Το Πεντάγωνο παρουσιάζει “γονατισμένη” την πολεμική μηχανή της Ρωσίας: Οι στρατιώτες που λιποτακτούν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Pentagon Press Secretary John Kirby responds to questions about the Russian buildup on the Ukrainian border at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA. EPA, JIM LO SCALZO




Το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίστηκε με “καθησυχαστικό λόγο” για τη στρατιωτική δυνατότητα της Ρωσίας. Επίσημα ανακοίνωσε μέσω ανώτερου αξιωματούχου ότι το κονβόι των ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα, που θα μπορούσαν και να το καθηλώσουν εκεί που βρίσκεται.

Ο ανώτερος αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα εφοδιασμού των οχημάτων και τροφοδοσίας των στρατιωτών.

Το κονβόι αυτό, υποστήριξε ο αξιωματούχος, έχει ελάχιστα προχωρήσει τις τελευταίες 24 ώρες. Οι δηλώσεις του παρουσιάζουν μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση για την ρωσική πολεμική μηχανή.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ακούγοντας τον αξιωματούχο του Πενταγώνου, ότι ο ρωσικός στρατός καταρρέει. Είναι όμως αλήθεια;

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
  • Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, αλλά και για τις νέες κυρωσεις:

Ο αξιωματούχος είπε και κάτι άλλο, το οποίο απ’ ότι καταλαβαίνουμε το έχει επιβεβαιώσει. Υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στρατηγοί δεν είχαν ενημερώσει τους στρατιώτες ότι θα εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι έχουμε επιβεβαιώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραδοθεί.

Ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες παραδίδουν τον οπλισμό τους ή προκαλούν σαμποτάζ σε οχήματα αντί να πολεμούν, ισχυρίστηκε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο αξιωματούχος μίλησε και για την πιθανότητα οι Ρώσοι να σταμάτησαν επί τούτου την προέλασή τους, επειδή πρέπει να ανασυγκροτηθούν, να ξανασκεφτούν το τι θα κάνουν, και να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

Είπε ότι ήδη των 80% των στρατευμάτων βρίσκονται μέσα στην Ουκρανία. Άρα ομιλεί για ένα αριθμό πάνω από 160 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό.

  • Ο στόχος της Ρωσίας, εξακολουθεί να είναι η περικύκλωση και ο στραγγαλισμός του Κιέβου. Και όπως είπε ο αξιωματούχος ο τελικός στόχος είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε και για μία άλλη πτυχή που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Βλέπουμε, δήλωσε, να είναι έτοιμα τα συστήματα για εκτόξευση θερμοβαρικών βομβών. Αλλά, όπως σημείωσε, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι στο Πεντάγωνο “βλέπουν” τις προσπάθειες των Ρώσων να ενώσουν το Χάρκοβο με την Μαριούπολη. Όμως ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τη Μετιτούπολη και την Μπερντάνσκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμφίβιες δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στη Μαριούπολη. Και έκανε την υπόθεση ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολικ΄λη Ουκρανία σαν τανάλια, να τις κλείσουν από παντού.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Έθνος από το βήμα του Κογκρέσου. Και αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του θα αφορά την Ουκρανία.

Με βάση τις πληροφορίες που δίνει ο Λευκός Οίκος ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αποκλείσει για μία ακόμη φορά τη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής στην Ουκρανία.

Η επιμονή της αμερικανικής πλευράς στο θέμα αυτό, δεν βοηθά την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον ουκρανικό στρατό και όχι την πολεμική μηχανή των Δυτικών.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε όλα τα σχετικά αιτήματα του προέδρου της Ουκρανίας με τελευταίο την ζώνη απαγόρευση πτήσεων. Η κ. Ψάκι δεν έκρυψε τα λόγια της.

Το μέτρο αυτό, είπε, θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της ζώνης. Και αυτό σημαίνει απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι απέτυχαν, μέχρι της στιγμής, όλες οι προσπάθειες να πειστεί ο Πούτιν να δεχθεί εκεχειρία. Και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει κανονικά την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Άρα θα επιχειρήσει να επιβάλει κατοχή σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μίλησε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σημειώνονται και τα εξής:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε τη διαρκή βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων παραδόσεων βοήθειας για την ασφάλεια, της οικονομικής υποστήριξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ηγέτες συζήτησαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους, εργάζονται για να καταστήσουν υπεύθυνη τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων που έχουν ήδη αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

Οι ηγέτες συζήτησαν την κλιμάκωση των επιθέσεων από τη Ρωσία σε τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από πολίτες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού βομβαρδισμού κοντά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar.

Το αποψινό διάγγελμα λέει ο Λευκός Οίκος είναι εξαιρετικά σημαντικό και όπως αναφέραμε ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα των κυρώσεων.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αγώνας δρόμου για να επικρατήσει η διπλωματία, διαφορετικά θα ανοίξει η πύλη της “κόλασης”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: