Ο ρεαλισμός και η σχέση του με την Ελλάδα: Η Νούλαντ τα τίναξε όλα στον αέρα… Μπαϊντένογλου ή Μπαϊντενόπουλος;

FILE PHOTO: US President Joe Biden speaks during the annual Friends of Ireland luncheon at the US Capitol in Washington, DC, USA, 17 March 2022. EPA, Al Drago, POOL




Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Γ. ΤΣΙΣΛΙΑΝΗ*

Δεν απαιτήθηκαν περισσότερα από δύο εικοσιτετράωρα ώστε η χώρα να λάβει την «επιβράβευση» της για τη στάση που κρατεί στο ουκρανικό ζήτημα. Η επίσκεψη της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ από τη μία και η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας ενώπιον της Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής από την άλλη έδειξαν σε όλους ποιο είναι το διεθνές σύστημα και ποιοι οι κανόνες που το διέπουν.

Η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ φέρθηκε προσβλητικά αλλά και προκλητικά απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο αφού από τη μία δήλωσε ότι είναι κατά του αγωγού Eastmed (λες και την ρωτήσαμε ή τους ζητήσαμε λεφτά) και υπέρ μόνον του υγροποιημένου – αμερικανικού  φυσικά – αερίου και κάλεσε τη χώρα μας να βάλουμε μέσα στο παιχνίδι την… παραμελημένη Τουρκία, η οποία όχι μόνον εδώ και χρόνια βρίζει της ΗΠΑ, όχι μόνον βοηθάει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και τη Χαμάς, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει απειλήσει πολλές φορές το Ισραήλ, απειλεί διαχρονικά την Ελλάδα και την Κύπρο, προέβη σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ,  κατέχει παράνομα το 40% της Κύπρου, κατέχει το βόρειο τμήμα της Συρίας, καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, διατηρεί δικτατορία και άριστες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Προμηθεύτηκε αντιαεροπορικούς πυραύλους από τη Ρωσία και καλεί όλους τους ολιγάρχες της να επενδύσουν τα χρήματά τους εκεί!

Παράλληλα απαιτεί τα F-35, ζητά αναβάθμιση και αγορά καινούργιων F-16 (τα οποία τα εγκρίνει ο Μπαϊντένογλου και όχι Μπαϊντενόπουλος…) και αποτελεί τον έντιμο μεσολαβητή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας! Εν συνεχεία επισκέφθηκε την Κύπρο για να δηλώσει ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο Τατάρ στην βόρεια Κύπρο ωσάν να πρόκειται για άλλο κράτος και όχι κράτος υπό κατοχή. Όχι μόνον δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά προκλητική αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο, την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος δεν είπε κουβέντα για τα όσα έχουν βιώσει οι Έλληνες από τους Τούρκους ούτε για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και μάλιστα διέκοψε την απευθείας σύνδεση όταν οι Κύπριοι άρχισαν να μιλούν για την τουρκική κατοχή μην τυχόν και στεναχωρήσει το συνεργάτη του.

  • Τα ανωτέρω αποτελούν φυσική εξέλιξη και επακόλουθο των όσων πολλοί Έλληνες φωνάζουν εδώ και χρόνια και κατηγορούνται τόσο από το κατεστημένο των ΜΜΕ όσο και από φανατικούς στο Τwitter. Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά έναν υποτακτικό. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον δεδομένο. Σε όλα αυτά το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν είπε την παραμικρή κουβέντα.

Ούτε καν εξέφρασε την δυσφορία του αλλά ως καλοί υποτακτικοί έτρεξαν όλοι κυριολεκτικά να συναντήσουν την κ. Νούλαντ ώστε να βγουν φωτογραφίες ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια για τις εκλογές που έρχονται…

Φυσικά στην Τουρκία συναντήθηκε μόνον με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και μάλιστα ως γυναίκα και πολύ της ήταν! Ο δε Εφέντης Σουλτάνος ούτε κατά διάνοια αφού θεωρεί εαυτόν ισότιμο συνομιλητή του Πούτιν και του Μπαϊντένογλου. Είναι όμως πράγματι εκπληκτικό να παρατηρεί κάνεις την πορεία του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επί δύο χρόνια έδωσε μάχες σε όλη την υφήλιο προκειμένου να ορθώσει η χώρα ανάστημα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και ξαφνικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία συντάσσεται απεριόριστα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ωσάν να είναι ίδια.

Τελευταία ακολούθησε και τη μόδα που ξεκίνησε από άλλα κράτη της Ευρώπης  δηλαδή τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών έτσι ώστε να φανεί ότι είναι πιστός στις αρχές της συμμαχίας και της Ευρώπης. Και ναι μεν αποτελεί ενδεχόμενο πιθανό οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες να ήταν ουσιαστικά πράκτορες σε βάρος της Ελλάδος αλλά εδώ εγείρεται το εξής ερώτημα: πώς κατάφεραν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας να εντοπίσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την δράση των Ρώσων πρακτόρων αλλά εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν να εντοπίσουν τη δράση κανενός Τούρκου ή Έλληνα πράκτορα του τουρκικού Προξενείου στη Θράκη;

Ακόμη πώς δεν κατάφεραν ποτέ να συλλάβουν έναν Αμερικανό πράκτορα όταν είναι τοις πάσι γνωστόν ότι αλωνίζουν εδώ και χρόνια; Τώρα κατάλαβαν ότι οι Ρώσοι μέσω γερόντων και μοναστηριών προωθούν την προπαγάνδα τους; Και εν τέλει γιατί ως άλλη Σοβιετία δεν παρουσίασε στοιχεία εναντίον των Ρώσων; Υπάρχει απάντηση: η χώρα είναι θρασύδειλη.

Κάνει ότι κάνει εκ του ασφαλούς και μόνον εκεί που την παίρνει κατόπιν φυσικά οδηγιών που προφανώς προέρχονται από την άλλη άκρη του ατλαντικού λειτουργώντας έτσι ως ένα υποκατάστημα το αμερικανικού ΥΠΕΞ. Βέβαια βλέπει ότι στο Twitter όλοι οι δεξιοί έχουν ξεσπαθώσει κατά της Ρωσίας και πιστεύει ότι παίρνει πόντους αφού οποιοσδήποτε και αν τολμήσει να πει κάτι διαφορετικό απέναντι στον αντιρωσισμό  αντιμετωπίζεται ως Ρωσοψέκ.

  • Μέσα σε αυτό το 48ωρο επίσης η Τουρκία παρουσίασε σε βίντεο νέο πύραυλο που στόχευε τη Χίο (εντάξει δεν είναι και Αθήνα) και το ελληνικό ΥΠΕΞ ή έστω το ΥΠΕΘΑ δεν ψέλλισαν ούτε κουβέντα! Άλλωστε στον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας είμαστε πια σύμμαχοι και αυτά είναι λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελούν όλα αυτά το λογικό επακόλουθο των επιλογών της χώρας. Η χώρα διαχρονικά αγνοεί ιδεοληπτικά  την βασική αρχή των διεθνών σχέσεων πού είναι αυτή του Ρεαλισμού. Βεβαίως ο ρεαλισμός δεν έχει σχέση με αυτό που εννοούμε στην καθημερινότητα αλλά είναι μία ολόκληρη θεωρία την οποία ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών.

Πρώτο βασικό  χαρακτηριστικό της είναι η λογική του κράτους, ότι το σύγχρονο διεθνές σύστημα αποτελείται από κυρίαρχα κράτη τα οποία δεν υπάγονται ή δεν πρέπει να υπάγονται στη βούληση κανενός άλλου.

Δεύτερον, αντιμετωπίζει  τουλάχιστον με σκεπτικισμό την ιδέα ότι υπάρχουν παγκόσμιες ηθικές αρχές και για το λόγο αυτό εισάγει την ιδέα των διπλών ηθικών κριτηρίων, δηλαδή ότι άλλα τα ηθικά κριτήρια που έχει το κράτος για τους πολίτες του και άλλα για τις εξωτερικές σχέσεις με άλλα κράτη.

Τρίτο βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της θεωρίας είναι ότι στόχος κάθε κράτους είναι η με κάθε τρόπο επιβίωσή του και η αύξηση της ισχύος του και της ασφάλειας του. Η τελευταία μπορεί να προέρχεται από διάφορες μεθόδους όπως για παράδειγμα εξοπλισμοί ή συμμαχίες.

Με δεδομένο όμως ότι το διεθνές σύστημα είναι άναρχο (αλλά όχι αναρχικό λόγω διεθνούς δικαίου) η θεωρία εισάγει την αρχή της αυτοβοήθειας όπου κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για να διασφαλίσει την ευημερία και την επιβίωση του δικού του κράτους χωρίς να εμπιστευτεί την ασφάλεια του σε άλλα κράτη, άλλο παράγοντα, διεθνή θεσμό ή συμμαχίες. Δηλαδή τα κράτη δεν έχουν φιλίες, δεν έχουν εμπιστοσύνη, δεν έχουν συναισθήματα, κινούνται πάντοτε μόνο βάσει των εθνικών τους συμφερόντων και αν αυτό το θυσιάσουν θα πρέπει να λάβουν το αναλογούν αντάλλαγμα. Όσοι πολιτικοί παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές κινδυνεύουν με τιμωρία. Διότι όλοι στα λόγια και στην ιδεολογία είναι καλοί αλλά κανείς δεν ανέχεται την ιδεοληψία.

Πρέπει να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα. Επί μήνες βρίσκονταν τα ρωσικά στρατεύματα πλησίον των ουκρανικών συνόρων και οι Αμερικάνοι (ιδίως τώρα που στην εξουσία βρίσκονται οι Δημοκρατικοί) προειδοποιούσαν και την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους ότι επίκειται η έναρξη πολέμου.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκέφτηκε τη Ρωσία και είχε λάβει τότε διαβεβαιώσεις από τον κύριο Λαβρόφ ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Εδώ εγείρεται ένα ερώτημα: παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις που ισχυρίζεται ότι έλαβε, δεν όφειλε ως Υπουργός Εξωτερικών να έχει καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης κρίσεως;

  • Δεν γνώριζε ο ΥΠΕΞ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στις οποίες η προπαγάνδα είχε αναχθεί σε επιστήμη; Με ποιον τρόπο εμπιστεύτηκε τόσο πολύ τον Ρώσο ΥΠΕΞ και δεν εκπόνησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Την ημέρα μάλιστα της εισβολής ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρισκόταν στην Αφρική και αν θυμάμαι καλά στη Σενεγάλη…

Η Ελλάδα είχε δύο τουλάχιστον λόγους για να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης: πρώτον τη διαφυγή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που διαβιούν ή διαβιούσαν στην Ανατολική Ουκρανία μέχρι και την Οδησσό και δεύτερον έπρεπε να γνωρίζει καλά την ιστορία ώστε να ξέρει το αυτονόητο,  ότι όποτε η Δύση βρισκόταν σε κρίση με την Ανατολή η μετοχή της Τουρκίας ανέβαινε.

Με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως και θα είχε προλάβει να ελευθερώσει χιλιάδες Έλληνες εγκλωβισμένους ομογενείς και επίσης να μεσολαβήσει ως έντιμος συνομιλητής μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και να δείξει ποιος είναι ο πραγματικός πυλώνας σταθερότητας. Αντ’ αυτού η ιστορία είναι γνωστή.

Χιλιάδες Έλληνες ομογενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κανένας δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί και η Τουρκία βλέπει μέρα με τη μέρα να ανεβαίνει δραματικά η μετοχή της με τους Αμερικανούς πια να μην μπορούν να κρατηθούν από τη χαρά τους.

Όμως ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι οι οποίοι πάντοτε ήταν ο εύκολος στόχος. Και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται όπως επίσης και οι Ιταλοί αφού τελευταία πρότειναν την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T προς αντικατάσταση του S-400 και την επιστροφή υποτίθεται της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί… Αν αναρωτιέστε εναντίον ποιού θα στραφούν τα F-16 και τα αντιαεροπορικά ναι σωστά μαντέψατε εναντίον μας!

Το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ενδέχεται να απορρίψει τα σχέδια του αμερικανικού ΥΠΕΞ και του Λευκού Οίκου δεν αποτελεί καμία αιτιολογία για την αδράνεια και την έλλειψη διορατικότητας και οράματος της ελληνικής πολιτικής. Καμιά σοβαρή χώρα δεν μπορεί να αφήνει την πολιτική της στον αυτόματο πιλότο.

Αντίθετα η χώρα προτίμησε να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, να βάλει όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προπαγανδίζουν υπέρ των Ουκρανών (μάλιστα τους παρουσιάζουν ως φιλελεύθερους δημοκράτες…) ενώ πιάστηκε η Κυβέρνηση στον ύπνο και ξεφτιλίστηκε κυριολεκτικά από τον ίδιο τον κ. Ζελένσκι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο όπου εκεί πια η κατάσταση έχει πιάσει πάτο.

Σε μία προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυρίας Νούλαντ ο Πρέσβης κ. Πάϊατ δήλωσε ότι ακόμη και αν τα F-16 διατεθούν στην Τουρκία εμείς μπορούμε να προμηθευτούμε τα F-35 πετώντας μας έτσι το γάντι… Βέβαια παρέλειψε να μας πει και αυτός αλλά και η Κυβέρνηση πόσους νεκρούς θα έχουμε από τα τούρκικα F-16 που θα ανατρέψουν το ισοζύγιο ισχύος.

  • Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ εξακολουθούν και επαναλαμβάνουν  την ίδια άχαρη ιδεολογία ότι δηλαδή η Δύση είναι ενωμένη και ότι η χώρα εναντιώνεται σε κάθε εισβολέα ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι θα μας βοηθήσουν οι φίλοι και σύμμαχοι σε μία ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη. Πρέπει να πάσχουν από σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα…

Ξέχασαν βολικά πόσο γρήγορα εγκατέλειψαν στη μοίρα τους οι Αμερικάνοι τους Αφγανούς, τους Ιρακινούς και παλαιότερα τους Βιετναμέζους. Προσποιούνται ότι δεν βλέπουν ότι η Ουκρανία αφέθηκε στη μοίρα της παρά την όποια γενναία προσφορά σε όπλα και πληροφορίες επιβεβαιώνοντας την αρχή ότι κανείς δεν θα πολεμήσει και θα σκοτωθεί για χάρη σου.

Είναι εκπληκτικό να παρακολουθεί κανείς τον απότομο κατήφορο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδίως του νυν Υπουργού Εξωτερικών  με τον οποίο απορώ ειλικρινά: Δεν λυπάται τον κόπο του;  Τα τόσα ταξίδια που έκανε για να συναντήσει τόσους υπουργούς την τελευταία διετία για να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας, για να χτιστούν οι συμμαχίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία;

Γιατί λειτουργεί ως παράρτημα ενός προτεκτοράτου των δυτικών συμφερόντων; Γιατί εν μέσω του πολέμου άφησε την Αίγυπτο να πέσει στα νύχια του ΔΝΤ και δεν μεσολάβησε για βοήθεια στην Ευρώπη ώστε να φανεί πραγματικός και αξιόπιστος σύμμαχος και να εισπράξει ανταλλάγματα; Και φυσικά γιατί δεν είπε κουβέντα στα όσα ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την έρευνα των υδρογονανθράκων και τις εξορύξεις αφού μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να γίνει παραγωγός;

Ποιος θα συμπαρασταθεί στην Αίγυπτο στην πιθανή επισιτιστική κρίση που έρχεται; Δε θα μπορούσε η Ελλάδα να την προμηθεύει ρώσικο σιτάρι; Και εν τέλει ποια χώρα θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα λόγω επισιτιστικής κρίσης στις φτωχές χώρες; Και πάλι σωστά μαντέψατε, η Ελλάδα. Ποιας ευρωπαϊκής χώρας με τεράστιο δημόσιο χρέος και άπειρα δομικά προβλήματα πολίτες δε θα μπορέσουν εύκολα να αντεπεξέλθουν; Και πάλι η Ελλάδα που πρωτοστατεί στις κυρώσεις. Και ποια χώρα βγάζει τρελά λεφτά αυτήν την περίοδο σε βάρος της Ευρώπης; Οι ΗΠΑ και καλά κάνουν.

Χρόνια φώναζαν για απεξάρτηση από τη Ρωσία και άδραξαν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν το συμφέρον τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του εφησυχασμού και της εμμονής διατηρήσεως της καρέκλας για Ελλάδα και Ευρώπη. Ενδεχομένως όμως να έρθουν και ακόμη καλύτερα στο εγγύς μέλλον: Τι θα πράξει η χώρα αν το Κόσοβο αιτηθεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπως πρόσφατα δήλωσε;

  • Τι θα πράξει στην περίπτωση που οι Αμερικανοί (και κατ’ επέκταση η Ευρώπη) δηλώσουν ότι είναι υπέρ της λύσεως του Κυπριακού με δυο κράτη; Τι πράττει ή τι θα πράξει σε σχέση με την Αρμενία και τις σχέσεις της με την Τουρκία;
  • Τι κάνει ο πυλώνας σταθερότητας εδώ και χρόνια για τους χριστιανικούς πληθυσμούς που απειλούνται και εξοντώνονται στη Συρία από τρομοκράτες που στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία;
  • Τι βοήθεια οικονομική και υλική θα λάβει εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης αφού ήταν άψογη με τους συμμάχους της;

Εν κατακλείδι, η χώρα χρειάζεται οπωσδήποτε διαφορετική εξωτερική πολιτική. Πρέπει να γίνει πιο σημαντική και στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς. Και βέβαια δεν πρέπει να εξαρτάται μονοσήμαντα και μονοδιάστατα από τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους.

Κακώς η χώρα κατέστρεψε τελείως τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και με την Κίνα τις οποίες θα μπορούσε να τις χρησιμοποιεί ως αντίβαρο στις πιέσεις και στα συμφέροντα των δυτικών. Όπως δηλαδή πράττει εδώ και χρόνια η Τουρκία που ενώ είναι μία σκληρή δικτατορία και πράττει όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, επαινείται. Καλά κάναμε και καταδικάσαμε την εισβολή, καλά κάνουμε και μιλούμε για διεθνές δίκαιο αλλά πρέπει να φέρνεις και αποτέλεσμα. Να είσαι χρήσιμος.

Οι μεγάλοι εκτιμούν και σέβονται όσους διεκδικούν τα δίκια τους και τα συμφέροντά τους και χτυπούν φιλικά στην πλάτη όλους τους υπόλοιπους. Εάν η χώρα συνεχίζει να παραβιάζει τις αρχές του ρεαλισμού θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο ιδίως μετά τη λήξη του πολέμου.

Όσο παραπάνω διαρκεί αυτός ο πόλεμος τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται η Τουρκία και τόσο υποβαθμίζεται η Ελλάδα που δεν αναλαμβάνει δράση. Υπάρχει ακόμα χρόνος δεδομένου ότι ο πόλεμος μάλλον δεν θα τελειώσει σύντομα. Ας πάψουν πια με τις ιδεοληψίες τους, ας διώξουν τις εμμονές τους, ας επισκεφτούν και κανένα ψυχολόγο κι ας βρουν τρόπο να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα και να επαναφέρουν την Κίνα στο παιχνίδι για το καλό της πατρίδας μας…

*Ευάγγελος Γ. Τσισλιάνης
Δικηγόρος–Διεθνολόγος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Σχιζοφρενικές πολιτικές: Ζητούν από Ελλάδα και Κύπρο να “απεξαρτηθούν” από τον εισβολέα Πούτιν και να “εξαρτώνται” από τον εισβολέα Ερντογάν!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: