Διπλωματική “αναστάτωση” μεταξύ της Γερμανίας και της κατοχικής Τουρκίας μετά την ετυμηγορία για τον Καβάλα

Protesters and riot police clash during the protest in support of the jailed Turkish businessman and philanthropist Osman Kavala, near Taksim Square in Istanbul, Turkey, 26 April 2022. EPA, SEDAT SUNA




Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με πληροφορίες από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρέσβης στη Γερμανία κλήθηκε στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας της ετυμηγορίας για ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Οσμάν Καβάλα (Osman Kavala).

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρέσβη «έγινε πολύ σαφής» η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα κάλεσε και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η απόφαση για την ποινή του Kavala βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και επεσήμανε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Osman Kavala, αποτελεί «γεφυροποιό», που έχει συμβάλει στον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Στη συνέχεια, όπως σημειώνεται, κλήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα, με τουρκικές διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι του κατέστη σαφές πως η τουρκική κυβέρνηση δεν δέχεται καμία προσπάθεια ανάμειξης στη δικαιοσύνη ή την πολιτική της χώρας, καθώς και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η δικαστική απόφαση.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Bekir Bozdag, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι στο παρελθόν έχει καταπατήσει τη δικαιοσύνη και την κάλεσε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τίτλος: Διπλωματική αναστάτωση μετά την ετυμηγορία για τον Kavala
Υπότιτλος: «Πρώτα καλεί η Γερμανία τον Τούρκο Πρέσβη, μετά η Τουρκία τον Γερμανό: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητά την αποφυλάκιση του καταδικασθέντος λόγω των διαδηλώσεων για το πάρκο Gezi μαικήνα του πολιτισμού, ενώ η Άγκυρα δεν ανέχεται την ανάμειξη»

ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung

Βρωμιά και δυσωδία: Ο άθλιος Ερντογάν “θάβει” τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Κασόγκι για να τα βρει με τους βασιλιάδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: