Η Τουρκία έχασε μέρος της αξιοπιστίας της στο ΝΑΤΟ αλλά δεν λογαριάζει τίποτα και κανένα: Η κλιμάκωση με Ελλάδα…

FILE PHOTO: Πολεμικό πλοίο συμμετέχει στην πολυεθνική Άσκηση “NOBLE DINA 2022”, που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, BARAK DAN




Η ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα στην Welt αναφέρεται αρχικά στην επιμονή της Άγκυρας στο βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και μετά τις διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για μια νέα επέμβαση στη Βόρεια Συρία, με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης 30χμ για την αντιμετώπιση των της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο Akif Cagatay Kilic, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, «η ζώνη ασφαλείας έχει στόχο τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων, την ασφάλεια της Τουρκίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μια τέτοιας ευρείας έκτασης επιχείρηση στη Β. Συρία σίγουρα μπορεί να προκαλέσει ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή από τουρκικής άποψης για δύο λόγους:

Αφενός μεν ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατά απασχολημένες στο ουκρανικό μέτωπο τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποσύρει από τη Συρία ρωσικά στρατεύματα, μια και η Ουκρανία έχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη στρατηγική σημασία από ό,τι η Συρία.

Κατά δεύτερον, δεδομένης της διαμάχης για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ναι μεν έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους για μια πιθανή κλιμάκωση στη Β. Συρία, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ριψοκινδυνεύσουν μια περαιτέρω διένεξη με την Τουρκία, χωρίς τη συναίνεση της οποίας δεν μπορούν να ενταχθούν οι δύο χώρες στη Συμμαχία.

Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση στη Β. Συρία, πάντως ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Yasar Yakis, εμφανίζεται στη Welt πεπεισμένος ότι τα λόγια του Προέδρου Erdogan θα ακολουθήσουν οι πράξεις, ενώ ελπίζει ότι δεν θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου η εν λόγω επιχείρηση και ότι δεν θα περιπλέξει έτι περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία.

Η ανταποκρίτρια αναφέρεται και στους εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις του Erdogan, δεδομένου ότι οι προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, μετά και την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι για εκείνον δεν υπάρχει πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανταπόκριση περιγράφει την κλιμάκωση της έντασης με τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο και την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά την οποία κάλεσε τις ΗΠΑ να μην προμηθεύσουν την Τουρκία με οπλικά συστήματα, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε την Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Και μετά έρχεται (ο Μητσοτάκης) και λέει στην Ουάσιγκτον: Να αρνηθείτε στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ τα μέσα προστασίας της νότιας και νοτιοανατολικής πτέρυγας», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Τουρκίας, Kilic. 

Και ενώ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να έχει απωλέσει ήδη μέρος της αξιοπιστίας της εξαιτίας της στάσης της, ο Kilic υπογραμμίζει ότι «είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ, η νότια και νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και λέμε εντελώς ανοιχτά: όποιος θέλει να μπει σε αυτή τη Συμμαχία, πρέπει να απαντήσει σε όλες τα ζητήματα και τις επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς την ασφάλειά της».

Τίτλος: «Η πορεία κλιμάκωσης στην εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί ο Erdogan – και τι κρύβεται πίσω από αυτή»
Υπότιτλος: «Ενώ μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί με μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία -και διακόπτει την επαφή με έναν εταίρο του ΝΑΤΟ. Το χρονικό σημείο έχει επιλεγεί απολύτως συνειδητά»

Ανησυχία για ένα “καυτό καλοκαίρι” στο Αιγαίο: Η Τουρκία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: