Ο «χασάπης της Συρίας» επιστρέφει: Φόβοι ότι ο νέος αρχιστρατηγός του Πούτιν θα αφήσει καμένη γη στην Ουκρανία

O Aλεξάντερ Ντβόρνικοφ.Στιγμιότυπο από βίντεο του ΝΒC




Στην ζοφερή εκτίμηση ότι ο διορισμός του Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, ως νέου αρχιστράτηγου του Πούτιν στην Ουκρανία συνιστά ένδειξη ότι η Μόσχα θα αφήσει πίσω της «καμένη γη», προχώρησε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα πεπραγμένα του επονομαζόμενου και «χασάπη της Συρίας» στην συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ντβόρνικοφ , ηγήθηκε στο παρελθόν των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κατηγορηθεί για σκόπιμη στόχευση περιοχών με αμάχπυς.

Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει επίσης στην Τσετσενία.

Μιλώντας στο Face the Nation του CBS την Κυριακή, ο Σάλιβαν είπε ότι πιστεύει ότι ο διορισμός του Ντβόρνικοφ είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει μια πολιτική «καμένης γης».

«Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου και μαζικές δολοφονίες και φρικιαστικές και σοκαριστικές εικόνες από πόλεις όπως η Μπούτσα και επιθέσεις με ρουκέτες στο Κραματόρσκ», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι αυτός ο διορισμός είναι μια ένδειξη ότι θα δούμε περισσότερα από αυτά».

Με την εκτίμηση Σάλιβαν συντάχθηκε και ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA.

«Οι Ρώσοι ήταν γνωστοί στη Συρία, κυρίως για την «ερημοποίηση». Αυτό έκαναν στο Χαλέπι», είπε ο Πετρέους στο CNN. «Αυτό έκαναν σε άλλες περιοχές. Και νομίζω ότι μπορούμε να το περιμένουμε».

Το προφίλ του, κατά τα περιγραφόμενα, αδίστακτου νέου αρχιστράτηγου του Πούτιν σκιαγραφεί και η Washington Post.

«Ο Ντβορνίκοφ ήταν ο πρώτος διοικητής της Ρωσίας που είχε την ευθύνη της βίαιης εκστρατείας της στη Συρία» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, «εκεί όπου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκτεταμένους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς Σύρων αμάχων, γειτονιών και νοσοκομείων παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές και τις πολιορκίες του ίδιου του Μπασάρ αλ Άσαντ. Για το «έργο του» στη Συρία, ο Ντβορνίκοφ τιμήθηκε ως «ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» το 2016.

Μετά την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας από τα προάστια του Κιέβου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και αμυντικών υπηρεσιών λένε ότι η Μόσχα επικεντρώνει εκ νέου τις προσπάθειές της στην κατάληψη της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, των περιοχών δηλαδή όπου ο Ντβορνίκοφ ήταν ήδη επικεφαλής.

Η κίνηση έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου οι αρχικές προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο και την υπόλοιπη Ουκρανία έχουν υποχωρήσει προ της -πολύ ισχυρότερης της αναμενομένης- αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως αποτυχίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και χαμηλό ηθικό μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών

Ανάμεσα στα βασικά εμπόδια που αντιμετώπισε η ρωσική στρατιωτική ήταν «η έλλειψη ενός ενιαίου γενικού διοικητή», η οποία «εμπόδισε σαφώς τη συνεργασία των ρωσικών δυνάμεων», σύμφωνα με αξιολόγηση της 9ης Απριλίου από το Ινστιτούτο Μελετών του Πολέμου (IWS).

«Ο ορισμός του Ντβόρνικοφ ως γενικού διοικητή έχει νόημα τώρα, δεδομένου ότι οι εφεξής κύριες προσπάθειες της Ρωσίας βρίσκονται σχεδόν όλες στον τομέα ευθύνης του», ανέφερε to ISW.

Ο Γκαλεότι λέει ότι ο Ντβόρνικοφ «είναι μια ενδιαφέρουσα αλλά όχι απροσδόκητη επιλογή», δεδομένης της εμπειρίας του στα ανατολικά και της φήμης του ως καινοτόμου διοικητή και «κάποιου που μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα και άγνωστη κατάσταση».

«Κανένας διορισμός στρατηγού δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ήδη αντιμετωπίσει μια στρατηγική αποτυχία στην Ουκρανία», εκτιμούσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή.

Το βιογραφικό της βαρβαρότητας

Και πρόσθετε: «Ο συγκεκριμένος στρατηγός έχει ένα βιογραφικό που περιλαμβάνει βαρβαρότητα εναντίον αμάχων σε άλλα θέατρα στη Συρία. Και μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από το ίδιο έργο και σε αυτό το θέατρο».

Ο Ντβόρνικοφ ανέλαβε την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο της Συρίας. Ήταν το 2015 και φαινόταν ότι ο Άσαντ, ίσως να μην νικούσε τις αντικυβερνητικές ανταρτικές ομάδες που είχαν σχηματισθεί μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε σε εμφύλιο.

Η Ρωσία είχε μια ναυτική βάση στη Συρία πριν από τον πόλεμο και υποστήριζε διπλωματικά τον Άσαντ από την αρχή. Στην αρχή του 2015, η Μόσχα βοήθησε τον Άσαντ να επιβληθεί με τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών πόλεων και αμάχων, γεγονός που ανέτρεψε το ρεύμα της νίκης προς όφελός του. Ο Σύρος ηγέτης από τότε ανέκτησε τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει βαθιά πληγωμένο από τις τακτικές του συνασπισμού Άσαντ.

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από το 2011. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 300.000 έως 600.000. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι μόνο οι ρωσικές επιδρομές κόστισαν τη ζωή σε 25.000 Σύρους αμάχους.

«Μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποδεχθεί δημόσια την ευθύνη για το θάνατο ενός και μόνο αμάχου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Airwarς».

Τα βρώμικα κόλπα της Συρίας

Πολλές από τις ρωσικές τακτικές που παρατηρούνται στην Ουκρανία -η χρήση βομβών διασποράς, οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί περιοχών αμάχων, η στόχευση νοσοκομείων και ο βομβαρδισμός μιας περιοχής και στη συνέχεια η επιστροφή για να την πληγεί ξανά ήταν μέρος του εγχειριδίου πολέμου της Μόσχας στη Συρία.

Ο βαθμός στον οποίο ο Ντβόρνικοφ ήταν ο αρχιτέκτονας αυτών των πρακτικών παραμένει άγνωστος.

Όμως, ο Ρώσος στρατηγός έχει επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν με τον όμιλο Wagner, ένα θολό δίκτυο Ρώσων ιδιωτικών υπεργολάβων ασφαλείας (ιδιωτικό στρατό) που δραστηριοποιείτο στη Συρία από το 2015 και ο οποίος έχει επίσης αναπτυχθεί και στην Ουκρανία. Ο Ντβόρνικοφ υπό αυτή την ιδιότητα πιθανώς συντόνιζε μεταξύ των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και των μαχητικών Wagner στο έδαφος στη Συρία.

Με πληροφορίες από:

BBC: New Russian commander could use ‘scorched earth’ tactics, US warns
Washington Post:  What to know about Russia’s new top commander in Ukraine

Ας είμαστε ειλικρινείς, λέει ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας στους Ευρωπαίους: Δεν μας ακούγατε, δεν μας πιστεύατε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: