19η Μαϊου 2022: 103 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων * Κανείς δεν ξεχνά, κανένας και τίποτα δεν ξεχνιέται [videos]

Εύζωνοι ντυμένοι με τη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη εκτελούν την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωση Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην πλατεία συντάγματος, Αθήνα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




«Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες», επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

  • Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» στις 24 Φεβρουαρίου 1994 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα. Η επιλογή της ημέρας αυτής δεν ήταν τυχαία, καθώς στις 19 Μαΐου του 1919  ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

103 χρόνια μετά και ο πόνος δεν έχει καταλαγιάσει. Τι κι αν έχουν φύγει από τη ζωή οι περισσότεροι μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της βίαιης αλλαγής της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής, τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ο ίδιος ο γενετικός κώδικας των Ποντίων μεταφέρει την αλήθεια που είναι μία και μοναδική: Οι Οθωμανοί Τούρκοι και οι συνεργοί τους υλοποίησαν με χειρουργική ακρίβεια το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, βάζοντας στο στόχαστρό τους, όχι μία αλλά πολλές γενιές!

Η 19η Μαΐου 1919 αποτελεί ημερομηνία-εφιάλτη για εκατομμύρια Πόντιους του χθες, του σήμερα και του αύριο, καθώς οι ξεριζωμένες οικογένειές τους κουβαλούν πολλές ματωμένες ιστορίες.

Το προσχεδιασμένο έγκλημα των Νεότουρκων και των κεμαλικών απέδωσε καρπούς, αφού από την έναρξη της Γενοκτονίας μέχρι τον Μάρτιο του 1924, 353.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εκτοπίστηκαν. Το μαχαίρι δεν έκανε διακρίσεις: Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι σφαγιάζονταν. Οι Οθωμανοί Τούρκοι εκτέλεσαν, κρέμασαν, βίασαν, βασάνισαν και απήγαγαν. Όσο πιο πολλά τα θύματα, τόσο μεγαλύτερα τα ανταλλάγματα. Οι Τούρκοι εξαργύρωσαν τα εγκλήματά τους με χρήματα, αξιώματα, και τις περιουσίες των Ελλήνων χριστιανών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/pontosnews.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: