Για 3η φορά μετά τον πόλεμο μείωσε το επιτόκιο η Τράπεζα της Ρωσίας καθώς το ρούβλι ανεβαίνει συνεχώς

File Photo H έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην Μόσχα. EPA/SERGEI ILNITSKY




Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή φορά σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να χαλιναγωγήσουν το αυξανόμενο ρούβλι.

Η Τράπεζα της Ρωσίας θα μειώσει τα επιτόκια από 14% σε 11% από αύριο Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι αύξησαν το επιτόκιο από 9,5% σε 20% ως μέτρο έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, εν μέσω φόβων για πτώση του εθνικού νομίσματος

  • Αργότερα το μείωσαν  στο 17% στις 8 Απριλίου και στο 14% στις 29 Απριλίου.

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία παραμένουν δύσκολες, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα .

Η χαμηλή δανειοδοτική δραστηριότητα «περιορίζει τους κινδύνους υπέρ του πληθωρισμού και καθιστά αναγκαία τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών», ανέφερε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε «σημαντικά» από 17,8% τον Απρίλιο σε 17,5% στα μέσα Μαΐου, μια πιο γρήγορη μείωση από ό,τι είχε προβλέψει η τράπεζα.

Το ρωσικό χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη 1,7% στις 2.380 μονάδες μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων, η Ρωσία εισήγαγε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων για να βοηθήσει το ρούβλι αφού η Ρωσία επλήγη με άνευ προηγουμένου κυρώσεις μετά την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι συναλλαγματικοί έλεγχοι περιλάμβαναν την υποχρέωση των εξαγωγέων να πουλήσουν το 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα και περιορισμούς σε ιδιώτες.

  • Σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εισαγωγών, αυτό βοήθησε το ρούβλι να σημειώσει θεαματική ανάκαμψη και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται σε υψηλά 4 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ενώ η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα μέτρα για να χαλαρώσει τους ελέγχους κεφαλαίων ,  το ρούβλι συνεχίζει να ανατιμάται.

Ένα ισχυρό ρούβλι δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, να αυξήσει το έλλειμμα και να επηρεάσει τους εξαγωγείς ενέργειας.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων σήμερα Πέμπτη, το ρούβλι υποχώρησε στο 60,9 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και στο 63,36 έναντι του ευρώ.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση»: Σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: