Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ: Η οικονομία της υπερδύναμης πηγαίνει όλο και καλύτερα

File Photo: To Federal Reserve στην Ουάσιγκτον. EPA/SHAWN THEW




Την ώρα που η Κίνα αγωνίζεται να στηρίξει την οικονομία της και η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει διέξοδο στην ενεργειακή κρίση, η οικονομία της υπερδύναμης δείχνει να οδεύει όλο και καλύτερα.

Τα ευοίωνα στοιχεία πληθαίνουν, με τελευταίο την αύξηση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τρίτο συναπτό μήνα τον Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Federal Reserve, πρόκειται για αύξηση 0,9%, είχε προηγηθεί επίσης αύξηση 1,2% τον Φεβρουάριο, ενώ συνολικά η βιομηχανική παραγωγή της υπερδύναμης αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 5,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η αύξηση της παραγωγής ήταν σε μεγάλο φάσμα της βιομηχανίας, με την παραγωγή κινητήρων αυτοκινήτων να αυξάνεται κατά 7,8%, τις συναρμολογήσεις να φτάνουν τα 9,75 εκατ. μονάδες και να σημειώνουν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Σημείωσε επίσης αύξηση 1,8% η παραγωγή εξοπλισμού επιχειρήσεων, όπως και η παραγωγή μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρικών συσκευών, εξοπλισμού αεροδιαστημικής και προϊόντων ξυλείας Ομοίως αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαιοειδών, χημικών και πλαστικών, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή των μη διαρκών αγαθών.

Ιδιαίτερο στοιχείο που καταδεικνύει την κεκτημένη ταχύτητα της αμερικανικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των εργοστασίων που εκτοξεύθηκε στο 78,7% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η εκτόξευση του ποσοστού αυτού καταδεικνύει ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες κατορθώνουν τώρα να καλύπτουν τις κενές θέσεις και επιτυγχάνουν έτσι να σημειώσουν πρόοδο. Παράλληλα, όμως, η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών εξακολουθεί να περιπλέκει την κατάσταση και να δυσχεραίνει την ανάκαμψη των αμερικανικών βιομηχανιών. Σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το έμφραγμα που είχε προκαλέσει η πανδημία άρχισε να χαλαρώνει, αλλά την κατάσταση περιέπλεξε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: