Το ψυχογράφημα του Πούτιν από την CIA: Θυμωμένος, απογοητευμένος, απομονωμένος * Δεν θα κάνει πίσω

File photo: Αφίσα με το πρόσωπο του Πούτιν και στο μέτωπό του στόχο, στον τοίχο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Σαντιάγκο της Χιλής, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της εισβολής στην Ουκρανία. EPA, Alberto Valdes




Πάνω από δύο εβδομάδες σε έναν πόλεμο που περίμενε ότι θα κυριαρχήσει σε δύο ημέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζει θυμό, απογοήτευση για τις αποτυχίες του στρατού του και θέληση να προκαλέσει ακόμη περισσότερη βία και καταστροφή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν δημόσια ότι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κλιμακώσει τον πόλεμο για να προσπαθήσει να σπάσει την αντίσταση της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει συντριπτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να βομβαρδίζει τη χώρα για εβδομάδες ακόμη. Και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αντιδρά στις φρικτές εικόνες του πολέμου που ξεκίνησε, ο Πούτιν παραμένει απομονωμένος από την πίεση στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς χαρακτήρισε «φούσκα προπαγάνδας».

Η νοοτροπία του Πούτιν — όσο δύσκολο κι αν είναι να προσδιοριστεί εκ του μακρόθεν –  είναι κρίσιμης σημασίας για τη Δύση τόσο για την συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο και για το ενδεχόμενο να απειλήσει άμεσα χώρες του ΝΑΤΟ ή ακόμη και να πατήσει το πυρηνικό κουμπί.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια δύο ημερών κατάθεσης ενώπιον του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα εξέφρασαν ανοιχτά ανησυχίες για το τι μπορεί να κάνει ο Πούτιν. Κι αυτές οι ανησυχίες διαμορφώνουν όλο και περισσότερο τις συζητήσεις σχετικά με το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Πάνω από δυο δεκαετίες, ο Πούτιν έχει επιτύχει πλήρη κυριαρχία επί της ρωσικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, κυβερνώντας με έναν μικρό στενό κύκλο, περιθωριοποιώντας τη διαφωνία και φυλακίζοντας ή σκοτώνοντας την αντιπολίτευση του.

Έχει επικρίνει εδώ και καιρό τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει απορρίψει την επιθυμία της Ουκρανίας για εθνική κυριαρχία και φαντασιώνεται ίσως έναν πυρηνικό πόλεμο που θα τέλειωνε με τους Ρώσους ως «μάρτυρες».

Ο Μπερνς είπε στους νομοθέτες ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «βράζει σε ένα εύφλεκτο μίγμα δυσαρέσκειας και φιλοδοξίας εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Πούτιν περίμενε να καταλάβει το Κίεβο σε δύο ημέρες, είπε ο Μπερνς. Αντίθετα, ο στρατός του δεν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων και έχασε ήδη αρκετές χιλιάδες στρατιώτες. Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν ακρωτηριάσει τη ρωσική οικονομία και μείωσαν το βιοτικό επίπεδο τόσο για τους ολιγάρχες όσο και για τους απλούς πολίτες. Μεγάλο μέρος του ξένου νομίσματος που είχε συσσωρεύσει η Ρωσία ως προπύργιο κατά των κυρώσεων είναι τώρα παγωμένο στις τράπεζες του εξωτερικού.

  • Ο Μπερνς είναι πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα που έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Πούτιν. Είπε στους νομοθέτες απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ψυχική κατάσταση του Ρώσου προέδρου ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι τρελός.

«Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτή τη στιγμή», είπε. «Είναι πιθανό να πεισμώσει περισσότερο και να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να υπολογίζει τις απώλειες αμάχων».

Οι πρόσφατοι αβάσιμοι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να αναπτύξει χημικά ή βιολογικά όπλα υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν μπορεί ο ίδιος να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα προχωρώντας σε κάποια επιχείρηση προβοκάτσιας, είπε ο Μπερνς.

Δεν υπάρχει προφανής δρόμος για τον τερματισμό του πολέμου. Είναι σχεδόν αδιανόητο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει κερδίσει τον θαυμασμό σε όλο τον κόσμο για την ηγεσία της αντίστασης της χώρας του, να αναγνωρίσει ξαφνικά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ή να υποστηρίξει την παραχώρηση νέας αυτονομίας σε φιλικά προς τη Ρωσία τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας. Κι ακόμη κι αν καταλάβει το Κίεβο και ανατρέψει τον Ζελένσκι, ο Πούτιν θα χρειαστεί να λογοδοτήσει για μια εξέγερση που θα υποστηρίζεται από τη Δύση σε μια χώρα άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων.

  • «Δεν έχει βιώσιμη πολιτική διέξοδο απέναντι στην σκληρή αντίσταση που θα συνεχίσουν να προβάλλουν οι Ουκρανοί», είπε ο Μπερνς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να προσπαθούν να διατηρήσουν τον διάλογο με τον Πούτιν. Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ του Λουξεμβούργου μίλησε σήμερα Δευτέρα με τον Πούτιν και «παρακάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με το tweet του ίδιου του Μπετέλ. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η Μπετέλ ενθαρρύνθηκε να επικοινωνήσει με τον Πούτιν από άλλους ηγέτες που «ήθελαν να βεβαιωθούν ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να συνομιλεί μαζί τους». Ο Μπετέλ μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι.

Η Έϊβριλ Χέινς, η διευθύντρια εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είπε ότι ο Πούτιν «αντιλαμβάνεται [την εισβολή στην Ουκρανία] ως έναν πόλεμο που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Αλλά αυτό που μπορεί να είναι διατεθειμένος να δεχτεί ως νίκη μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου του σημαντικού κόστους που επωμίζεται».

Οι αναλυτές πληροφοριών πιστεύουν ότι η πρόσφατη αύξηση του επιπέδου πυρηνικού συναγερμού από τον Πούτιν στη Ρωσία «πιθανότατα είχε σκοπό να αποτρέψει τη Δύση από το να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε η Χέινς

Τέσσερα λάθη σε μια απόφαση είναι πολλά

Εν τω μεταξύ, καθώς η βία επιδεινώνεται και περισσότεροι Ρώσοι πεθαίνουν, η Δύση παρακολουθεί επίσης για τυχόν σημάδια σχηματισμού οπών στη «φούσκα προπαγάνδας» του Πούτιν. Ένας ανεξάρτητος Ρώσος πολιτικός αναλυτής, ο Kίριλ Ρογκόφ, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Telegram ότι ο πόλεμος είναι «χαμένος» κάνοντας λόγο «επική αποτυχία».

«Το λάθος ήταν η αντίληψη ότι η Δύση δεν ήταν πρόθυμη να αντισταθεί στην επιθετικότητα, ότι ήταν ληθαργική, άπληστη και διχασμένη», έγραψε ο Ρογκόφ. «Η ιδέα ότι η ρωσική οικονομία είναι αυτάρκης και ασφαλής ήταν λάθος. Το λάθος ήταν η εικόνα περί της ποιότητας του ρωσικού στρατού. Και το κύριο λάθος ήταν η ιδέα ότι η Ουκρανία είναι ένα αποτυχημένο κράτος και οι Ουκρανοί δεν είναι έθνος.

«Τέσσερα λάθη στη λήψη μιας απόφασης είναι πολλά», είπε.

Πριν από την εισβολή, δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Levada Center, την κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης της Ρωσίας, διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «πρωταγωνιστές» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Μόλις το 3% απάντησε η Ρωσία. Η δημοσκόπηση έγινε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και το Levada Center δεν έχει δημοσιεύσει νέα δημοσκόπηση μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι Δυτικοί ελπίζουν ότι οι απλοί Ρώσοι θα αντιδράσουν στην απότομη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και θα ενημερωθούν για τις αληθινές διαστάσεις του πολέμου μέσω συγγενών και διαδικτυακών μέσων, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας λογισμικό VPN για να παρακάμψουν τα μπλοκαρίσματα του Κρεμλίνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ρωσική κρατική τηλεόραση συνεχίζει να μεταδίδει ψευδείς ή ανυπόστατους ισχυρισμούς για τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και προωθεί το αφήγημα ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον πόλεμο.

«Διαφορετικά, θα οδηγήσει στον θάνατο της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, παρουσιαστής μιας εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού στην πρώτη στιγμή στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Russia 1, στην καθημερινή του ραδιοφωνική εκπομπή την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Επικίνδυνες καταστάσεις: Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Καλίνινγκραντ, τον θύλακα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: