Ο Ιερώνυμος για το δράμα του πολέμου: Τη Μεγάλη Παρασκευή κάποιοι αντί να λιτανεύουν τον Ιησού, βομβαρδίζονται κλεισμένοι στα υπόγεια

Πιστοί παρακολουθούν τη συνάντηση των Επιταφίων στην ιστορική πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Θαυμακού κ. Ιακώβου και του Θεοφ. Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου.

Να αναφερθεί ότι στην ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ερυθρού Σταυρού.




Στην συνέχεια συνοδεία αγήματος πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου, προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, όπου τελέστηκε σύντομη δέηση.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Απόψε στη λιτανεία αυτή είναι ευκαιρία που είμαστε όλοι εδώ στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως που ανέδειξε ιστορία, πολιτισμό, μεγαλοσύνη και να αφήσουμε όχι μόνο τα δικά μας προβλήματα τα προσωπικά, όχι τις δικές μας δυσκολίες αλλά να αφήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να αγκαλιάσουμε έναν κόσμο που τόσο υποφέρει».

«Να πάμε να ζήσουμε έστω και εικονικά απόψε μαζί με τους αδελφούς μας Ορθοδόξους και της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσα στην φοβερή αυτή τραγωδία που οι αδελφοί μας αλληλοσφαγιάζονται, που απόψε δεν θα λιτανεύσουν τον Ιησού Χριστό, αλλά κλεισμένοι στα υπόγεια θα βομβαρδίζονται χωρίς να έχουν να φάνε, να πιούνε, χωρισμένοι οι γονείς από τα παιδιά» – πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος τόνισε: «Ας κάνουμε μαζί με τα δικά μας τα προβλήματα, αίτημα προσευχής και να παρακαλέσουμε ο Θεός να φωτίσει εμάς πρώτα και ύστερα τους μεγάλους της γης, αυτοί που διαθέτουν εξουσία και τρόπους διαχειρίσεως των προβλημάτων, να φωτίσει εκείνους οι οποίοι έχουν ευθύνες, να συνέλθουν και πολύ περισσότερο να παρακαλέσουμε να φωτίσει ο Θεός τους Αρχηγούς των Εκκλησιών, και της μιας χώρας και της άλλης, να απλώσουν πρώτοι τα χέρια αυτοί, να αγκαλιαστούν και να δώσουν το παράδειγμα και στους εκεί άρχοντες και σε όλο τον κόσμο».

«Θα είναι μία νίκη αν αυτό το χάρισμα, αυτός ο φωτισμός δώσει μία διέξοδο, μία λύση στις τραγωδίες και στην φρίκη. Όλοι μαζί λοιπόν απόψε ας προσευχηθούμε με αυτό που θα ακούσουμε αύριο, «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην», «Ανάστα ο Θεός» για να δώσεις την δική Σου εικόνα στον κόσμο. Αυτή την Ανάσταση της χαράς, αυτή την Ανάσταση της ειρήνης, αυτή την Ανάσταση της λαμπρότητας ευχόμαστε όλοι να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές που έρχονται και ο τόπος μας μακρυά από τέτοιες δοκιμασίες, μακρυά από τέτοιους κινδύνους» – υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: romfaia.gr

Αποδεσμεύτηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο: Άλλαξε ιδιοκτήτη προ πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: