Κιέβου με 600 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: