Έλληνες δρομείς βράβευσε η Συμπολιτεία Ολυμπίας: Πρώτη προβολή της ταινίας «Ζάτοπεκ»

Photo Οι αθλητές που βραβεύτηκαν από από την Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΠΕ-ΜΠΕ




Έλληνες δρομείς του Στίβου τιμήθηκαν από την Συμπολιτεία Ολυμπίας κατά τη διάρκεια της εικαστικής έκθεσης που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2022».

Στην έκθεση με τίτλο «Ευοί ωκύποδα» (Εύγε γοργοπόδαρε!) – «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ» συμμετείχαν 56 καλλιτέχνες.

H Συμπολιτεία Ολυμπίας είναι η οργάνωση η οποία διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά το Δρόμο της Εκεχειρίας. Πρόκειται για μία διαδρομή 50 χιλιομέτρων που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, δηλαδή τη διοργανώτρια πόλη με τον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Ο Δρόμος της Εκεχειρίας του 2022 θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου.

Πλήθος καλεσμένων βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (6/4) στο Πολεμικό Μουσείο. Οι αθλητές που παρέλαβαν τιμητική πλακέτα ήταν ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ. το 1972 στη Γκρενόμπλ, ο Σπύρος Κοντοσώρος ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές στα 3.000 στιπλ στα 5 και 10 χλμ στη δεκαετία του ’70, ο Στέλιος Μπίσμπας, ένας εκ των κορυφαίων αθλητών στα 60 και 110 μέτρα, οι σπρίντερ Χάρης Παπαδιάς, ‘Αγγελος Παυλακάκης, η Δήμητρα Παπασπύρου, ο Σταύρος Τζιωρτζής, ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ενώ τιμήθηκαν επίσης -με συγγενείς να παραλαμβάνουν τις διακρίσεις- ο Μιχάλης Κούσης, η Δομνίτσα Λανίτη Καβουνίδου (πρώτη ελληνίδα που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και ο Χάρης Αϊβαλιώτης (Κύπριος αθλητής που αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα).

«Όταν στην Ουκρανία αναζητούν μια ανάσα ζωής για να θάψουν τους νεκρούς τους ή για να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια η έννοια της Εκεχειρίας ως αξία και ως αναγκαιότητα, αποκτά άλλη διάσταση. Γιγαντώνεται. Και μας κάνει να σκεφτούμε, όχι αν, αλλά πώς θα μπουν διεθνείς κανόνες για την υλοποίησή της, όπως τα κατάφεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι» τόνισε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας, Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμφυσήσει το Ολυμπιακό Κίνημα στην παγκόσμια κοινότητα την κουλτούρα ειρήνης που εμπεριέχεται στις αξίες της Εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο αγκάλιασε και στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Συμπολιτείας Ολυμπίας. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Διευθυντής του ΑΣΕΑΕΔ Σπύρος Ανδριόπουλος, ο Δημοσιογράφος, Ιστορικός και Συγγραφέας Τίτος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος  Λιάσκος, ενώ προβλήθηκε μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Σ΄αυτήν την ξεχωριστή ημέρα, προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη η ταινία «Ζάτοπεκ», που αφορά τη ζωή του θρυλικού δρομέα και Ολυμπιονίκη, Εμίλ Ζάτοπεκ και αποτελεί την πρόταση της Τσεχίας για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Το «παρών» έδωσε ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα PhDr. Jakub Karfik ο οποίος  τόνισε ότι η Ελλάδα τιμά τον θρύλο Εμίλ Ζάτοπεκ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και ότι η εκδήλωση συνδέει τον αθλητισμό και την τέχνη που είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι διεθνής γλώσσα.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη έδωσε στον κ. Karfik το τιμητικό βραβείο το οποίο θα παραδοθεί στο Ίδρυμα Ντάνα και Εμίλ Ζάτοπεκ. Η Υφυπουργός τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να μη τηρούνται οι κανόνες εκεχειρίας από την παγκόσμια κοινότητα και τους μετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι  πρέπει να αναδειχθούν οι αξίες της εκεχειρίας

Επίσης, έγινε παρουσίαση του βιβλίου/κόμικ «ΖΑΤΟΠΕΚ» (Γιαν Νόβακ, Γιάρομιρ 99, εκδόσεις Καστανιώτη, 2022).  Τέλος, η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας Lucie Kuligová μίλησε με θέμα: Εμίλ Ζάτοπεκ: «Αν δεν μπορείς άλλο, τρέξε πιο γρήγορα», αναφερόμενη στον θρυλικό δρομέα, “άνθρωπο ατμομηχανή” όπως είχε χαρακτηρισθεί από την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς (Λονδίνο 1948).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ
Αθήνα, Ελλάδα

Κατατάχθηκε στον ουκρανικό στρατό ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Σοβιετικής Ένωσης Ιγκόρ Μπελάνοφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: