Κρίσιμη εβδομάδα για τη Γαλλία και την Ευρώπη: Μέγα πρόβλημα οι σχέσεις της Λεπέν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

File photo Διακρίνονται οι προεκλογικές αφίσες των δύο υποψηφίων Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν EPA, Mohammed Badra




Τα υψηλά διακυβεύματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξετάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Εάν ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) νικήσει, θα ισχυροποιήσει τη δυνατότητά του για την προώθηση των φιλόδοξων σχεδίων του για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εάν όμως νικήσει η Μαρίν Λεπέν (Marine Le Pen), θα πρόκειται για πολιτικό σεισμό εφάμιλλο του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, εκτιμά το δημοσίευμα. 

Η νίκη μιας φλογερής εθνικίστριας και ευρωσκεπτικίστριας θα προκαλούσε αμφιβολία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Η ατζέντα της Le Pen για τη μετανάστευση και το Ισλάμ θα απειλούσε επίσης την κοινωνική σταθερότητα στη Γαλλία.

Η κ. Le Pen βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Προεδρία – καθώς οι δημοσκοπήσεις την φέρουν να κερδίζει την υποστήριξη τουλάχιστον του 45% των ψηφοφόρων.

Κρίσιμη θεωρείται η τηλεοπτική αναμέτρηση Macron και Le Pen την Τετάρτη, και θα μπορούσε να μεταβάλει τις δυναμικές της κούρσας. Το γεγονός ότι η Le Pen σημειώνει τόσο καλές δημοσκοπικές επιδόσεις μαρτυρεί τόσο την ριζοσπαστικοποίηση του γαλλικού εκλογικού σώματος όσο και τις δικές της επιτυχημένες απόπειρες να παρουσιάσει μία πιο ήπια εικόνα.  

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η εσωτερική και διεθνής ατζέντα της Le Pen παραμένει ακραία, επικίνδυνη, και εσωτερικά ανακόλουθη. Είναι δουλειά του Macron την τρέχουσα κρίσιμη εβδομάδα, να εκθέσει αυτά τα σημεία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει, ιδιαίτερα, να είναι αμείλικτος στη διασύνδεση της αντιπάλου του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin). Η Le Pen επιμένει ότι συνάντησε τον Ρώσο Πρόεδρο μόνον μία φορά και ότι το κόμμα της εξαναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από ρωσική τράπεζα το 2014, επειδή δεν την εξυπηρετούσαν γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μακροχρόνιοι ιδεολογικοί δεσμοί μεταξύ της Le Pen και του Putin. 

Ακόμη και πρόσφατα, το 2017, ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αποκρυσταλλώνει την προσέγγισή της στην πολιτική. Επισημαίνεται ότι ένα στοιχείο-κλειδί της εικόνας της Le Pen υπήρξε η υιοθέτηση μιας προσέγγισης στην ΕΕ που να ηχεί πιο ήπια. Αυτές τις ημέρες, έχει πλέον πάψει να υποστηρίζει το Frexit.

Αλλά η επιμονή της ότι το γαλλικό δίκαιο πρέπει να έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι του δικαίου της ΕΕ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με Frexit με μία άλλη ονομασία. Οι πολιτικές των εθνικών προτιμήσεων για τους Γάλλους εργαζόμενους και την γαλλική βιομηχανία, εφόσον τις ακολουθήσει, είναι επίσης ξεκάθαρα ασύμβατες με το να ανήκει κανείς στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η Le Pen αρνείται να αναγνωρίσει τις λογικές συνέπειες των πολιτικών της υποσχέσεων, επομένως ο Macron πρέπει να την αναγκάσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις γι’ αυτές.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Κύριο άρθρο – A crucial week for France and for Europe

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: