Εύγε στον δημοσιογράφο Ντίνο Φοινικαρίδη που είπε όχι στη λογοκρισία: Οι πολιτικοί ξεπερνούν τα όρια της βλακείας

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με τον βουλευτή Κωστή Ευσταθίου. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Δεν είμαστε καλά. Άκου ιστορία! Έκλεισε ραντεβού ο Ντίνος Φοινικαρίδης να φιλοξενήσει στην εκπομπή του στο ΡΙΚ, το μεσημέρι της Παρασκευής, τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου -θα μιλούσε για τις αναταράξεις που συμβαίνουν στο κόμμα του- κι ενώ ήταν ήδη στο στούντιο τον ενημέρωσαν ότι παρενέβη ανώτερο αόρατο χέρι και απαγόρευσε τον βουλευτή.

Κι ο βουλευτής ενώ ήταν στο Στρασβούργο και ανέμενε για την παρέμβαση, τον πήραν τηλέφωνο από την παραγωγή και τον ενημέρωσαν ότι η πρόσκληση ακυρώθηκε. Χωρίς καμιά εξήγηση.

«Εάν φέρονται έτσι σε έναν βουλευτή, σκεφτείτε πώς φέρονται στους υπόλοιπους καλεσμένους και τι λογοκρισία υπάρχει», σχολίασε ο ίδιος μιλώντας χθες στο philenews. Πράγματι.

  • Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, είναι ότι ο Ντίνος, πάντοτε αξιοπρεπής, μόλις βγήκε από το στούντιο υπέβαλε την παραίτηση του από την εκπομπή. Ελπίζω τώρα να υπάρξει άλλη παρέμβαση από το κράτος (ακούς Πρόεδρε;), μια και είναι κρατικό το κανάλι, για να προστατευθεί ο δημοσιογράφος. Διότι, άξιοι είναι, αντί να δώσουν εξηγήσεις, να θυματοποιήσουν τον Ντίνο.

Χθες, κατάγγελλαν διάφοροι, και κόμματα και πρόσωπα, ότι το συμβάν παραβιάζει την ελευθεροτυπία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Σωστά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κυρίως μια μεγάλη ανοησία. Διότι, ο Κωστής Ευσταθίου μίλησε σε άλλα κανάλια, είπε τις απόψεις του, επέκρινε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τους χειρισμούς του, δεν εξαφανίστηκε επειδή δεν μίλησε στο ΡΙΚ, όπως εξαφανίζονταν προ δεκαετιών όσους αποφάσιζε το ΡΙΚ (η κυβέρνηση, δηλαδή) να εξαφανίσει.

Αυτός που παρενέβη το έκανε ίσως για να προστατεύσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Δεν το πέτυχε διότι δεν θα μπορούσε να εξαφανίσει την άποψη του Ευσταθίου. Σήμερα, υπάρχουν χίλιοι τρόποι να δημοσιοποιήσει κάποιος τις απόψεις του, αν δεν του δοθεί λόγος στο ΡΙΚ, σιγά τα ωά, θα του δοθεί αλλού. Γι΄ αυτό λέω ότι είναι πλέον βλακώδεις τέτοιες παρεμβάσεις. Απλώς γελοιοποιούν αυτόν που τις κάνει.

Αλλά, πέραν αυτού, το κρατικό κανάλι έχει υποχρέωση να δίνει τον λόγο και τον αντίλογο σε όλους τους πολιτικούς. Δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρονται τα ιδιωτικά κανάλια που έχουν λίστες «κομμένων» και προβάλλουν όποιους γουστάρουν ή όποιους τους εξυπηρετούν σε άλλες δουλειές.

Οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ δεν επιτρέπεται να κάνουν τη δουλειά τους μέσα από τέτοιες συναλλαγές. Τι θα γίνει, δηλαδή, σε πιο σημαντικά ζητήματα, όταν συμβαίνει αυτό για τις εξελίξεις σε ένα μικρό κόμμα, όπως η ΕΔΕΚ;

Ο Κωστής Ευσταθίου είναι ίσως ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη που απέμειναν στην ΕΔΕΚ. Αν δεν καλέσει αυτόν το ΡΙΚ να πει τις απόψεις του, ποιον θα καλέσει; Οφείλει, λοιπόν, το κρατικό ίδρυμα, πρώτον, να δώσει εξηγήσεις, να ενημερώσει τον λαό που πληρώνει τα εκατομμύρια του, γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι σε έναν βουλευτή και, δεύτερο, να προστατεύσει τον αξιοπρεπή επαγγελματία δημοσιογράφο Ντίνο Φοινικαρίδη.

Στην ΕΔΕΚ, πάντως, δεν πολυκαταλαβαίνω πια τι συμβαίνει. Όσο ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε να κάνει με μερικά περιθωριοποιημένα στελέχη, που επέλεξαν να πάρουν το κόμμα στα δικαστήρια αντί να παλέψουν μέσα στο κόμμα τους, είχε και μια δικαιολογία να αντιδρά και να τους επιτίθεται. Αλλά, τώρα πέρασε σε άλλο επίπεδο.

  • Επιτίθεται σε δύο βουλευτές του, τον Κωστή Ευσταθίου και τον Ηλία Μυριάνθους, οι οποίοι ήταν δίπλα του το προηγούμενο διάστημα, ειδικά ο Ευσταθίου ήταν δίπλα του εξ αρχής, επειδή άσκησαν κριτική στους χειρισμούς του.

«Όποιος ασκεί κριτική, κατηγορείται από την ηγεσία ως πολέμιος του κόμματος», έλεγε χθες ο κ. Ευσταθίου στο philenews. «Αδυνατώ πλέον να τον παρακολουθήσω», είπε αναφερόμενος στον κ. Σιζόπουλο. Και τι θα καταλάβεις κ. Σιζόπουλε αν αποχωρήσουν κι αυτοί όπως τόσοι άλλοι;

Ένας ήταν ο ευρωβουλευτής, έφυγε, τέσσερις οι βουλευτές, αν φύγουν οι δύο θα μείνει ο Σιζόπουλος, μαζί με τον Αποστόλου ο οποίος ήταν άλλου κόμματος και εκλέγηκε συνεργαζόμενος. Η επιτυχία ενός κομματικού αρχηγού δεν είναι να διώχνει τα στελέχη του, το αντίθετο.

Υ.Γ. Ο Βάσος Λυσσαρίδης θα ξανάγραφε: Γιόμισαν τ’ ανθρώπινα μάτια ψεύτικες αναλαμπές / Και γιόμισαν τα σωθικά μου αηδία / Και τώρα ούτε στον καθρέφτη δεν απόμεινε παρηγοριά.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το ανίκανο κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τους ανεγκέφαλους: Οι «στρατοί» παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων και η αντίδραση είναι νωχελική

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: