3.000 σεισμοί στη Θήβα: Σμηνοσειρά που σβήνει ή προσεισμοί για 6 ρίχτερ; Αναβίσωσαν τα σεισμολογικά πάθη




Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ξαναφούντωσαν τα σεισμολογικά μίση και πάθη με αφορμή τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν αποκλείει όλα αυτά να είναι προσεισμική δραστηριότητα και δεν απέκλεισε, σε δηλώσεις του, το ενδεχόμενος σεισμικής δόνησης με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ. Ένας σεισμός μεγάλος που αν προκληθεί αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές ζημιές όπως παλαιότεροι στην περιοχή των Αλκυονίδων και της Πάρνηθας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχόλιο για ανάρτησή του στην οποία σημείωνε ότι στη Θήβα έχουν σημειωθεί 3.210 σεισμοί από τον Ιούλιο του 2021 ενώ στο Αρκαλοχώρι έχουν σημειωθεί 5.350 μετασεισμοί μετά τον κύριο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, αυτό σημαίνει για το Αρκαλοχώρι «φυσιολογική μετασεισμική εξέλιξη» ενώ για τη Θήβα «επικίνδυνη ίσως προσεισμική φάση».

«Η περιοχή έχει ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, συγκεκριμένα το 1853 μέχρι το 1914 είχαμε σεισμούς της τάξεως των 6 ρίχτερ. Υπάρχει δυναμικό ακόμα για τέτοιες σεισμικές δονήσεις, το περιμένουμε» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως από την στιγμή που υπάρχει στην περιοχή συνεχή διέγερση από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό ακόμα και των 6 ρίχτερ είναι μεγάλη.

Αναστάτωση στη Βοιωτία

Όπως είναι φυσιολογικό οι κάτοικοι της Βοιωτίας έχουν αναστατωθεί καθώς μάλιστα κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί μια τέτοια δόνηση.

Παράλληλα, όμως, και κανείς άλλος σεισμολόγος στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια πρόβλεψη είναι υπερβολική.

Ο επίσης γνωστός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθούν δύο επιταχυνσιογράφοι στην περιοχή της Θήβας για να παρακολουθείται ακόμα πιο επισταμένα το φαινόμενο.

«Αισθανόμαστε άγχος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχουμε στην περιοχή από το Δεκέμβριο του 2020, με υφέσεις και εξάρσεις. Οι δονήσεις των 4,3 ρίχτερ μπορεί να είναι μικρής ισχύος όμως δεν παύουν να δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κάνει προσεισμικό έλεγχο και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό και τον ΟΑΣΠ. Ο κ. Χουλιάρας είναι ο πιο καθησυχαστικός από όλους, ευελπιστούμε ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Θήβας, Γιώργος Αναστασίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Χουλιάρα η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.




«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3.300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος επέκρινε τους συναδέλφους του χαρακτηρίζοντας λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως: «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία».

Λέκκας: Μικρή η πιθανότητα για 6 Ρίχτερ, ωστόσο υπάρχει

«Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε «πρόσφατα, είχαμε και νέα στοιχεία μία ομάδα συναδέλφων προσδιόρισε το εξής. Το 1914 έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: