Νουρής: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μάς θυμίζει τον εφιάλτη της τουρκικής θηριωδίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, της κοινότητας Χλώρακα. ΚΥΠΕ, Α. ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ, ΓΤΠ




Αυτή την ώρα που η εισβολή και οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα της Ουκρανίας μαίνονται, με βαρύ τίμημα για τον ουκρανικό λαό, οι σελίδες της ιστορίας μας αναθυμούνται τον εφιάλτη της Τουρκικής θηριωδίας ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής.

Ο κ. Νουρής μίλησε στο ετήσιο μνημόσυνο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59 της κοινότητας Χλώρακας, και του Γεώργιου Αζίνα που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοαιματούσης στην Χλώρακα προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη Ιεράς Μητρόπολης Πάφου Τυχικού Βρυώνη.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως η Κύπρος σαν μια υπό κατοχή χώρα, που εδώ και σχεδόν 48 χρόνια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, δεν μπορεί παρά να καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή των Ρώσων που αντίκειται σε κάθε αρχή δικαίου.

Αυτή η βάρβαρη πολεμική πράξη καταστρατηγεί, όπως είπε, κάθε έννοια δημοκρατίας, κυριαρχίας αλλά και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και σύσσωμος ο λαός μας εκφράζουν την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Οι Ουκρανοί τόνισε ο ΥΠΕΣ αγωνίζονται σήμερα για τον ίδιο ακριβώς σκοπό που αγωνίστηκαν και οι δικοί μας ήρωες το 55-59, αντιπαρατιθέμενοι με την τότε πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως μπορεί ο αγώνας να μην οδήγησε στην επίτευξη του βασικού στόχου, που ήταν η αυτοδιάθεση και η ένωση με την Ελλάδα, έφερε ωστόσο το τέλος της αποικιοκρατίας και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαφύλαξε, όπως είπε, τις αξίες και τα ιδανικά μας, την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα, διατήρησε την αξιοπρέπειά μας, μα πάνω απ΄όλα τον ελεύθερο αέρα που ακόμα και σήμερα αναπνέουμε.

Το πνεύμα, το ήθος και η αρετή των αγωνιστών παραμένουν ανέφερε ζωντανά στην ιστορία, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Ταυτόχρονα όμως, οι αγώνες και οι θυσίες των ηρώων μας, μας βαραίνουν και μας καθοδηγούν.

Επεσήμανε επίσης πως η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μέρα απόδοσης τιμών και ανάμνησης. Είναι και μέρα στοχασμού.

«Είναι μέρα περίσκεψης για να αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας αλλά και σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του Αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού».

Ο λαός μας, συνέχισε, «για 48 σχεδόν ολόκληρα χρόνια σηκώνει ένα αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου με υπομονή, θάρρος και εγκαρτέρηση.

Και η πατρίδα μας σκιάζεται ακόμα από το βάρος της τουρκικής κατοχής” σημειώνοντας πως “ο καλύτερος τρόπος διαφύλαξης της μνήμης του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., ο καλύτερος τρόπος να εξάρουμε την προσφορά των αγωνιστών του 1955-59, είναι να διαφυλάξουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας”.

Οφείλουμε, σημείωσε, να επιτύχουμε τους στόχους του αγώνα για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

Για τα ΜΟΕ

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τις πειρατικές προκλήσεις της Τουρκίας και την προσπάθεια δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων από μέρους της, συνεχίζει να προσπαθεί για την επάνοδο στις συνομιλίες και στην προσπάθεια του αυτή δεν διστάζει να καταθέτει και προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Τα ΜΟΕ, είπε ο κ. Νουρής στόχο έχουν αφενός μεν τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών και αφετέρου την καλύτερη προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Την ίδια ώρα οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που αξιώνουν προκλητικά και με διάφορες μεθοδεύσεις, λύση δύο κρατών, είναι απαράδεκτες, όπως είπε, και καταδικαστέες, όπως καταδικαστέες είναι και οι μονομερείς, παράνομες ενέργειες στο έδαφος και στη θάλασσα, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως σήμερα μνημονεύουμε και όλους τους εν ειρήνη θανόντες αγωνιστές, άξια τέκνα της Χλώρακας, που συνεισέφεραν με τον δικό τους τρόπο στον ένδοξο αγώνα της ΕΟΚΑ του 55-59.

Μνημονεύουμε όπως είπε, τους αγνούς πρωτεργάτες του απελευθερωτικού αγώνα, που καιροφυλακτούσαν αόρατοι μέσα στη νύχτα, προσμένοντας το πρώτο πολύτιμο φορτίο όπλων, αλλά και τα παλικάρια που υποδέχτηκαν τον αρχηγό στρατηγό της ΕΟΚΑ, τον στρατηλάτη Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Είπε ακόμη πως η ακτή της Χλώρακας, η τότε απόμακρη ερημική ακτή στο βορειοδυτικό άκρο της Κύπρου, ήταν ο τιμημένος τόπος που επελέγη από την ιστορία για να πρωτοανάψει τη φλόγα της ελευθερίας και να δώσει το εναρκτήριο σάλπισμα του ένοπλου αγώνα για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 στην Χλώρακα.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Πάφος, Κύπρος

Πελεκάνος: Βασική προτεραιότητα η επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει μία ενωμένη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: