Επίδειξη ισχύος από Κίνα μέσω Σερβίας: Μυστική παράδοση αντιαεροπορικού εξοπλισμού στο Βελιγράδι [video]

File photo: Έξι μεταγωγικά αεροσκάφη Y-20 της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου νωρίς το Σάββατο, μεταφέροντας πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος HQ-22 για τον σερβικό στρατό. Screenshot via YouTube




Η Σερβία, σύμμαχος και υπερασπιστής της Ρωσίας του Πούτιν, έγινε κρυφίως αποδέκτης κινεζικών αντιαεροπορικών όπλων σε μια επίδειξη δύναμης του Πεκίνου στην Ευρώπη.

Οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι η στρατιωτική ενίσχυση του κράτους αυτού των Βαλκανίων έρχεται σε μια εύθραυστη στιγμή για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Το Βελιγράδι έχει διογκώσει το οπλοστάσιο του τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της Ρωσίας και της Κίνας.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωναν χθες Κυριακή ότι έξι μεταγωγικά αεροσκάφη Y-20 της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο του Βελιγραδίου νωρίς το Σάββατο, μεταφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος HQ-22 για τον σερβικό στρατό.

  • Τα κινεζικά φορτηγά αεροπλάνα με στρατιωτικά σήματα εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο “Νίκολα Τέσλα” του Βελιγραδίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Associated Press για σχόλιο.

«Η εμφάνιση των Y-20 έκανε αίσθηση γιατί πέταξαν μαζικά », έγραψε το διαδικτυακό περιοδικό The Warzone.

«Η παρουσία του Y-20 στην Ευρώπη σε οποιονδήποτε αριθμό είναι επίσης μια αρκετά νέα εξέλιξη».

Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής Aleksandar Radic είπε ότι «οι Κινέζοι προέβησαν σε επίδειξη δύναμης».

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε την παράδοση του συστήματος μέσης εμβέλειας που είχε συμφωνηθεί το 2019, λέγοντας το περασμένο Σάββατο ότι θα παρουσιάσει «το νεότερο καμάρι» του σερβικού στρατού την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Είχε παραπονεθεί νωρίτερα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, που αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους γείτονες της Σερβίας, αρνούνται να επιτρέψουν τις πτήσεις παράδοσης πάνω από τα εδάφη τους εν μέσω εντάσεων λόγω της εισβολής της  Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και η Σερβία ψήφισε υπέρ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζουν τις αιματηρές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις  ή να επικρίνει τις ωμές φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το Βελιγράδι για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων HQ-22 το 2020.

  • Ανέφεραν ότι εάν η Σερβία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες δυτικές συμμαχίες, πρέπει να ευθυγραμμίσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό με τα δυτικά πρότυπα.

Το κινεζικό πυραυλικό σύστημα παρομοιάζεται με το αμερικανικό Patriot και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300, αν και έχει μικρότερο βεληνεκές από τα πιο προηγμένα S-300. 

Η Σερβία θα είναι ο πρώτος χειριστής κινεζικών πυραύλων στην Ευρώπη.

Η χώρα, η οποία επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην ΕΕ, έχει ήδη ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με ρωσικά και κινεζικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών, τανκς και άλλου εξοπλισμού.

  • Το 2020, παρέλαβε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Chengdu Pterodactyl-1, γνωστά στην Κίνα ως Wing Loong. 

Τα μαχητικά drones είναι σε θέση να χτυπήσουν στόχους με βόμβες και πυραύλους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγνωριστικές αποστολές.

Υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι ο οπλισμός της Σερβίας από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη βαλκανική χώρα σε έναν νέο πόλεμο, ειδικά κατά της πρώην επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία βοήθησε επίσης τον εφοδιασμό της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ  μαζί με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Τουλάχιστον 1.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τότε που ο στρατός εξαπέλυσε πραξικόπημα πριν από τρία χρόνια.

Τα σερβικά και ρωσικά όπλα έχουν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Αποκάλυψη αξιωματούχων των ΗΠΑ στους Times: Φινλανδία και Σουηδία θα ενταχθούν στο NATO το καλοκαίρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: