Η “πισώπλατη μαχαιριά” που δίνουμε στους εαυτούς μας: Η κατοχή της Κύπρου, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Αγγλία…

FILE PHOTO: Μαθητές διαδηλώνουν, 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Το στιγμιότυπο είναι από αντικατοχική εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Εδώ και δεκαετίες στην κατεχόμενη Κύπρο, πρώτη η βρετανική πρεσβεία και δεύτερη η αμερικανική, άνοιξαν γραφεία των πρεσβειών τους, με τη δικαιολογία ότι θέλουν να εξυπηρετούν τους πολίτες τους που ζουν στα κατεχόμενα.

Παράνομα ζούσαν στα κατεχόμενα, στα κλεμμένα σπίτια Ελληνοκυπρίων, αλλά οι πρεσβείες ήθελαν να τους βοηθούν από κοντά, μην ταλαιπωρούνται να διασχίζουν τη Λευκωσία για να πηγαίνουν στα κεντρικά των πρεσβειών. Οι Βρετανοί ή οι Αμερικάνοι, ας πούμε, που ζουν στην Πάφο ή στην Αγία Νάπα, μπορούσαν να εξυπηρετούνται στις πρεσβείες της ελεύθερης Λευκωσίας, αλλά εκείνοι που ζουν στην Κερύνεια ή στο Κάρμι, δυσκολεύονται, είναι μακριά.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα γραφεία παράνομηπρεσβειών στα κατεχόμενα ήταν ένα σημαντικό βήμα της λεγόμενης ταϊβανοποίησης του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουν την παράνομη «τδβκ», αλλά διατηρούν πρεσβευτικά γραφεία για να κάνουν τις πρεσβευτικές δουλειές τους.

  • Την αρχή την έκανε η Βρετανία, επαναλαμβάνω. Ακολούθησαν κι άλλες χώρες. Και ευρωπαϊκές. Όταν το γράφαμε με κάθε αφορμή, μας θεωρούσαν αδικαιολόγητους. Ακραίους κιόλας και κινδυνολόγους. Το έβρισκαν λογικό, δεν αντιδρούσε κανένας.

Τώρα, μπαίνει και η Ρωσία στην ιστορία. Σκέφτεται, λέει, να κάνει το ίδιο γιατί ζουν στα κατεχόμενα χιλιάδες Ρώσοι και θέλει να τους εξυπηρετεί. Δικαιολογίες, φυσικά. Ίδιες, όμως, με τους υπόλοιπους.

Η Μόσχα θέλει να μας στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τη στάση μας στην εισβολή στην Ουκρανία. Και θα έπρεπε να το αναμένουμε. Αλλά, όταν σιωπούσαμε για δεκαετίες με τους άλλους, ειδικά με τους Βρετανούς, με ποια λογική τώρα γράφουν διάφοροι για «πισώπλατη μαχαιριά» από τη Ρωσία; Τις πισώπλατες μαχαιριές της Βρετανίας δεν τις ένιωσε κανένας;

Όχι ότι δικαιολογείται η Μόσχα να εκδικηθεί με αυτό τον τρόπο τον κυπριακό λαό, αλλά τόσα χρόνια που δεν άνοιγε γραφείο στα κατεχόμενα, την ευχαρίστησε κανένας; Ή, μήπως, εμείς της δείχναμε τον δρόμο; Πώς; Μα, εδώ ένας από τους έξι ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας άνοιξε γραφείο στα κατεχόμενα και στα εγκαίνια του πήγε και ο τέως αρχηγός του μεγάλου ΑΚΕΛ.

Μια πρώην διευθύντρια κρατικής υπηρεσίας, μόλις αφυπηρέτησε πήγε και διδάσκει σε παράνομο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πάνε κάθε μέρα για βενζίνη στα κατεχόμενα, χιλιάδες άλλοι γεμίζουν τα ξενοδοχεία στις διακοπές τους, τουριστικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές τουριστών… Και δεν διερωτήθηκε κανένας ποιοι είναι οι συμβολισμοί αυτών των ενεργειών και πονέσαμε με την «πισώπλατη μαχαιριά» της Ρωσίας;

Από την άλλη, στήνουν οι Αμερικάνοι σενάρια για να παρακαμφθεί η λύση του Κυπριακού και να φέρουν σε προτεραιότητα την εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου. Μας στέλνουν κι αυτοί μήνυμα (Νούλαντ: ο πρόεδρος Τατάρ), αλλά εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για τα ΜΟΕ, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των δύο κοινοτήτων.

Και στο τέλος θα μας πουν: Εντάξει, βάλτε και το φυσικό αέριο στα ΜΟΕ (μια τεχνική επιτροπή, ας πούμε, να αναλάβει τη συνδιαχείριση και τη συνεκμετάλλευση), να προχωρήσει η δουλειά, που επείγει για Τούρκους και Αμερικάνους, και το αντάλλαγμα θα είναι να πιεστεί η Άγκυρα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

  • Διότι, το μήνυμα που δίνουμε εμείς είναι ότι ο αυτοσκοπός είναι οι διαπραγματεύσεις, όχι η λύση. Από τη μια, να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις να έχουν και το άλλοθι οι πολιτικοί μας ότι κάτι κάνουν, να μην διορίζονται και διαπραγματευτές άδικα, και από την άλλη, να στήνουμε ΜΟΕ δήθεν για αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.

Κι άμα πουν οι Ρώσοι, ότι με το γραφείο που θα ανοίξουν στα κατεχόμενα θέλουν να βοηθήσουν και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που εμείς οι ίδιοι προτάσσουμε, θα φωνάζουμε για πισώπλατη μαχαιριά.

Τουλάχιστον, η ρωσική πρεσβεία λέει σε ανακοίνωση ότι «όλα τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζονται μαζί με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η Βρετανία πότε συντονίστηκε; Όταν άνοιγε γραφείο ή όταν έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Βρετανούς που σκότωσε η ΕΟΚΑ στην Κερύνεια;

Η Ρωσία είναι ούτως ή άλλως αδικαιολόγητη. Για την εισβολή, για την τραγωδία που προκάλεσε, για όλες τις συνέπειές της, αλλά και για το ότι θυμήθηκε τώρα εκδικητικά να ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα, ενώ τόσα χρόνια δεν ακολούθησε τους άλλους. Αλλά, εμείς ας δούμε πρώτα τις πισώπλατες μαχαιριές που δίνουμε στους εαυτούς μας όσον αφορά την κατοχή και μετά να λέμε για τους άλλους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Χάσανε το παιγνίδι: Όταν ο μετανοημένος εοκαβητατζής και χρόνια βουλευτής του ΔΗΣΥ βρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: