36 χρόνια από την πυρηνική κόλαση του Τσέρνομπιλ: Και σήμερα τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι κανονικά… [videos]

Γενική άποψη του πυρηνικου εργοστασίου του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, όπως είναι σήμερα. EPA/MIKHAIL PALINCHAK




Το επίπεδο της ραδιενέργειας στον τόπο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ είναι «μη κανονικό» και αυξάνεται μετά την κατάληψη της περιοχής από τις ρωσικές δυνάμεις, δηλώνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή.

Σήμερα – κατά σύμπτωση; – είναι η 36η επέτειος από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ.

Στις 26 Απριλίου 1986, μια ανεξέλεγκτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση κατέστρεψε τον αντιδραστήρα σε ένα ατύχημα που αρχικά συγκαλύφθηκε από τις σοβιετικές αρχές.

  • Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει αμφισβητούμενος.

Τελικά, 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο, μια ζώνη αποκλεισμού που παραμένει ακατοίκητη, εκτός από ορισμένους ηλικιωμένους κατοίκους που επέστρεψαν παρά την επίσημη απαγόρευση.

Και σήμερα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

«Το επίπεδο ραδιενέργειας, θα έλεγα ότι είναι μη κανονικό. Υπήρξαν κάποιες στιγμές που τα επίπεδα ανέβηκαν λόγω της μετακίνησης του βαρέως εξοπλισμού που έφεραν εδώ οι ρωσικές δυνάμεις και όταν έφυγαν. Το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Γκρόσι.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αιχμαλωτίζοντας Ουκρανούς στρατιώτες και κρατώντας πολιτικό προσωπικό στην περιοχή.

Η κατοχή διήρκεσε μέχρι τα τέλη Μαρτίου και προκάλεσε παγκόσμιους φόβους για πυρηνικές διαρροές.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια αφού έσκαψαν οχυρώσεις σε «πολλά σημεία» στην περιοχή και ανέμειξαν σύννεφα σκόνης με τα τεθωρακισμένα οχήματά τους.




 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: