Μεγάλης κλίμακας απαράδεκτη εισβολή και επίθεση κατά των Κούρδων ανταρτών εξαπέλυσε η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δείχνει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ πως θα γίνει η εθνοκάθαρση των Κούρδων. EPA, JUSTIN LANE




Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν  αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ νωρίς σήμερα Δευτέρα.

Πυροβολικό. πολεμικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετείχαν στις επιδρομές σε στρατόπεδα, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών και καταφύγια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας. Οι κομάντο και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με ελικόπτερο, πρόσθεσε.

«Η επιχείρησή μας συνεχίζεται με επιτυχία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας στην Άγκυρα, πλαισιωμένος από τους αρχηγούς του επιτελείου του, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Οι στόχοι που εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση καταλήφθηκαν».

Η Τουρκία διεξάγει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει πόλεμο αυτονομίας τεσσάρων δεκαετιών για τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας με κόστος περίπου 40.000 ζωές, οι περισσότεροι εξ αυτών Κούρδοι. Η οργάνωση διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχηγείου βαθιά στα βουνά Καντίλ.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση αφού έλαβε πληροφορίες ότι το PKK σχεδίαζε επίθεση μεγάλης κλίμακας. Η Τουρκία ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Το Ιράκ έχει καταδικάσει δημόσια τις στρατιωτικές εισβολές της Τουρκίας στο έδαφός του για να πολεμήσει το PKK, οι οποίες έχουν γίνει πιο συχνές από την εισβολή του 2003 από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει βάσεις και φυλάκια στο βόρειο Ιράκ.

  • Η «Επιχείρηση Claw Lock» επικεντρώθηκε στις περιοχές Zap, Metina και Avasin-Basyan στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το PKK, το οποίο άρχισε να πολεμά το τουρκικό κράτος το 1984, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τουρκικός στρατός μάχεται επίσης με τους Κούρδους της Συρίας που έχουν πολεμήσει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Με πληροφορίες από Ahval 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: