“Παγωμένα χαμόγελα” μετά τα αποτελέσματα: Με μεγαλύτερη αβεβαιότητα η “νέα μονομαχία” Μακρόν-Λε Πεν

File photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. EPA, BENOIT TESSIER POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Με τίτλους, όπως «η νέα μονομαχία» και «η αναμέτρηση», ο Γαλλικός Τύπος αναλύει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που φέρνει και πάλι αντιμέτωπους -όπως και το 2017-τον Εμανουέλ Μακρόν με την Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται με περίπου 27,6% των ψήφων. Ο Μακρόν πήγε καλύτερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια (24%). Η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν αποσπά περίπου το 23,7% και αυξάνει επίσης το ποσοστό της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κατά δύο μονάδες.

Ο αριστερός πολιτικός Ζαν Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος με 21,95% αυξάνοντας επίσης τα ποσοστά του σε σχέση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Ο Μελανσόν κάλεσε τους οπαδούς του «να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στην κυρία Λε Πεν», αλλά απέφυγε να στηρίξει τον Μακρόν.

Οι περισσότερες γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν τη συντριβή των δύο πρώην ισχυρών κομμάτων της χώρας-των Σοσιαλιστών και της νεοΓκωλικής κεντροδεξιάς.

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές, κατετάγη Πέμπτη με ποσοστό μικρότερο του 5% -πίσω από τον έτερο ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ που ήρθε τέταρτος με 7,2%. Οσο για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν την προεδρία από το 2012 έως το 2017 με τον Φρανσουά Ολάντ, είδαν την υποψήφιά τους και δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκο να συγκεντρώνει μόλις το 1,7% των ψήφων. Πίσω και από τον Πράσινο υποψήφιο Γιανίκ Ζαντό που έφτασε στο 4,4%.

«Η νέα μονομαχία» γράφει στην πρώτη της σελίδα η Le Figaro , δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των δύο υποψηφίων δίπλα δίπλα, όλο χαμόγελο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δύο κορυφαίοι ηγέτες κατάφεραν να αυξήσουν τη βαθμολογία τους σε σχέση με το 2017, ενώ ο Ζαν Λικ Μελανσόν «τσακίζει» όλη την αριστερά και η Βαλερί Πεκρές και Ερίκ Ζεμούρ «πληρώνουν ακριβά την επιλογή της χρήσιμης ψήφου».

Η Liberation γράφει ότι «μετά από μια πενταετή θητεία του Μακρόν που στράφηκε στα δεξιά, η αναμέτρηση με την Λε Πεν στο δεύτερο γύρο θα είναι πιο δύσκολη»

Η Καθολική εφημερίδα La Croix επέλεξε να φέρει στην πρώτη της σελίδα αντιμέτωπους τον απερχόμενο πρόεδρο και την αρχηγό του Εθνικού Συναγερμού με τον εξής τίτλο: «η αντιπαράθεση». Και εδώ, η πολιτική ανάλυση κινείται προς την ίδια κατεύθυνση: «Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν θα αναμετρηθούν ξανά στον δεύτερο γύρο, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ λιγότερο σίγουρο από το 2017»

Η αριστερή L’Humanité αποφάσισε να μην βάλει καμία φωτογραφία στο εξώφυλλό της, αλλά ένα μοντάζ που δείχνει το λογότυπο του Εθνικού Συναγερμού να γράφει : «Όχι αυτή».

«Η απειλή να δούμε την ακροδεξιά υποψήφιο να έρχεται στην εξουσία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», προειδοποιεί η αριστερή εφημερίδα.

«Μια πιο αβέβαιη μονομαχία», γράφει τέλος από την πλευρά της η La Nouvelle République.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Δεν ντρέπονται! Ποιος θυμάται πλέον τη μαρτυρική Κύπρο; Ο “νέος ΟΗΕ” μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: