Το πανίσχυρο ΣΕΑ, η τουρκική αλαζονεία και ένας Ερντογάν σούπερ σταρ στις Βρυξέλλες

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) συνεδριάζει στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε λίγο πριν αναχωρήσει, προχθές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ασχολήθηκε με όλα τα «ανοικτά ζητήματα» περιλαμβανομένου και τα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας.

Το ΣΕΑ ασχολήθηκε, λοιπόν και με την Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά, χαρακτηρίζεται από τη γνωστή αλαζονεία του Ερντογάν. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται πως αυτή η συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας έχει ενισχυθεί, αναβαθμιστεί, είναι πιο ετσιθελική με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Άγκυρα θέλει διακαώς μια ηγεμονική θέση στην περιοχή και γι αυτό και αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες, έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή των άλλων βασικών διεθνών παικτών.

Στη συνεδρίαση του ΣΕΑ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «τονίστηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων και των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο». Το μήνυμα από την αναφορά αυτή είναι πρόδηλο. Όποτε η κατοχική δύναμη αναφέρεται σε «δικαιώματα της» στην περιοχή, εννοεί στις επεκτατικές επιδιώξεις της. Οι επεκτατικές βλέψεις για την Τουρκία «παράγουν»… δικαιώματα. Αυτή είναι η διαχρονική της προσέγγιση και πρακτική.

Το ΣΕΑ κάνει αναφορά και στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναδεικνύοντας τον «ειρηνοποιό» ρόλο της Άγκυρας. Σημειώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και διευκόλυνσης καθώς και την εκπλήρωση των ευθυνών της, «συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ με σχολαστικότητα, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα».  Επισημαίνει, επίσης και τα εξής:

  • «Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της ισορροπημένης στάσης της Τουρκίας στις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, η επιμονή της να επιδείξει ισορροπημένη στάση για την εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και την περιοχή της Καυκασίας και οι προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης».

Όπως συνηθίζεται στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συζητείται και το θέμα της «τρομοκρατίας» και δημοσίως επαναλαμβάνεται το γνωστό τουρκικό αφήγημα.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι συζητήθηκε ο αγώνας για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών οργανώσεων» PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ και DEAŞ. Είναι δε σημαντική η αναφορά στο ανακοινωθέν πως στη συνεδρίαση  έγινε ενημέρωση του Συμβουλίου για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με επιτυχία και με πλήρη αποφασιστικότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό(;!), για την αντιμετώπιση κάθε απειλής και κινδύνου για την εθνική ενότητα της χώρας και συζητήθηκαν επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν (μετάφραση ΓΤΠ).

Προκύπτει από τη συνεδρίαση, το ανακοινωθέν αλλά από τις δημόσιες δηλώσεις. Η Άγκυρα δεν υιοθετεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή «μεσολαβεί» στη ρώσο-ουκρανική κρίση. Και λαμβάνει και τα εύσημα. Από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Βρετανία. Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν περπατά και τον συγχαίρουν! Τον αντιμετωπίζουν ως σούπερ σταρ. Αυτό και να είναι κατάντημα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Άγκυρα παρεμβαίνει στο Ουκρανικό, χωρίς αποτέλεσμα, άλλα σπεύδει στο ταμείο! Η μεγάλη ευθύνη Αμερικανών και Ευρωπαίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: