Αποχώρησε εσπευσμένα από την βουλή του Ισραήλ ο Ρώσος Πρέσβης: Υπό καταιγισμό επιθέσεων για την Ουκρανία

File Photo: Συνεδρίαση της Κνεσσέτ EPA, JIM HOLLANDER




Ο Ανατόλι Βικτόροφ,  πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ισραήλ, έφυγε από την ολομέλεια της Κνεσέτ χθες Τρίτη αφού μέλη της ισραηλινής βουλής επιτέθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ένας εκ των βουλευτών που επιτέθηκαν στη Ρωσία στην ολομέλεια ήταν ο ουκρανικής καταγωγής Εβγκένι Σόβα του κόμματος Yisrael Beytenu, ο οποίος χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία «χαστούκι στο πρόσωπο των παππούδων μας που πολέμησαν τους Ναζί».

Ο πρεσβευτής φέρεται να αποχώρησε εσπευσμένα από την ολομέλεια αφού πολλοί βουλευτές  άρχισαν να μιλούν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και να υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου σε ουκρανικό έδαφος.

Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ έχουν σταδιακά επιδεινωθεί από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το Ισραήλ, το οποίο πιέστηκε από τη Δύση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Κρεμλίνο, προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερο καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να αναλαμβάνει αρχικά το ρόλο του μεσολαβητή, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους ελάχιστους παγκόσμιους ηγέτες που συναντήθηκαν με τον Πούτιν στη Ρωσία μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Παρά τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε στην Ουκρανία και τις καταδίκες προφανών εγκλημάτων πολέμου, όπως η σφαγή στη Μπούτσα, ο Μπένετ αρνήθηκε να κατηγορήσει ή να καταδικάσει άμεσα τη Ρωσία, αφήνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Γαίρ Λαπίντ να μιλάει εναντίον της Μόσχας.

  • Μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις ήρθε όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε αντισημιτική επίθεση στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυριζόμενος ότι «το γεγονός ότι είναι Εβραίος δεν αναιρεί τα ναζιστικά στοιχεία στη χώρα του», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «ο Αδόλφος Ο Χίτλερ είχε επίσης εβραϊκό αίμα».

Το σχόλιο του Λαβρόφ προκάλεσε ευρείες καταδίκες από τον Μπένετ και πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και ανακλήθηκε από τον Πούτιν, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τηλεφωνική συνομιλία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σόβα, ο οποίος μιλούσε καθώς ο πρέσβης αποχωρούσε από την ολομέλεια, αντέδρασε στο περιστατικό και είπε ότι ο Βικτόροφ είχε «επείγουσες συναντήσεις και έπρεπε να φύγει από την Κνεσέτ ούτως ή άλλως». Αυτό είπε και η ρωσική πρεσβεία.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Παγώνει για την ώρα η ένταξη της Νότιας Οσετίας στη Ρωσία, καθυστερεί το “δημοψήφισμα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: