Πόσο θα αντέξει η Μόσχα; Αστρονομικός πληθωρισμός 200% και βύθιση ΑΕΠ 20% ενώ έρχονται νέες κυρώσεις

Κόσμος περπατά στην Κόκκινη Πλατεία έξω από το Κρεμλίνο. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Με το αστρονομικό 200% – ή 2% την εβδομάδα- τρέχει πλέον ο πληθωρισμός στη Ρωσία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπράαν Ντίζι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 15% έως 20% φέτος συνεπεία των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία, αύξηση των περιορισμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές εταιρείες, ενώ θα βάζουν στο “στόχαστρο” Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά το τελευταίο πακέτο που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, και στις οποίες πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται μέτρα κατά των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που επιβάλλουμε», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που τελευταίου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει απαγόρευση της αγοράς ρωσικού άνθρακα.

«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε το πετρέλαιο και τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν αυτό το πέμπτο πακέτο κυρώσεων έχει έξι πυλώνες:

Πρώτον, απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θα μειώσει μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερον: πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Τρίτον: απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών. Αυτή η απαγόρευση α περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

Τέταρτον: περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περιοχές στις οποίες η Ρωσία είναι ευάλωτη. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζει την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.

Πέμπτον: συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περικοπή της ροής χρημάτων της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.

Έκτον: Λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως μια γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς. Διότι τα χρήματα της ευρωπαϊκής φορολογίας δεν πρέπει να πάνε στη Ρωσία με οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή.

Tέλος, η ΕΕ συζητά επίσης την επιβολή κυρώσεων και στις κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Επιμένει στο αφήγημα των σκηνοθετημένων σφαγών

Πάντως η ρωσική διπλωματία εξακολουθεί να κωφεύει στην παγκόσμια κατακραυγή και να επιμένει στο αφήγημα περί σκηνοθετημένων σφαγών στη Μπούτσα.

Ετσι, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν.

Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων.

Με πληροφoρίες από Reuters, Bloomberg, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κρατώντας ουκρανική σημαία που του έφεραν από την Μπούτσα, ο πάπας καταδίκασε τις θηριωδίες και τις σφαγές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: