Ο Λίβανος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Κύπρο για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης με τον υπουργό εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib, στη Λευκωσία. Φωτογραφία Demetris Demetriou, @demetris_dem




Σε ανταπόκριση του Associated Press, που μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News από τη Λευκωσία, σημειώνεται ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Κύπρο για να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Λιβάνου την Παρασκευή, παρόλο που η συμφωνία για τα υπεράκτια δικαιώματα δεν έχει επίσημα οριστικοποιηθεί.

Η Κύπρος και ο Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία που οριοθετεί τις αντίστοιχες υπεράκτιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους το 2007, αλλά το Κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν την έχει επικυρώσει ακόμη εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib, δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λευκωσία ότι «με την Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα, μόλις βρούμε φυσικό αέριο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, να το συνδυάσουμε». «Μιλήσαμε για αυτό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να το κάνει», είπε.

Οι δηλώσεις του κορυφαίου διπλωμάτη του Λιβάνου γίνονται καθώς η Ευρώπη αναζητά νέες πηγές ενέργειας για να αποκοπεί από το ρωσικό αέριο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες γεώτρησης εξερεύνησης στην ExxonMobil και τον συνεργάτη Qatar Petroleum, μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total και την ιταλική Eni, καθώς και τη Chevron και τη συνεργαζόμενη Shell, στα περισσότερα από τα 13 τμήματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στα ανοιχτά της νότιας ακτής της.

Στα βόρεια, η Κύπρος αντιμετωπίζει μια έντονη πρόκληση από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι μεγάλο μέρος της ΑΟΖ του νησιού είναι δική της και έχει στείλει πλοία έρευνας με συνοδεία πολεμικών πλοίων στην περιοχή — κερδίζοντας την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι μια γραπτή πρόταση διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, που υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία στοχεύει στην επίλυση της λιβανο-ισραηλινής διαφοράς, αν και πολύ καλύτερη από προηγούμενες προσπάθειες, «δεν είναι ακόμη αρκετή». Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση του Λιβάνου όσο και οι βουλευτές «συμφωνούν όλοι» για το τι επιδιώκουν από μια συμφωνία με το Ισραήλ. «Ως εκ τούτου, η απάντηση στους Αμερικανούς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δοθεί σύντομα και θα είναι μία απάντηση», είπε ο Bou Habib.

Οποιεσδήποτε ανακαλύψεις εντός της οικονομικής ζώνης του Λιβάνου θα ήταν ένα μακροπρόθεσμο όφελος για την πληγείσα από την κρίση οικονομία της χώρας. Η οικονομική κρίση του Λιβάνου έχει περιγραφεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο από τη δεκαετία του 1850. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους από τον Οκτώβριο του 2019 και η λίρα Λιβάνου έχασε περισσότερο από το 90% της αξίας της.

ΠΗΓΗ: ABC NewsLebanon ready to work with Cyprus on potential offshore gas

Ο Μπλίνκεν στην τριμερή Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας: Οι ΗΠΑ δεν επιμένουν να εγκαταλειφθεί ο αγωγός EastMed,

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: