Άνθρακες ο θησαυρός για τον Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ δεν δέχθηκε τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Άρθρο γνώμης του Lazar Berman δημοσιεύει η εφημερίδα Times of Israel με τίτλο «Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών δείχνει πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να επιταχυνθεί η συμφιλίωση, πλην όμως το Ισραήλ εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό».

Στον υπότιτλο αναφέρει ότι: «Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας θα ήθελε να μετέχει επίσης στην επίσκεψη στο Ισραήλ, ωστόσο τα Ιεροσόλυμα δε φαίνεται πως επιζητούν μια εταιρική σχέση σε θέματα ενέργειας”.

Ο Lazar Berman επιχειρεί μια ανάλυση των πολιτικών προθέσεων της Τουρκίας και του Ισραήλ επ’ ευκαιρία της διήμερης επίσκεψης του τούρκου ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu) στο Ισραήλ.

Ακολούθως επισημαίνονται τα σημαντικότερα σημεία του δημοσιεύματος:

Προτού καλά- καλά ο τούρκος ΥπΕξ προσγειωθεί χθες στο αεροδρόμιο Ben Gurion, διαφαινόταν ότι από ισραηλινής πλευράς υπήρχε σκεπτικισμός κι επιφυλακτικότητα σε σχέση με τον προσδοκώμενο ρυθμό προσέγγισης των δύο χωρών.

Πριν την επίσκεψη, στον ισραηλινό τύπο είχαν καταγραφεί πλείστες αναφορές που έκαναν λόγο για συμμετοχή και του τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ (Fatih Donmez) στο ταξίδι στο Ισραήλ, προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου, την οποία τόσο πολύ επιθυμεί η Άγκυρα,- ειδικά από τότε που οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν υποστηρίζουν πλέον τα σχέδια του Ισραήλ για κατασκευή ενός αγωγού φυσικό αερίου προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Όμως, τελικά, ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας δεν ήρθε στο Ισραήλ.

Καθώς η Τουρκία δεν είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τις κινήσεις της, σ’ ό,τι αφορά στον περιορισμό της δραστηριότητας της Χαμάς στο έδαφός της, έτσι και το Ισραήλ απ’ την πλευρά του δεν είναι ακόμη έτοιμο να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις και σίγουρα δεν επιθυμεί να συνομιλήσει για ενεργειακά θέματα. (…) Ο Ερντογάν (Erdogan) είχε βέβαια, στο πλαίσιο της επίσκεψης Herzog στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, εκφράσει τη διαθεσιμότητα της Άγκυρας να «συνεργαστεί (με το Ισραήλ) σε έργα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας».

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για οποιαδήποτε συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα», εξηγεί με δηλώσεις του στην εφ. Times of Israel ο κ. Gabriel Mitchell, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ισραηλινού Ινστιτούτου Mitvim.

«Οι σχέσεις μας δεν είναι αυτή τη στιγμή σε σημείο που να μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή συνεργασία και για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Πρέπει να επικεντρωθεί κανείς σε άλλα θέματα, αναγκαία, προκειμένου οι σχέσεις να επανέλθουν κάποια στιγμή σε σημείο ώστε να μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες για ενεργειακά ζητήματα».

Για τον κ. Mitchell η απόφαση να μη μετάσχει ο Donmez στην επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν ενός είδους «παραδοχή από την τουρκική πλευρά ότι η ίδια υπήρξε ιδιαιτέρως επιθετική- ιδίως ο Erdogan- και ότι η Άγκυρα πρέπει στο εξής να κινηθεί με τον ρυθμούς του Ισραήλ, εάν θέλει να επιτύχει τον στόχο της».

Το Ισραήλ επιθυμεί να συζητήσει πρώτα για τη σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς, για την ανταλλαγή πρέσβεων, για την ανοικοδόμηση διμερών σχέσεων σε τομείς, όπου η δραστηριότητα είχε τα προηγούμενα χρόνια ανασταλεί, -όπως οι κοινοβουλευτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές-, και για την αποκατάσταση ενός στρατηγικού διαλόγου. Όλες όμως αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο. (…)

Ο Erdogan βρίσκεται σε διαδικασία προσέγγισης δυτικών χωρών, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ, πρέπει όμως να  κατορθώσει να διατηρήσει και την εσωπολιτική στήριξη, με ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές του 2023, προβάλλοντας εαυτόν ως υπερασπιστή του Παλαιστινιακού ζητήματος. Από τότε που έλαβε την απόφαση να τερματίσει τη διπλωματική κρίση με το Ισραήλ, ο τούρκος Πρόεδρος «πουλάει» στο εσωτερικό του ακροατήριο την επιλογή του αυτή, ως έναν τρόπο να παράσχει βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Cavusoglu στο Ισραήλ δεν πρόκειται να κυριαρχήσει στην τουρκική ειδησεογραφική επικαιρότητα, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα, ανοιχτά μέτωπα: η ένταση αυξάνεται και πάλι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας- με τη δεύτερη να είναι στενή σύμμαχος του Ισραήλ-, μετά τη διατύπωση κατηγοριών από τον τούρκο Πρόεδρο εις βάρος του έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ότι ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο, προκειμένου να μην πωληθούν αμερικανικά μαχητικά F16 στην Άγκυρα.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, η Σουηδία και η Φινλανδία αποστέλλουν αντιπροσωπείες τους στην Άγκυρα, ελπίζοντας να ξεκαθαρίσουν τις διαφορές τους με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της επιδιωκόμενης ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Κι ενώ υπάρχουν αυτά καθώς και άλλα, πιεστικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, ο Erdogan είναι αποφασισμένος να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει στην ανταλλαγή πρέσβεων. Και η επίσκεψη Cavusoglu στο Ισραήλ αποτελεί σαφή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. (…)

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Times of Israel

Ο νέος ενεργειακός χάρτης και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: