Φόρουμ Δελφών – David Petraeus: Το μεγαλύτερο “δώρο” στο ΝΑΤΟ μετά τον ψυχρό πόλεμο, η ύπαρξη του Πούτιν

O David H. Petraeus Πρόεδρος του KKR Global Institute στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Photo: Hellas Journal




Με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Το Βήμα Άγγελο Αθανασόπουλο συνομίλησε ο David H. Petraeus, Πρόεδρος του KKR Global Institute των ΗΠΑ στο πλαίσιο του 7o Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να πετύχει τον κύριο στόχο της εισβολής που ήταν η αντικατάσταση του Ζελένσκι με έναν φιλο-ρώσο ηγέτη αν και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ενώ χαρακτήρισε ηρωικό τον αγώνα των Ουκρανών στρατιωτών.

«Σαφέστατα ο Πούτιν υποτίμησε τις δυνατότητες της Ουκρανίας και υπερτίμησε τις δικές του», είπε, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει πραγματοποιήσει εγκλήματα πολέμου ενώ ο ίδιος μετράει «καταστροφικές απώλειες».

Εξήρε την απόλυτη αποφασιστικότητα των Ουκρανών που μάχονται για την επιβίωσή τους και εμπνέονται από τον πρόεδρό τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι έχουν μείνει στη χώρα κάνουν ότι μπορούν για να συνδράμουν στην στρατιωτική νίκη.

  • Αναφέρθηκε επίσης σε κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τον αγώνα των Ουκρανών να ξεχωρίζει, όπως η πρωτοβουλία σε κατώτερο επίπεδο αλλά και η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα.

Αντίθετα, σχολίασε ότι οι Ρώσοι παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις, ενώ έχει καταρρεύσει το σύστημα επικοινωνίας τους και η στρατηγική τους περιέχει πολλές λάθος κινήσεις.

  • Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο «δώρο» μετά τον ψυχρό πόλεμο είναι η ύπαρξη του Πούτιν και σημείωσε ότι τίποτα πια δεν είναι ίδιο μετά την εισβολή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας (1991-1994) και Senior Adviser του Covington & Burling LLP Carl Bildt ο οποίος παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να κατανοήσει την Ρωσία μετά το 2014 ενώ αγνόησε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και, τελικά, απέτυχε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία.

Εξέφρασε την άποψη ότι όσο υπάρχει ο Πούτιν, θα υπάρχει ένα απεγνωσμένο και επικίνδυνο καθεστώς ακόμα και αν δούμε κατάπαυση του πυρός και πρέπει να αναπτύξουμε από την πλευρά μας αντίστοιχες πολιτικές.

«Το Ταμείο για την Ασφάλεια είναι μια χαρά, αλλά δεν αμύνεται κανείς με το ταμείο, χρειάζεται δυνάμεις», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και να συνδυαστεί η βούληση και τα μέσα που υπάρχουν ώστε να έχει πραγματικά νόημα η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας. Τέλος, ο κ. Bildt επισήμανε ότι για τα σύνθετα προβλήματα, η Ε.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσει τη σχέση με της με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό το ίδιο με την Ευρώπη, καθώς είναι ένας σημαντικός παίκτης και πρέπει να έχει ρόλο και να μην λειτουργεί ως τρίτος πόλος..

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Carnegie Europe στο Βέλγιο Rosa Balfour χαρακτήρισε εκπληκτικό τον τρόπο που οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την Ε.Ε. μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμφώνησαν στις κυρώσεις με μία φωνή.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον αποχαρακτηρισμό πληροφοριών των ΗΠΑ και την προειδοποίηση για την επίθεση, οδήγησε, όπως τόνισε, σε μία νέα παγίωση των ευρω-ατλαντικών σχέσεων.

Έκανε λόγο για πραγματική σύγκληση ενώ παραδέχτηκε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τον ευρωπαϊκό στρατό να αναδειχτεί από τις στάχτες της Ουκρανίας, ωστόσο μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τη Ρωσία, σημείωσε ότι έως το 2008 οι ΗΠΑ ήταν στη θέση του οδηγού ενώ μετά αποχώρησαν και ηγήθηκε η Γερμανία και η Μέρκελ που ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο απέναντι στο Κρεμλίνο.

Μιλώντας για τον ίδιο τον Πούτιν σχολίασε ότι έχει οικοδομήσει ένα ολόκληρο κατεστημένο που δεν κλονίζεται εύκολα κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος να επηρεάσει κάποιος τη ρωσική κοινωνία.

Κλείνοντας, η κ. Balfour αναφέρθηκε στην επανεκλογή Όρμπαν και τον τρόπο λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε. και σχολίασε ότι η πλειοψηφική ψήφος θα άλλαζε το παιχνίδι υπέρ της αποτελεσματικότητας και της αμεσότητας.

 

Φόρουμ Δελφών – Κριστιάν Χατζημηνάς: Ώρα να αναγεννήσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: