Πρόεδρε, αυτόν θες για διαπραγματευτή; Άφησε τους άνεργους νέους μας στα συρτάρια, χωρίς να ανοικτεί κέντρο του ΟΗΕ! Μετά, χάσαμε την Προεδρία από τα Φίτσι και πανηγύριζε!

Ο νέος διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου. Φωτογραφία Καθημερινή via ΚΥΠΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, Νέα Υόρκη

2015: Παρουσιάζεται πιο κάτω (μεταφρασμένη) επιστολή προς το ΥΠΕΞ, η οποία αποστάλθηκε και στον βοηθό Μόνιμο Αντιπρόσωπο (ΜΑ) της Κύπρου στον ΟΗΕ κ. Μενέλαο Μενελάου:

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας και των ηλεκτρονικών επιστολών που έχουν αποσταλεί στον βοηθό ΜΑ της ΜΑΝΥ στον ΟΗΕ κ. Μενέλαο Μενελάου, και επειδή πρόθεσή μας είναι η ενημέρωση των νέων επιστημόνων σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε σχέση με την απουσία εξεταστικού κέντρου των νέων επιστημόνων του ΟΗΕ (YPP) στην Κύπρο, για το 2015, και με πλήρη σεβασμό, πριν από την όποια δημοσιοποίηση του θέματος, παρουσιάζουμε τα γεγονότα βάσει των στοιχείων που κατέχουμε, όπως ακριβώς αποστάλθηκαν στη ΜΑΝΥ και στο YPP (και με βάση αλληλογραφία ενδιαφερόμενου προς τη ΜΑΝΥ).

1) To YPP (Young Professionals Program – Πρόγραμμα Νέων Επαγγελματιών) απέστειλε πρόσκληση στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου στα ΗΕ, προσκαλώντας τους Κύπριους νέους επαγγελματίες να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του YPP, για το 2015 (η επιστολή είναι στην κατοχή μας).

2) Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ, ο Βοηθός ΜΑ που το χειριζόταν και κατ’ επέκταση το ΥΠΕΞ δεν απάντησαν στην πρόσκληση του YPP (2015), με αποτέλεσμα να εκπνεύσει η προθεσμία (επίσης στην κατοχή μας).

  • 3) Ως εκ των πιο πάνω, καμιά πρόσκληση δεν δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για να καλέσει τους Κύπριους νέους να λάβουν μέρος στις εξετάσεις 2015 του YPP. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δημιουργηθεί κέντρο, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς του YPP.

4) Ως επακόλουθο της προαναφερθείσας καθυστέρησης – μη απάντησης, οι Νέοι Κύπριοι επαγγελματίες έχασαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις εξετάσεις 2015 του YPP, και κατ’ επέκταση να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

Παρ’ όλο που η παρούσα επιστολή αποστάλθηκε (και) στον βοηθό ΜΑ της Κύπρου στον ΟΗΕ κ. Μενέλαο Μενελάου, τον Ιούλιο του2016, ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

Στο τέλος της επιστολής, αναφέραμαε το εξής: «Στην περίπτωση που θεωρήσετε τα πιο πάνω ως «μη ορθά», θα το εκτιμούσαμε όπως έχουμε τα συνημμένα – έγγραφα που υποστηρίζουν το αντίθετο. Σε αντίθετη περίπτωση, και χωρίς την παρουσία επίσημων εγγράφων που να στηρίζουν διαφορετικά γεγονότα από τα πιο πάνω, θα θεωρηθούν ως τελικά και μας δίνουν το δικαίωμα να τα δημοσιεύσουμε για να δοθούν απαντήσεις στους Κύπριους νέους που ζήτησαν εξηγήσεις.

Καταλήγοντας:

Υ.Γ.1. Η αλληλογραφία με το YPP, τη ΜΑΝΥ, το ΥΠΕΞ, και η επιστολή νέου επιστήμονα προς τη ΜΑΝΥ είναι στην κατοχή μας για εξακρίβωση.

2. Η απάντηση του YPP: «Cyprus was invited and was in the list of participating MS. It was also one of the 28 countries who neither confirmed nor responded to the invitation».

(H Κύπρος προσκλήθηκε και ήταν στον κατάλογο των συμμετεχόντων κρατών μελών. Ήταν επίσης μια από τις 28 χώρες που ούτε επιβεβαίωσε ούτε ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση!).

Στα συρτάρια οι νέοι μας!

  • Η Υποψηφιότητα Μαυρογιάννη για την Προεδρία της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Πέραν των πιο πάνω, σε ένα άλλο θέμα, που αφορούσε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη για την Προεδρία της Γ.Σ. του ΟΗΕ, σε ανάρτηση του, ο κ. Μενελάου «αποποιήθηκε» την αποτίμηση του αποτελέσματος, κάνοντας μια προσπάθεια ωραιοποίησης της ήττας μας στον ΟΗΕ. Και παρ’ όλο που η αποτίμηση, μετά από κάθε ήττα, περιλαμβάνει πρώτα και πάνω απ’ όλα την αυτοκριτική, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, εντούτοις το άρθρο προχώρησε στα «οφέλη», χωρίς καν να αγγίξει την αυτοκριτική.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Μενελάου με τις «σκέψεις» του δαφνοστεφάνωνε τα οφέλη της Κύπρου από την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην ήττα.

«Κερδίσαμε την αναγνώριση από ένα ευρύ φάσμα χωρών…», «δημιουργήσαμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με παραδοσιακούς και νέους φίλους», «…είναι ένα αγώνας εξάλειψης της φτώχιας, του υποσιτισμού, των ανισοτήτων…», είναι κάποιες από τις φράσεις που παρατίθενται στο άρθρο.

Μα όλα αυτά δεν είναι μερικά από τα θέματα που ανέκαθεν είχαν υποχρέωση να χειρίζονται οι λειτουργοί μας στον ΟΗΕ; Δεν είναι αυτός ο λόγος που αμείβονται (αδρά μάλιστα);Και από όλα αυτά, ποιο ουσιαστικό όφελος είχε η Κύπρος; Όπως ήδη δημοσιεύτηκε μετά την αποτυχία μας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι Ευρωπαίοι δεν μας ψήφισαν.

Και φυσιολογικά, εμείς διερωτηθήκαμε «γιατί» κέρδισαν τα Φίτζι και όχι εμείς. Γιατί, με τόσα «οφέλη», θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με διαφορά, αλλά χάσαμε με 4 ψήφους διαφορά! Και αν είχαμε στρατηγική, πού στηρίχτηκε αυτή η στρατηγική, ποιο ήταν το μήνυμά της και τι κερδίσαμε από αυτή τη στρατηγική;

Γιατί σίγουρα τα Φίτζι κατάφεραν κάτι πολύ ωφέλιμο! Τους έμαθαν πολλοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Κάτι που τόσο είχε ανάγκη η μικρή μας Κύπρος. Ναι, ΑΥΤΟ θα ήταν το «ωφέλιμο»! Όσον αφορά το πλάνο της στρατηγικής αυτής, ποιες ομάδες οργανώθηκαν για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη; Αυτά και άλλα ερωτήματα κάναμε για να βρούμε τελικά τα «οφέλη» που πανηγύριζε ο κ. Μενελάου.

Κύριε Πρόεδρε, αυτόν θέλετε για διαπραγματευτή; Όταν οι νέοι μπαίνουν στα συρτάρια, όταν στις ήττες από το «πουθενά» δίνουν «αφορμή» πανυγηρισμού, τι να περιμένουμε για το μείζον θέμα της πατρίδα μας; Ποια διαπραγμάτευση να εμπιστευτούμε;

Κρίμα Κύπρος, κρίμα Πρόεδρε! Κάθε μέρα και πιο πίσω!

Υ.Γ. Το κατά πόσο ο κ. Μενελάου προέρχεται από μια σχολή του «ΝΑΙ σε όλα», το αφήνω στην κρίση του καθενός. Αναφέρετο δικαίωμα του καθενός άλλωστε. Όμως, κανένας δεν έχει δικαίωμα να «γράφει» στα παλαιά των υποδημάτων του το μέλλον αυτής της πατρίδας.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Να μην ανοίξει προξενείο η Ρωσία στα κατεχόμενα: Να σταματήσει η κίνηση αυτή, όπως έγινε και το 2021

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: