Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφέρειας του Κιέβου: Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια η Μαριούπολη

File Photo Ουκρανοί στρατιώτες δίπλα σε κατεστραμμένα άρματα μάχης EPA/SERGEY DOLZHENKO




Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.

Δεν έφθασε βοήθεια στη Μαριούπολη – Τον Ερυθρό Σταυρό κατηγορούν οι Ρώσοι

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Η αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Μαριούπολη αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να γυρίσει πίσω την Παρασκευή επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή της και να αρχίσει την εκκένωση της πόλης, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα προσπαθούσε ξανά σήμερα να φτάσει στην πόλη.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ, τον διευθυντή του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός επέδειξε αδυναμία στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την απομάκρυνση πολιτών από την πόλη. Ο Μιζίντσεφ είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές αναχώρησαν πολύ αργά την 1η και στις 2 Απριλίου και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, υποστήριξε ο Μιζίντσεφ, οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν μη προγραμματισμένες στάσεις και ορισμένα οχήματα αποσπάστηκαν από την κυρίως φάλαγγα και κατόπιν γύρισαν πίσω.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

“Πιθανές” οι απευθείας συνομιλίες των προέδρων Ρωσίας-Ουκρανίας

Ένας από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια είπε επίσης στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη; Συνεχίζονται οι προσπάθειες για απομάκρυνση των αμάχων αλλά και οι βομβαρδισμοί [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: