Η Κίνα κατηγορείται για γιγάντια κυβερνο-επίθεση στην Ουκρανία: Λίγο πριν την εισβολή Πούτιν

File Photo: Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας Σι Τζιπινγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. EPA, ALEXEI DRUZHININ, KREMLIN / SPUTNIK




Η Κίνα κατηγορείται ευθέως ότι εξαπέλυσε μια καταιγίδα κυβερνο – επιθέσεων στις  στρατιωτικές και πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή – κάτι που δείχνει την εξ αρχής υποστήριξη στον πόλεμο του Πούτιν και την προετοιμασία του .

Σύμφωνα με υπομνήματα πληροφοριών από την SBU, την υπηρεσία κατασκοπείας της Ουκρανίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση των βρετανικών Times  περισσότεροι από 600 ιστότοποι που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δέχθηκαν επίθεση από την κινεζική κυβέρνηση.

Παρά τη χλιαρή δημόσια αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στην εισβολή στην Ουκρανία, η κίνηση δείχνει εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων εισβολής και συνέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης του Σι Ζιπίνγκ πριν από την είσοδο των στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου.

Η SBU ανέφερε ότι έχει εντοπίσει την πηγή της επίθεσης επειδή τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σύμφωνες με τις κοινές τακτικές της πτέρυγας κυβερνοπολέμου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Μιλώντας στους Times, η SBU είπε ότι η συνοριακή άμυνα, οι τραπεζικές και σιδηροδρομικές υποδομές στοχοποιήθηκαν με χρήση δικτύου υπολογιστών (CNE) με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα τρωτά σημεία της Ουκρανίας.

Η SBU πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «αύξηση της δραστηριότητας εναντίον των δικτύων της χώρας μας στα μέσα Φεβρουαρίου» από Ρώσους και Κινέζους χάκερ, η οποία κορυφώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου – μια ημέρα πριν την εισβολή.

Το πρακτορείο πρόσθεσε: «Οι εισβολές που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία περιλαμβάνουν τις εκστρατείες CNE που απευθύνονται στην Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών και τον Ιστότοπο της Ουκρανικής Έρευνας που επικεντρώνεται στα Επικίνδυνα Απόβλητα.

«Αυτή η συγκεκριμένη επίθεση CNE από το κινεζικό πρόγραμμα στον κυβερνοχώρο περιελάμβανε την εκτόξευση χιλιάδων προγραμμάτων εξεύρεσης ατελειών  με τις απόπειρες να υποδεικνύουν τουλάχιστον 20 διακριτά τρωτά σημεία».

  • Πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι ουκρανικές πηγές ήταν ακριβείς σε όσα δήλωσαν στους Times, αλλά βρετανικές πηγές επιβεβαίωσαν μόνο ότι ερευνούν την επίθεση.

Οι επιθέσεις έρχονται σε αντίθεση με την άρνηση του Προέδρου Σι ότι η Κίνα είχε προηγούμενη γνώση των σχεδίων εισβολής και είχε ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καθυστερήσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Σε μια συνάντηση κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν μια δήλωση φιλίας – προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν «περιορισμοί» στο εύρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυταρχικών καθεστώτων.

Ο Τομ Χέγκελ, ερευνητής απειλών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne με έδρα τις ΗΠΑ, είπε στους Times: «Φαίνεται πως [οι Κινέζοι] δεν ενδιαφέρονταν που τους έβλεπαν – είχαν στόχο να μπουν και να πάρουν αυτό που χρειάζονταν όσο πιο γρήγορα δυνατόν.

«Είναι αφύσικο για μια προσπάθεια τύπου CNE, υπογραμμίζει τη σημασία αυτού που ήξεραν ότι θα έβρισκαν».

Ο Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου Soas China, δήλωσε στους Times:

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει δεσμεύσει η Κίνα σε κυβερνοεπιχειρήσεις είναι τεράστιος. Πολλοί από αυτούς είναι μέρος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που είναι μέρος του [Κινεζικού Κομμουνιστικού] Κόμματος.

«Όλοι πιστεύουμε ότι έχουν μια κυβερνο-δύναμη που επιτίθεται σε κράτη».

Ο Sam Cranny-Evans, εμπειρογνώμονας πληροφοριών και επιτήρησης στο think tank Royal United Services Institute, δηλώνει: «Οι επιθέσεις υποδηλώνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο συμπαιγνίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη φύση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της  Κίνας, και στην προθυμία των δύο εθνών να υποστηρίξουν το ένα το άλλο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Μπορεί επίσης να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποια άλλη υποστήριξη θα παράσχει το Πεκίνο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο αυτό να παρατείνει τη σύγκρουση.

«Σε επίπεδο ικανοτήτων, είναι ενδιαφέρον ότι ο ρωσικός μηχανισμός ασφαλείας ενέπλεξε κινέζους παράγοντες σε αυτή την επιχείρηση. Ήταν συνήθως αρκετά ικανοί και αφιερώνουν σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση συλλογής πληροφοριών στην Ουκρανία πριν από την εισβολή. Η FSB, για παράδειγμα, είχε ένα επιτελείο 200 ατόμων που επικεντρωνόταν στη συλλογή ατομικών πληροφοριών στην Ουκρανία, η οποία περιλάμβανε κυβερνοεπιθέσεις για τη συλλογή πληροφοριών για τον πληθυσμό».

  • Καθώς οι φόβοι εισβολής αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021, οι ΗΠΑ έστειλε μέσω ιδιωτικών συμβάσεων ενισχύσεις στην ουκρανική κυβερνο-άμυνα, μια κίνηση που οδήγησε σε επιτυχή άμυνα της ψηφιακής υποδομής της χώρας από την έναρξη του πολέμου και μετά.

Ο Juan Andrés Guerrero-Saade, ερευνητής απειλών στο SentinelOne, είπε στους Times: «Εύσημα στην ουκρανική κυβέρνηση, δεν ξέρω τι έχουν κάνει με την ομάδα απόκρουσης έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν, αλλά σκοτώνουν…

«Είναι πολύ εύλογο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοηθάει ή ότι έχουν άλλες εταιρείες στο έδαφος — κανένας που γνωρίζουμε δεν το έχει αναλάβει. Κάτι συμβαίνει εκεί ».

Με πληροφορίες από The Times

Πυραυλικά συστήματα από Ισραήλ ή ΗΠΑ θα αγοράσει η Γερμανία: Ασπίδα στους ρωσικούς Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: