Κι όμως… Για τους Ιταλούς ο αγωγός EastMed μπορεί να επανέλθει: Η σημαντική επίσκεψη στο Ισραήλ

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης με την υπουργό Ενέργειας Κarine Elharrar, στην Ιερουσαλήμ. Φωτογραφία via MISE, @MISE_GOV




Η ιστοσελίδα Formiche σε άρθρο με τίτλο «Αγωγός Eastmed και microchip. Το ταξίδι του Giorgetti στο Ισραήλ»,  αναφέρεται στην επίσκεψη του Ιταλού Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης στις 24 και 25 Απριλίου στην Ιερουσαλήμ και στη συνάντησή του με την Υπουργό Ενέργειας Κarine Elharrar.

Μεταξύ άλλων, ο Giorgetti  δήλωσε πως το Ισραήλ επιβεβαιώνεται ως σημαντικός εταίρος στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και μέσω LNG και πως η θέση της Ιταλίας στη Μεσόγειο είναι κεντρική και μπορεί να γίνει η στρατηγική πύλη για τη διέλευση φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το επίσημο tweet του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης,  «κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η επιθυμία συνεργασίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πράσινη μετάβαση για την βιομηχανία».

Το άρθρο αναφέρεται, επίσης, σε πρόσφατη συνέντευξη του Nicola Monti, Διευθύνοντα Συμβούλου της Edison,  όπου, μιλώντας για την έρευνα και μεταφορά πράσινου υδρογόνου,  ανέφερε πως θα μπορούσε να δοθεί ώθηση σε έργα υποδομής,  όπως ο Eastmed  από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου μέχρι την Απουλία της Ιταλίας.

Το άρθρο αναφερόμενο σε παλαιότερα δημοσιεύματα εφημερίδων και με αφορμή την ανωτέρω επίσκεψη στο Ισραήλ,  εικάζει πως η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για τον Eastmed «ως προοπτική ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας». 

Αναφέρεται επίσης σε πιέσεις Ιταλών βουλευτών προς την κυβέρνηση για τον  Eastmed και τη σύνδεση της Ιταλίας σε αυτόν, καθώς και για τον διπλασιασμό παροχέτευσης μέσω  του ήδη υπάρχοντος TAP. 

Η ιστοσελίδα https://insideevs.it/news/582047/giorgetti-israele-produzione-chip-italia/, καλύπτοντας το ταξίδι του Giorgetti,  κάνει λόγο για τη συνάντηση με την Υπουργό Οικονομικών, Orna Barnivai, στις 24 Απριλίου και παραθέτει  tweet του MISE για τη «συμφωνία Ιταλίας – Ισραήλ σε έναν κοινό επιχειρησιακό χάρτη για συνεργασία σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζονται στη βιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη και την άμυνα».

Με τίτλο «Giorgetti: Το σχέδιο Eastmed μπορεί να επανέλθει», η εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρεται στην επίσκεψη του Ιταλού Υπουργού στο Ισραήλ και στις συναντήσεις που είχε εκεί.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κοινής  συνέντευξης Τύπου με την Ισραηλινή ομόλογό του,  ανέφερε ότι « η έρευνα για την παραγωγή και τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου μπορεί επίσης να δώσει νέα ώθηση σε έργα υποδομής όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed, μια πρωτοβουλία που έχει παγώσει εδώ και καιρό. Το Ισραήλ επιβεβαιώνεται ως σημαντικός εταίρος στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και μέσω LNG».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: