Το φάντασμα της Λεπέν βγάζει καθαρά Μακρόν με 55,5%: «Θα τον ψηφίσουμε αρκεί να μη μιλάει!» λένε στο κάστρο του Μελανσόν

O Γάλλος Πρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μασαλία στις 16 Απριλίου 2016. EPA/Guillaume Horcajuelo




Ολοένα και πιο καθαρό προβάδισμα νίκης στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δίνουν νεότερες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, καθώς φαίνεται ότι η απειλή της ακροδεξιάς συσπειρώνει οριστικά κατά της Λεπέν, το εκλογικό σώμα.

Δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria για τα France Info και Le Parisien-Aujourd’hui En France δείχνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 55,5% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14 έως 16 Απριλίου και προβλέπει συμμετοχή που αναμένεται να φθάσει το 72%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζει ο Guardian, δίνει τη μάχη της καριέρας του για να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους -πολλοί από τους οποίους έχουν βγει στους δρόμους για να αντιταχθούν στην κυβέρνησή του τα τελευταία πέντε χρόνια- να προσέλθουν την επόμενη Κυριακή και να του δώσουν μια δεύτερη θητεία.

Τόσο ο Μακρόν όσο και η Λεπέν πρέπει να κερδίσουν ένα μέρος των 7,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν , ο οποίος έμεινε οριακά νοκ άουτ στον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας.

Μια αποκαλυπτική «βόλτα» στο κάστρο του Μελανσόν

Η πόλη Τραπ, νοτιοδυτικά του Παρισιού, όπου σχεδόν το 61% των ψηφοφόρων επέλεξε τον Μελανσόν αποτελεί μία ενδεικτική όσο και μαζική δεξαμενή ψηφοφόρων της Αριστεράς, η εκλογική συμπεριφορά των οποίων θα είναι ούτως ή άλλως καθοριστική.

Η εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι «στην προεδρική κούρσα, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί μια λεπτή στροφή προς τα αριστερά». Ερωτηθείς όμως τι μπορεί να κάνει ο Μακρόν για να προσελκύσει την αριστερά, ο δήμαρχος του Τραπ, Αλί Ραμπέ, πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντιγύρισε την ερώτηση. «Για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν καλύτερα να σωπάσει γιατί κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του εξοργίζει τους ψηφοφόρους μας και αυτό τους ενθαρρύνει να μην ψηφίσουν ή να ψηφίσουν λευκό», είπε ο Ραμπέ, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία στο πλευρό του Μελανσόν.

Ο Μελανσόν έχει συμβουλεύσει τους υποστηρικτές ότι «δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος στη Λεπέν», αλλά κατέστησε σαφές ότι η ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο ισοδυναμεί, όπως λένε οι Γάλλοι, είτε με την «μάστιγα ή τη χολέρα» για τους αριστερούς.

Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε μια απροσδόκητη άνοδος για τον Μελανσόν, ο οποίος τερμάτισε κοντά στη Λεπέν. Σχεδόν το 22% των ψηφοφόρων επέλεξε τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς La France Insoumise

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 30% των ψηφοφόρων του Μελανσόν μπορεί να ψηφίσει Μακρόν, το 23% Λεπέν και οι υπόλοιποι θα απέχουν ή θα ψηφίσουν κενό την ερχόμενη Κυριακή.

Η Τραπ, από όπου κατάγεται ο διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής Νικολάς Ανελκά, έχει μεγάλο πληθυσμό μεταναστών, πολλοί με βορειοαφρικανικές ρίζες.

«Ισλαμική Δημοκρατία»…

Η ακροδεξιά ισχυρίστηκε ότι η πόλη είναι εστία θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης. Τον Φεβρουάριο, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, εν ενεργεία ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συγκροτήματος της Λεπέν, τέθηκε επίσημα υπό έρευνα για ρητορική μίσους αφού περιέγραψε την πόλη ως «Ισλαμική Δημοκρατία».

Ο Δήμαρχος Ραμπέ, γιος Μαροκινών μεταναστών, το περιγράφει όλο αυτό ως άδικο στιγματισμό.

Στην αγορά της Τραπ την Παρασκευή, ο Clement Likwengi, 52 ετών, σύμβουλος πυρασφάλειας, είπε: «Οι άνθρωποι εδώ δεν θα ψηφίσουν ποτέ τη Λεπέν για τον απλό λόγο ότι εκπροσωπεί την πολιτική του διχασμού. Νομίζω ότι οι άνθρωποι στη Γαλλία ξεχνούν ότι ο Μακρόν αναζωογόνησε τη γαλλική οικονομία, μείωσε την ανεργία και φρόντισε τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid. Έκανε τη δουλειά.»

Είπε ότι θα ψήφιζε τον Μακρόν την επόμενη Κυριακή και ότι ελπίζει ο γιος του, 27 ετών, και η κόρη του, 19, που ήταν ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Mελανσόν και «εξαιρετικά απογοητευμένοι» από την ήττα του, θα έπρατταν το ίδιο.

Ο Τιερί, 59 ετών, ένας οικοδόμος, ψήφισε Μελανσόν στον πρώτο γύρο, αλλά είπε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο στον δεύτερο. «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να μου πει ο Μακρόν για να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Έχει ήδη 10 χρόνια στη δημόσια ζωή, πέντε στο υπουργείο Οικονομικών και πέντε ως πρόεδρος, οπότε ξέρουμε τι έχει κάνει και τι θα κάνει.

«Θα ψηφίσω, αλλά θα ψηφίσω λευκό. Φυσικά, ανησυχώ ότι η Λεπέν θα κερδίσει, ειδικά για την κοινότητα εδώ στην Τραπ, αλλά, όπως λέμε, ο φόβος δεν θα σταματήσει τον κίνδυνο.

Η Ανιά Μαούκ, 47 ετών, που ψώνιζε με τη 16χρονη κόρη της Γκάλια, λέει ότι η οικογένειά της και οι φίλοι της είχαν ψηφίσει τον Mελανσόν στον πρώτο γύρο. Παραδέχτηκε ότι πολλοί είναι αναποφάσιστοι για τον δεύτερο.

«Ήμασταν απογοητευμένοι για τον Mελανσόν. Νομίζω ότι οι μισοί θα ψηφίσουν Μακρόν και οι μισοί δεν θα ψηφίσουν καθόλου», είπε.

Η Μανόν Ωμπρύ, του κόμματος του Μελανσόν δήλωσε στον Observer ότι δεν είναι δουλειά του κόμματος να καθοδηγεί τους ανθρώπους τι θα ψηφίσουν, αλλά πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι η Λεπέν είναι επικίνδυνη. Εάν και οι δύο υποψήφιοι έχουν περιφρόνηση για την εργατική τάξη, αυτή προσθέτει μια περιφρόνηση για τη φυλή. Αν και οι δύο προσφέρουν φιλελεύθερη πολιτική, αυτή προσθέτει ξενοφοβία».

«Θα κλείσουμε τη μύτη μας και θα ψηφίσουμε Μακρόν»

Περιγράφοντας τον Μακρόν ως «το λιγότερο κακό», προσθέτει: «Δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε μαζί του. Εναπόκειται σε εκείνον να πει τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει τον θυμό που νιώθουν πολλοί απέναντί ​​του».

Αυτή η οργή ήταν που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της Σορβόνης την περασμένη εβδομάδα, με τους φοιτητές να φωνάζουν «Ούτε Μακρόν ούτε Λεπέν».

Την Παρασκευή, μια ομάδα ηλικιωμένων ανδρών από το Μαγκρέμπ –κάθονταν στον ανοιξιάτικο ήλιο, κουβεντιάζοντας κοντά στην αγορά της Τραπ.

Λένε ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γαλλία, αλλά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα. «Ο Μακρόν θα κερδίσει και η ζωή θα συνεχιστεί όπως πριν», λέει ένας από αυτούς στην βρετανική εφημερίδα.

O Δήμαρχος Ραμπέ θεωρεί πολύ άστοχη αυτή την αδιαφορία.

«Δυστυχώς, νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε τη μύτη μας και να ψηφίσουμε Μακρόν».

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Ο «οικολόγος» Μακρόν και η «μητέρα» Λεπέν: Τα δίνουν όλα για την εκλογή οι δύο μονομάχοι στη Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: