Θέμα χρόνου η εμφάνιση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Κύπρο

File Photo: Γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο. Photo via @amna_news




Ένα παιδάκι πέθανε, ένα στα δέκα παιδιά κρίθηκε ότι χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. 190 συνολικά παιδιά έχουν ήδη καταγραφεί και παρακολουθούνται ως περιστατικά μιας νέας μορφής ηπατίτιδας, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα δεδομένα παρακολουθούνται καθημερινά, ενώ χθες σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων.

Στην Κύπρο, παιδίατροι και υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, δηλώνουν ότι όντως υπάρχει διεθνώς έξαρση περιστατικών, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να παρουσιαστεί τέτοιο περιστατικό ή περιστατικά και στην Κύπρο, αλλά καθησυχάζουν τονίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για πανικό.

Υποστηρίζουν ακόμη πως τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ήδη υπάρχει διασπορά στη διεθνή κοινότητα και τα πλείστα περιστατικά είναι κατά πάσα πιθανότητα ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το Μεγάλο Σάββατο ότι έχει ενημερωθεί για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Χθες, το ECDC ανέβασε τον αριθμό στα 190, με τις 114 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πιθανότητα σύνδεσης της νέας μορφής ηπατίτιδας στα παιδιά με τη νόσο covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό, είναι κάτι το οποίο ακόμα βρίσκεται υπό εξέταση, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της παιδιατρικής εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, εξηγώντας ότι «βασική ένδειξη για τους γονείς, πρέπει να είναι ο ίκτερος.

Το κιτρινωπό χρώμα στα μάτια και το δέρμα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού».

Τα εμβόλια που υπάρχουν και χορηγούνται στα παιδιά για δύο γνωστούς τύπους ηπατίτιδας, ανέφερε από πλευράς της η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Μαρία Κολιού, «δεν καλύπτουν αυτή τη νέα μορφή ηπατίδας διότι πρόκειται για έναν αδενοϊό ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στα υφιστάμενα σκευάσματα».

Η διασύνδεση πάντως της νέας μορφής ηπατίτιδας με τον εμβολιασμό κατά της covid-19 μάλλον αποκλείεται, καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα συμπτώματα ήταν κάτω των πέντε ετών, για τα οποία ο συγκεκριμένος εμβολιασμός δεν ενδείκνυται.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γκουτέρες για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: