Υπεστάλη η σημαία της Σλοβενίας από την πρεσβεία στο Κίεβο: Μοιάζει πολύ με τη ρωσική….

File photo: Η σημαία της Σλοβενίας. Photo via Twitter@@RusEmb_Korea




Η Ουκρανία ζήτησε από την Πρεσβεία της Σλοβενίας στο Κίεβο να κατεβάσει τη σημαία της επειδή οι τρεις οριζόντιες λωρίδες της σε λευκό-μπλε-κόκκινο χρώμα της προσδίδουν… υπερβολική ομοιότητα με μια άλλη, πολύ συγκεκριμένη σημαία: Αυτή της Ρωσίας.

Όχι, δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο.

Η αποκάλυψη του περιστατικού έγινε για πρώτη φορά από τον Σλοβένο Επιτετραμμένο στην Ουκρανία Boštjan Lesjak την περασμένη Τετάρτη σε δηλώσεις του στο TV Slovenia.

Το βαλκανικό κράτος μόλις είχε στείλει τους διπλωμάτες του πίσω στην ουκρανική πρωτεύουσα και άνοιξε ξανά την πρεσβεία του εκεί αφού πρώτα είχε αναγκαστεί να την κλείσει όταν εκδηλώθηκε η εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία — μια κίνηση που έγινε από τα περισσότερα ξένα κράτη στον απόηχο της έναρξης της σύγκρουσης.

Ωστόσο, το θέαμα της σλοβενικής σημαίας να κυματίζει στο αεράκι από την πρεσβεία προφανώς προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα προς τη Ρωσία.

“Όταν φτάσαμε στο Κίεβο φυσούσε πολύ και όταν σηκώσαμε με περηφάνια τη σλοβενική και την ευρωπαϊκή σημαία, κυμάτισαν όμορφα στον άνεμο”, είπε ο Λέσιακ στο TV Slovenia, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σλοβενίας STA .

Αλλά μόλις σταμάτησε ο άνεμος, η αστυνομία και η Εθνική Φρουρά ζήτησαν να αφαιρεθεί η σημαία της Σλοβενίας λόγω των ομοιοτήτων της με τη ρωσική.

Είναι αλήθεια ότι τόσο η ρωσική σημαία όσο και η σλοβενική σημαία έχουν ομοιότητες, καθώς και στις δύο κυριαρχούν οι  λευκές-μπλε-κόκκινες οριζόντιες ρίγες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές, καθώς η σημαία της Σλοβενίας περιέχει το εθνόσημο της χώρας στην επάνω αριστερή γωνία.

Ωστόσο, η αρχική σλοβενική σημαία που υψώθηκε για πρώτη φορά το 1848 δεν είχε το εθνόσημο και ήταν απλά ένα τρίχρωμο, όπως της Ρωσίας.

Αν και τα τρία αυτά χρώματα πιστεύεται ότι είναι πανσλαβικά, η σημαία της Σλοβενίας δεν προέρχεται από εκεί. Μάλλον, όπως αναφέρει η σλοβενική κυβέρνηση , προέρχονται από τη σημαία του Δουκάτου της Καρνιόλας, ενός αυτοκρατορικού κτήματος στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με κέντρο την πρωτεύουσα της σημερινής Σλοβενίας. Αυτή η σημαία, με τη σειρά της, συνδέθηκε με το οικόσημο του δουκάτου, το οποίο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Αντίθετα, η ρωσική σημαία όπως την ξέρουμε σήμερα κυμάτισε για πρώτη φορά στα τέλη του 1600 σε εμπορικά πλοία και αργότερα έγινε η επίσημη σημαία της Ρωσίας στα τέλη του 1800. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, προήλθε από τη σημαία της Ολλανδίας την οποία μιμήθηκε ο Μέγας Πέτρος.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Οι Ρώσοι κρατάνε εγκλωβισμένους τους άμαχους στη Μαριούπολη: Νέα απόπειρα εκκένωσης από Ερυθρό Σταυρό και ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: