Δικαιολογημένη δυσαρέσκεια της Αθήνας από τη χλιαρή αντίδραση της Ε.Ε. στις προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Dana Spinant. Φωτογραφία via European Commission




Η Αθήνα εξεπλάγη από τη χλιαρή αρχική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δήλωση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, γράφει στο Euractiv, ο Sarantis Michalopoulos.

Καταγράφεται σχετική δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό Skai από την πρώην υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη. 

Σημειώνεται η σχετική αναφορά στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, που χρησιμοποιεί το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Ερντογάν, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Dana Spinant απάντησε «κανένα σχόλιο». Μετά από πιέσεις από την Αθήνα, η Spinant προέβη σε «διορθωμένη» δήλωση, λέγοντας:

«Ο κ. Ο Μητσοτάκης είναι επικεφαλής κυβέρνησης κράτους μέλους της ΕΕ, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να αναλάβει εποικοδομητική δέσμευση προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση».

Η Μπακογιάννη, πολιτικός με επιρροή, είπε ότι η νέα δήλωση της Επιτροπής είναι «εξίσου άσχετη» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ενημερώνεται για την πραγματικότητα «με καθυστέρηση» και «ζει στη δική της φούσκα».

Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώθηκε. Στην κλιμακούμενη διαμάχη, ο Manfred Weber, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ΕΚ, παρενέβη, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον Μητσοτάκη. 

«Εάν ο Πρόεδρος Erdoğan είναι αφοσιωμένος στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί συμμάχους. Το ερώτημα είναι θέλει πραγματικά να είναι μέρος της ένωσης αξιών μας;», έγραψε στο Twitter.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis MichalopoulosGreece fumes at EU Commission over silence on Turkey’s fresh escalation

Άνθρακες ο θησαυρός για τον Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ δεν δέχθηκε τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: