Η Αννίτα Δημητρίου για την γενοκτονία των Αρμενίων: Από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, η οποία έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη του αρμενικού λαού, αλλά και όλων των λαών που ήρθαν αντιμέτωποι με τη θηριωδία της Τουρκίας, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε αναφορά με αφορμή την 24η Απριλίου, παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους.

Ειδικότερα η Πρόεδρος της Βουλής ανάφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι,

Η 24η Απριλίου καθιερώθηκε παγκόσμια ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους, ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, που άρχισε το 1915. Ενάμισι εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες κακοποιήθηκαν βάναυσα, εκτοπίστηκαν βίαια ή υποδουλώθηκαν, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου και προμελετημένου σχεδίου εξόντωσης του αρμενικού έθνους.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, η οποία έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη του αρμενικού λαού, αλλά και όλων των λαών που ήρθαν αντιμέτωποι με τη θηριωδία της Τουρκίας, η οποία, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, διέπραξε γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία ή να απολογηθεί για τις πολιτικές εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού που αμετανόητα συνεχίζει.

Η Κύπρος αποτέλεσε την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε τη γενοκτονία καθιερώνοντας, με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1990, την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους.

Σήμερα, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδικάζουμε για πολλοστή φορά το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και ταυτόχρονα δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον φίλο αρμενικό λαό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ, Γραφείο Τύπου και πΛηροφοριών
Λευκωσία, Κύπρος

Τέσσερις νεκροί και 1.421 νέα κρούσμα στην Κύπρο την Πέμπτη: 31 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: