Tiger Meet: Τι ζητούσε η Τουρκία στις συσκέψεις των «Tigers» και η πόρτα εξόδου του ΓΕΑ στην 192 Filo Caplan

Το κρεσέντο της τουρκικής παραβατικότητας που ξεπέρασε σε πολλά κάθε προηγούμενο θεωρείται βέβαιο από στρατιωτικές πήγες ότι θα συνεχιστεί. Φωτογραφία , πηγή ΓΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η Τουρκία από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δείξει το πρόσωπο της και τι ήθελε να πετύχει στο Tiger Meet.

Οι γείτονες δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, όσο κι αν οι ιπτάμενοι της 192 Filo Caplan που επανασυστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2016, χαμογελούσαν και ήταν ιδιαίτερα φιλικοί με τα «γεράκια» της 335 Μοίρας «Τίγρης»!

Όμως στην Tiger Meet η πρόσκληση δεν ήταν ούτε Νατοϊκή, ούτε στρατιωτική, ποσό δε μάλλον αεροπορική όπως επιβεβαιώνουν χείλη που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Περισσότερο λειτούργησε η «διπλωματική οδός» ώστε όλα να λειτουργήσουν στο δόγμα της «καλής γειτονιάς…

  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τις πρώτες κιόλας συσκέψεις που είχαν γίνει σε επίπεδο ιπτάμενων, στον Άραξο, στην «φωλιά» των Aegean Tiger, οι φιλοξενούμενοι Τούρκοι που πήγαν σε εκείνο το τετ α τετ, μίλησαν για αποστρατιωτικοποιημένους ουρανούς, για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, για απαγορευμένες ζώνες ασκήσεων στο Αν. Αιγαίο. Επίσης έθεσαν και πάλι θέμα για την κατάθεση σχεδίου πτήσεων, μια πάγια τουρκική τακτική που της έχει στοιχίσει την αποβολή της και από άλλες Νατοϊκές διοργανώσεις.

Αποστομωτική ήταν η απάντηση ιπτάμενων που λακωνικά είπαν και ξεκαθάρισαν ότι τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα και στο εύρος του FIR Αθηνών δεν υπάρχουν.

  • Ακολούθησαν οι επόμενοι μήνες που τα «γεράκια» της 335 Μοίρας «Τίγρης» δούλεψαν πάνω σε όλα τα σχέδια της άσκησης αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την Ελληνική φιλοξενία. Με όλες τις αποστολές οι «Τίγρεις» μιλούν. Το ίδιο κάνουν και με τους Τούρκους οι οποίοι βεβαίως πάντα με χαμόγελο απαντούσαν μέχρι τώρα ότι μελετούν τα σχέδια και θ’ απαντήσουν.

Αν θα έρθουν ως αποστολή όμως ουδέποτε το απάντησαν γιατί ήθελαν να αποφύγουν την παρουσία της 192 Filo «Caplan» στον Άραξο.

Η απόφαση σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, μετά από το κρεσέντο υπερπτήσεων και παραβιάσεων, ν´ αποκλειστεί η Τουρκία από το Tiger Meet ουσιαστικά ανακουφίζει τη γείτονα και την βγάζει από την δύσκολη θέση της άρνησης συμμετοχής στη Συμμαχική άσκηση.

Το κρεσέντο της τουρκικής παραβατικότητας που ξεπέρασε σε πολλά κάθε προηγούμενο (σ.σ. 23 ήταν το σερί των υπερπτήσεων σε ένα 24ωρο και αυτό ξεπεράστηκε κατά πολύ) θεωρείται βέβαιο από στρατιωτικές πήγες ότι θα συνεχιστεί.

Γι αυτό ακριβώς η Πολεμική Αεροπορία έχει σκοπό να μην χάσει σπιθαμή από την αεροπορική υπέροχη που έχει χτίσει έως σήμερα και που πάντοτε δίνει μαθήματα στις έκνομες ενέργειες των Τούρκων αεροπόρων.

Πηγές από το Αεροπορικό Επιτελείο επισημαίνουν ότι η Άγκυρα, βλέποντας ίσως πως χάνει έδαφος για τα νέα F-16 Viper λόγω του αντιτουρκικού κλίματος που υπάρχει στο Κογκρέσο θα θελήσει να δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο με σκοπό να εκβιάσει ακόμη και τη Συμμαχία, η οποία έως σήμερα την χαϊδεύει με «τρυφερά» τιτιβίσματα περί χώρας και αεροπορίας η οποία εγγυάται την ασφάλεια του ουρανού των συμμάχων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Πρωτοφανές κρεσέντο παραβιάσεων και υπερπτήσεων μετά το ελληνικό διάβημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: