Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη της εισβολής Πούτιν με διαφωνίες για …τα καλάσνικοφ στο Κίεβο

FILE PHOTO: Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ομόθυμη παρά τις «αποχρώσεις» στην έντασή της ήταν η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν στον βαθμό εμπλοκής που σηματοδοτεί για την Ελλάδα η αποστολή αμυντικού υλικού στο Κίεβο.

«Ημασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. ‘Αρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα».




Υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: :«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;»

Τσίπρας: Απέναντί μας ο Πούτιν, όχι ο ρωσικός πολιτισμός

«Ολοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.  Τόνισε όμως, ασκώντας κριτική στην απόφαση Μενδώνη για απαγόρευση της παράστασης της «Λίμνης των Κύκνων» το εξής: «Έχουμε απέναντι μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό».

Ενστάσεις εξέφρασε πάντως για την αποστολή αμυτντικού υλικού:  «Δεν πιστεύω κανείς στην αίθουσα ότι θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου κάποιες κούτες κατασχεμένων καλάσνικοφ που στείλαμε εκεί. Έχει μια συμβολική αξία αυτή η πράξη και άρα στο συμβολικό επίπεδο θα ακολουθούσε πιστά τη θέση και το ρόλο της χώρας διαχρονικά να σταθεί δίπλα με κάθε τρόπο στον ουκρανικό λαού, να σταθεί διπλωματικά δίπλα στις κυρώσεις, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό», υπογράμμισε.

Μ. Κατρίνης: Καταδίκη χωρίς αστερίσκους 

Η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς τόνιισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή κατά τη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Κατρίνης αφού αναφέρθηκε στη φρίκη του πολέμου τονίζοντας ότι η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς. Ο κ. Κατρίνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη Εθνικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη μεγάλη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε. Πιο χαρακτηριστικά ζήτησε ενεργή διπλωματία με ισχυρό Εθνικό μέτωπο, που δε διασφαλίζεται με φραστικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού, ούτε με αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις.

Δ. Κουτσούμπας: Καμία εμπλοκή

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαρακτήρισε όμως την μεταφορά στρατιωτικού υλικού με C-130 στην Ουκρανία ως «αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας και μετατροπή αυτής και του ελληνικού λαού σε πιθανό στόχο αντιποίνων». Και σημείωσε: «Μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά από τον ελληνικό λαό. Να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια ελληνική εμπλοκή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί».

«Η μόνη εναλλακτική λύση είναι κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ουδετερότητα της Ουκρανίας. Μια συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας στη βάση μιας ουδέτερης αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι η βέλτιστη και καλύτερη εφικτή λύση», τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», επεσήμανε.

Η πλέον φιλική στη ρωσική λογική ομιλία ήταν, όπως ανεμένετο, αυτή του Κυρ. Βελόπουλου: «Αφού η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν, τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της; » είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Ελλ. Λύσης και χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ομογενείς που βρίσκονται στη Μαριούπολη.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων. «Μιλήσατε για αλληλεγγύη των δυτικών. Πού ήταν η αλληλεγγύη τους όταν έπλεε το Ορούτς Ρέις;» 

Αν υπήρχε διαφωνία του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, θα με είχε αποπέμψει ο πρωθυπουργός» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας για πρώτη φορά στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε απόσταση με τον πρωθυπουργό σχετικά με την απόφαση για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Ενταση Δένδια – Κατρίνη

Επίθεση κατά του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνη εξαπέλυσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με αφορμή, μεταξύ άλλων, και την τοποθέτηση Κατρίνη περί ολιγωρίας στην ελληνική απάντηση προς την τουρκική επιστολή στον ΟΗ: «Προσπαθώ να ενημερώνω και εσάς και το κόμμα σας. Δεν σας επιτρέπω τον τύπο της παρέμβασης που διατυπώσατε. Είχατε εκφράσεις που τις άφησα να περάσουν στην πρωτολογία σας. Καταλογίσατε φιάσκο στην κυβέρνηση από την επίσκεψή μου στη Μόσχα. Στοιχειωδώς έπρεπε να μας πείτε γιατί ήταν φιάσκο. Γιατί δεν το διατυπώσατε όταν έγινε; Να σας πω και κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα. Η απάντηση στην τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ, δεν ομιλούμε για κατάθεση αγωγής σε πρωτοδικείο. Όταν υπάρχει καθυστέρηση υπηρετει εθνική σκοπιμότητα, δεν αρνήθηκα ποτέ να σας ενημερώσω. Τα περί ολιγωρίας είναι παιδικά».

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί με κάθε ευκαιρία σε μάχες ενάντια στις ιδεολογίες του μίσους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: