Στο μικροσκόπιο της κυπριακής αστυνομίας 100 ύποπτες πολιτογραφήσεις

File Photo Το αστυνομικό τμήμα Πάφου ΚΥΠΕ




Πρόοδος έχει παρατηρηθεί σε αριθμό υποθέσεων πολιτογραφήσεων που διερευνά η Αστυνομία και όλες οι εξελίξεις θα τεθούν σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Πρόσφατα ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είχε ζητήσει ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Τμήματος Γ’ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Ιάκωβο Ιωάννου, και την ανακριτική ομάδα για την πορεία των ερευνών σε σχέση με μια σειρά από υποθέσεις πολιτογραφήσεων ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών.

Η Αστυνομία, όπως έγραψε τελευταία ο «Φ», ξεσκονίζει πάνω από 100 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που προέκυψαν από τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο και την τέως πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

Κατά τις πληροφορίες μας, σε κάποιες περιπτώσεις και από τα δύο πορίσματα έχει προκύψει πρόοδος στις έρευνες και μάλιστα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για ολοκλήρωσή τους. Ο Αρχηγός Αστυνομίας έμεινε ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείται και ζήτησε όπως συνεχιστούν οι έρευνες για συμπλήρωση των υποθέσεων.

Ανάκληση διαβατηρίων από Ρώσους μεγιστάνες

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ζήτησε όπως ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών των υποθέσεων πολιτογραφήσεων και ήδη καθορίστηκε το κρίσιμο ραντεβού με τους ανακριτές για την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο στη Νομική Υπηρεσία όσο και στην Αστυνομία υπάρχει πίνακας με όλες τις σοβαρές υποθέσεις, στον οποίο καταγράφονται οι νέες εξελίξεις όσο και οι οδηγίες που δίνονται. Η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έχει καθιερώσει συνεχείς ενημερώσεις για όλες τις σοβαρές υποθέσεις που διερευνά η Αστυνομία, ώστε να δίνονται οι ανάλογες οδηγίες και να προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες.

Τον Μάιο αναμένονται εξελίξεις αναφορικά και με την υπόθεση που αφορά στις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, με πέντε πρόσωπα εμπλεκόμενα. Οι έρευνες έχουν συμπληρωθεί και ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, οι φάκελοι άλλων τριών υποθέσεων που αφορούν πολιτογραφήσεις ή τον Συνεργατισμό έχουν διαβιβαστεί για οδηγίες, ενώ μια υπόθεση για πολιτογράφηση αλλοδαπού έχει καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Επίσης, μια υπόθεση που αφορά πολιτογράφηση με εμπλοκή δικηγορικού γραφείου στην Πάφο βρίσκεται υπό εξέταση, όμως λόγω αιτημάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, δεν προχωρεί. Πάντως, δεν αποκλείεται και εντός Μαΐου να δούμε και δεύτερη υπόθεση για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων να καταχωρείται στο Δικαστήριο. Οι έρευνες της Αστυνομίας καλύπτουν τους παρόχους που εμπλέκονται σε μια πολιτογράφηση, ενώ πρόσφατα ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είχε επιβάλει πρόστιμα σε πέντε δικηγορικές εταιρείες που είχαν καταπιαστεί με τα χρυσά διαβατήρια, γιατί δεν διενεργούσαν επαρκείς ελέγχους για τα χρήματα των πελατών τους.

Πηγή: Philenews

Κύπρος: Πως να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας – Ψύξη και θέρμανση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: