Η dolce vita του Πούτιν στο στόχαστρο του Λονδίνου: Kυρώσεις στην ερωμένη του και 11 “κολλητούς” [videos]

File photo: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα. Photo via Twitter




Την επιβολή νέων κυρώσεων στον στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία, με στόχο αυτή τη φορά να πληγεί ο πολυτελής τρόπος ζωής του τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίζεται σχεδόν φτωχός…

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών ο στόχος των νέων κυρώσεων είναι να πλήξουν την πολυτελή ζωή του Πούτιν και των κοντινών του προσώπων στα οποία περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγός του, η ερωμένη και ξαδέλφια του που θεωρούνται ως   μέλη ενός οικονομικού δικτύου που έχει στήσει το σύστημα του Κρεμλίνου επιτρέποντας στον Πούτιν να δηλώνει επισήμως μικρή περιουσία αλλά να διάγει πολυτελή βίο.

«Εκθέτουμε και θέτουμε στο στόχαστρο το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον στενότερο κύκλο του», ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Θα συνεχίσουμε με κυρώσεις σε όλους εκείνους που βοηθούν και υποθάλπουν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να υπερισχύσει η Ουκρανία».

Στα 12 νέα ονόματα που προστίθενται στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγος του Πούτιν Λιουντμίλα Οτσερέτναγια, η ερωμένη του Αλίνα Καμπάεβα και πολλοί συγγενείς του που κατέχουν διοικητικές θέσεις σε μεγάλες ρωσικές εταιρίες όπως η Gazprom.

  • Βρίσκονται αντιμέτωποι με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως εκείνοι σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις υποστήριξαν τον Πούτιν με αντάλλαγμα πλούτη, σημαντικές δουλειές και επιρροή στις ρωσικές υποθέσεις.

Όπως αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση του Λονδίνου, τα επίσημα αρχεία καταγράφουν μέτρια περιουσιακά στοιχεία για τον Πρόεδρο Πούτιν, όπως: ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, 2 αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ.

“Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν βασίζεται στο δίκτυο της οικογένειάς του, των παιδικών του φίλων και της επιλεγμένης ελίτ που έχει ωφεληθεί από την κυριαρχία του και με τη σειρά του υποστηρίζει τον τρόπο ζωής του. Η ανταμοιβή τους είναι η επιρροή στις υποθέσεις του ρωσικού κράτους που υπερβαίνει κατά πολύ τις επίσημες θέσεις τους” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, παρουσιάζοντας τον κατάλογο των 12 ονομάτων,  είπε:

Εκθέτουμε και στοχεύουμε το κρυφό δίκτυο που υποστηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και ενισχύει την φαυλότητα στον στενό του κύκλο. Θα συνεχίσουμε με κυρώσεις σε όλους όσους βοηθούν και υποκινούν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να επικρατήσει η Ουκρανία”

Ο πλούσιος τρόπος ζωής του Πούτιν αποδεικνύεται τακτικά, με αναφορές να αποκαλύπτουν τη σχέση του με ένα γιοτ αξίας 566 εκατομμυρίων λιρών και το «Παλάτι του Πούτιν», ενός  δισεκατομμυρίου δολαρίων – που επίσημα ανήκει στον στενό συνεργάτη του, Arkady Rotenberg, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2020.

Τα άτομα που επιβλήθηκαν σήμερα κυρώσεις περιλαμβάνουν:

Αλινα Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιακή αθλήτρια γυμναστικής. Η Καμπάεβα έφτασε να γίνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του National Media Group, σύμφωνα με πληροφορίες της μεγαλύτερης ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης. Φέρεται ότι έχει στενή προσωπική σχέση με τον Πούτιν και προηγουμένως ήταν βουλευτής στη Δούμα με  την “Ενωμένη Ρωσία” του Πούτιν.

Η Άννα Ζατσέπλινα, γιαγιά της Καμπάεβα και συνεργάτης του Γκενάντι Τιμτσένκο – – μακροχρόνιου συνεργάτη του Πούτιν, στον οποίον επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 22 Φεβρουαρίου 2022, από τον οποίο φέρεται να έλαβε ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Μόσχα.

Λουντμίλα Οτσερέτναγια,  πρώην Πρώτη Κυρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην σύζυγος του Πούτιν. Από το διαζύγιό της με τον Πούτιν το 2014, επωφελήθηκε από προνομιακές επιχειρηματικές σχέσεις με κρατικές οντότητες.

Ο Ιγκόρ Πούτιν, πρώτος ξάδερφος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρώσος επιχειρηματίας. Είναι Διευθυντής του Διεθνούς Θαλάσσιου Λιμένα Pechenga.

Μιχαήλ Πούτιν, Ρώσος επιχειρηματίας και συγγενής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μιχαήλ Πούτιν είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SOGAZ Insurance και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom.

Ο Ρομάν Πούτιν, πρώτος ξάδερφος του προέδρου Πούτιν. Ο Ρομάν Πούτιν δηλώνει δημόσια τη σχέση του με τον Πούτιν και τονίζει πώς αυτή η οικογενειακή σύνδεση επέτρεψε στην εταιρεία του, Putin Consulting, να βοηθήσει ξένους επενδυτές στη Ρωσία.

Ο Μιχαήλ Σελόμοφ, Ρώσος ιδιοκτήτης επιχείρησης και πρώτος ξάδερφος του Πούτιν, απομακρύνθηκε κάποτε. Η εταιρεία του Shelomov, Akcept LLC, φέρεται να μοιράζεται υπαλλήλους με την Binom JSC, την εταιρεία που έχει εγγραφεί ως ιδιοκτήτρια του «Putin’s Palace». Ο Shelomov, μέσω της εταιρείας του Akcept LLC, είναι επίσης μέτοχος στην Bank Rossiya, μια τράπεζα με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και διευθύνεται από βασικούς συνεργάτες του Πούτιν και της επιβλήθηκαν  κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Πούτιν έχει επίσης τοποθετήσει κατά τακτά διαστήματα τους έμπιστους και τους πιστούς υποστηρικτές του σε στρατηγικές θέσεις εντός του κράτους, επεκτείνοντας την προσωπική του εμβέλεια σε όλες τις γωνιές της ρωσικής οικονομίας. Αυτοί που επιβλήθηκαν σήμερα είναι:

Ο Αλεξάντερ Πλέχοφ, στενός φίλος του Πούτιν. Έχει ωφεληθεί από τη σχέση του με τον Πούτιν και η εταιρεία του Vital Development Corporation έχει επωφεληθεί από σημαντική κρατική υποστήριξη.

Μιχαήλ Κλισιν,  στέλεχος της Bank Rossiya και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SOGAZ.

Ο Βλαντιμίρ Κόλμπιν, ο γιος του παιδικού φίλου του Πούτιν και φερόμενου ως επιχειρηματικού συνεργάτη, Πίτερ Κόλμπιν. Ο Κόλμπιν έχει επωφεληθεί και υποστηρίξει την κυβέρνηση της Ρωσίας ως Γενικός Διευθυντής της Gelendzhik Seaport LLC.

Ο Γιούρι Σαμάλοφ, γιος του Νικολάι Σαμάλοφ (του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014) και αδελφός του πρώην γαμπρού του Πούτιν, Κύριλλου (κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 24 Φεβρουαρίου 2022). Ο Γιούρι είναι μέλος της νέας ελίτ των παιδιών των στενότερων συνεργατών του Πούτιν και έχει αναδειχθεί γρήγορα για να γίνει Πρόεδρος της Gazfond και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprombank.

Ο Βίκτορ Χαμάριν,  είναι ένας Ρώσος δικηγόρος και επιχειρηματίας, ο οποίος είναι φίλος και συγγενής του Πούτιν.Εχει μια σειρά από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της LLC NefteProduktServis, η οποία δραστηριοποιείται στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

* Από την εισβολή, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.000 άτομα και 100 οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε ολιγάρχες με καθαρή παγκόσμια αξία άνω των 117 δισεκατομμυρίων λιρών.

Με πληροφορίες από gov.uk

Ξεκίνησε η πρώτη δίκη στην Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου: Ρώσος στρατιώτης κατηγορείται για το φόνο ενός αμάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: