“Φάλαινα δολοφόνος” έχασε το δρόμο της και βρέθηκε στον Σηκουάνα: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης [videos]

Εικόνα από τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων που δείχνει βίντεο με την όρκα στον ποταμό Σηκουάνα. Screenshot via YouTube




Οι γαλλικές αρχές κατέστρωσαν σχέδιο για να οδηγήσουν πίσω στον ωκεανό μια όρκα που έχασε τον προσανατολισμό της και βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα: χρησιμοποιώντας ήχους από φάλαινες-δολοφόνους (όπως αποκαλούνται εξαιτίας της κοινής αγγλικής ονομασίας τους – killer whales).

Ύστερα από σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος Γάλλοι και ξένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στα θαλάσσια θηλαστικά, ανακοινώθηκε ότι η όρκα θα παρακολουθείται εξ αποστάσεως με drone, ενώ θα εκπέμπονται ήχοι από φάλαινες του συγκεκριμένου είδους, σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί πίσω στον ωκεανό.

«Η χρήση αυτών των μη επεμβατικών μεθόδων, από απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων, θα εμποδίσει σκάφη να την προσεγγίσουν, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει το άγχος της και να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της όσο και την ασφάλεια των διασωστών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

  • Η φάλαινα, της οποίας η υγεία επιδεινώνεται στο γλυκό νερό, απομακρύνθηκε από τον ωκεανό πριν από αρκετές ημέρες και κινδυνεύει να πεθάνει.

Η μήκους τεσσάρων μέτρων όρκα, που αναγνωρίστηκε ως αρσενική, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις εκβολές του Σηκουάνα στις 16 Μαΐου, μεταξύ του λιμανιού της Χάβρης και της πόλης Ονφλέρ στη Νορμανδία, προτού διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για να φθάσει δυτικά της Ρουέν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες της όρκας στο ποτάμι, με το ραχιαίο πτερύγιό της να εξέχει από το νερό και το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο δέρμα της να είναι εμφανές κάθε φορά που αναδύεται στην επιφάνεια.

Η όρκα ή όρκη (Orcinus orca), η οποία εξαιτίας της κοινής αγγλικής ονομασίας της (killer whale) μεταφράζεται και ως φάλαινα δολοφόνος, ανήκει στην οικογένεια κητών δελφινίδες (Delphinidae).

Σε αντίθεση με ότι φρονεί η κοινή γνώμη, οι όρκες είναι γνήσια δελφίνια, για την ακρίβεια τα μεγαλύτερα του είδους τους, καθώς εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες με αυτά, παρά με τα λοιπά μέλη της οικογένειας των οδοντοκητών.

Οι όρκες απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς, από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις τροπικές θάλασσες.

 

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ελβετικές Άλπεις: Δύο ορειβάτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από πτώση παγωμένων ογκόλιθων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: