Ιδανική λύση για την Ελλάδα τα Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απ’ όποια πλευρά και αν το δούμε…

FILE PHOTO; A French Air Force’s Rafale fighter jet (bottom R) takes part together with four Greek Mirage 2000 jets in a joint military drill, Greece, 04 February 2021. The plane took part in the joint military drill ‘Skyros 2021’ with Greece’s Air Force. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ*

Όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άφησε βαθιά σημάδια σε όλους τους τομείς. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η αμυντική κατάσταση της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα σαφώς και γίνεται εμφανής προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και μάλιστα άμεση και εμφατική.

Η απόκτηση των Rafale, που ήδη επιχειρούν με το εθνόσημο ζωγραφισμένο πάνω στην διάσημη πλέον πτέρυγα Δέλτα, οι υπογραφές για τις νέες φρεγάτες και η προοπτική απόκτησης νέων κορβετών, δείχνει ότι έχει αλλάξει άρδην η κατάσταση.

Υπάρχει κάτι εκεί έξω όμως, που βρίσκεται προς πώληση, και θα έπρεπε να αποτελεί διακαή πόθο της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Δελφίνοι πολλοί με το Μαρόκο και την Αίγυπτο, μέχρι πρόσφατα να έδειχναν ως τα ακλόνητα φαβορί.

Το τελευταίο διάστημα όμως οι φήμες φουντώνουν, και όπως συνήθως λέγεται, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά!

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει και στο άρθρο του Δεκεμβρίου, τα Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα έπρεπε να αποτελέσουν στόχο της Ελληνικής κυβέρνησης!

Παίζει δυνατό στρατηγικό παιγνίδι: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναλαμβάνουν ρόλο ηγέτη στη Μέση Ανατολή

 

Τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρουν άμεσα στον επιχειρησιακό τομέα, νομίζω είναι περιττό να αναφερθούν. Ο τύπος ήδη υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο και η υλικοτεχνική υποστήριξη του μετράει ήδη γύρω στα 30 χρόνια.

Κυριολεκτικά, αν επέλθει μια κάποια συμφωνία, τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, για να πετάξουν στο Αιγαίο, το μόνο που χρειάζονται είναι ‘’βάψιμο’’ με την κλασσική πλέον ghost παραλλαγή και το εθνόσημο!

Αυτή τη στιγμή η χώρα του Κόλπου, κατέχει περί τα 60 τέτοια αεροσκάφη, που έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί ή βρίσκονται υπό τέτοιο καθεστώς.

Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε έναν αριθμό κοντά στα 30 που ήδη έχουν υποστεί τον προαναφερθέν εκσυγχρονισμό, θα ήταν ευχής έργον.

  • Τα χρήματα, για την συντήρηση και τα ανταλλακτικά, δεν αποτελούν πρόβλημα στα ΗΑΕ, οπότε είναι ηλίου φαεινότερων ότι η κατάσταση τους θα είναι η καλύτερη δυνατή.

Επιχειρησιακά, χρειαζόμαστε και άλλα αξιόμαχα αεροσκάφη.
Αλλά μέχρι σε 10 ή 20 χρόνια για να ενταχθούν, τα όποια καινούργια Rafale ή F35, τα συγκεκριμένα -9 φαντάζουν ιδανικά.

Οπότε σαν ενδιάμεση λύση, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, με την αξία μιας αγοράς 30 Mirage 2000-9 να κυμαίνεται γύρω στο 1 δις ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η όποια πώληση από τα ΗΑΕ σε τρίτη χώρα, προϋποθέτει το ΟΚ του Παρισιού και ίσως εδώ να είναι το σημείο κλειδί, που ξαφνικά όλα δείχνουν ότι έχουμε ένα προβάδισμα έναντι άλλων μνηστήρων.

Η αγαστή αμυντική σχέση Αθήνας -Παρισιού, η αγορά των Rafale, η επικείμενη απόκτηση των Belh@ra και η προοπτική των GoWind, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δεν μπορεί μετά από όλα αυτά η Γαλλία να αρνηθεί να δώσει την συγκατάθεση της για την όποια συμφωνία μεταξύ Αμπού Ντάμπι και Αθήνας.

Προσθέστε εδώ ότι η όλη ιστορία παραχώρησης των -9, ξεκινάει από την απόκτηση 80 νέων Rafale από τα Εμιράτα.

Αρα απ’ όπου και αν το δει κανείς, το Παρίσι μόνο κερδισμένο βγαίνει απ’ όλες τις πλευρές!

Εάν πραγματοποιηθεί η εν λόγω απόκτηση, η Πολεμική μας Αεροπορία θα βρεθεί σε σύντομο διάστημα με ένα στόλο:

-Rafale F3R
-F16 Viper
-Mirage 2000-9 και Mk5

Για το μέγεθος και τις δυνατότητες της χώρας, θα είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμος αντίπαλος!

Και μέσα σε όλα με αυτό τον τρόπο συσφίγγουμε ακόμα περισσότερο τις άριστες σχέσεις μας με τα Εμιράτα και με τη Γαλλία σε δεύτερο πλάνο.

Σχέσεις που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε καθώς όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στην παγκόσμια διπλωματία, όλα είναι δούναι και λαβείν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Πούτιν πολεμά τη Δύση, δεν πολεμά την Ουκρανία και τους “ναζί”: Να γιατί δεν τελειώνει ο πόλεμος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: