Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει: “Ειρηνοποιός” ο Αμπράμοβιτς * Εξ ου το αίτημα Ζελένσκι σε Μπάιντεν να του “χαριστούν” οι κυρώσεις;

FILE PHOTO: Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς συγκαταλέγεται στη λίστα Ρώσων ολιγαρχών με δεσμούς με το καθεστώς Πούτιν στους οποίου επιβάλλονται σκληρές κυρώσεις από τη Δύση. EPA, ANDY RAIN




Το Κρεμλίνο αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις έπαιξε ρόλο στην πρώτη φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία πλέον βρίσκεται στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

«Πήρε πράγματι μέρος στο αρχικό στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών».

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε έτσι τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στην Jerusalem Post στις 28 Φεβρουαρίου – τέσσερις μέρες μετά την ρωσική εισβολή – και οι οποίες ήθελαν τον ολιγάρχη Αμπράμοβιτς να μετέχει με κάποιο τρόπο στις ειρηνευτικές προσπάθειες κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Αμπράμοβιτς και αρκετούς άλλους Ρώσους ολιγάρχες με κυρώσεις, στην προσπάθεια να απομονώσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους συμμάχους του στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη σοκ της Wall Street Journal

Mε τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου φαίνεται να ενισχύεται η ισχύς των αποκαλύψεων στις οποίες προχώρησε χθες η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, η έγκυρη εφημερίδα ανέφερε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν στην τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία να αφαιρέσει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς από τον κατάλογο κυρώσεων που έχουν προετοιμάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συνεχίσει «να μεσολαβεί στις ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις».

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τον Μπάιντεν «να περιμένει» για την επιβολή κυρώσεων στον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι σημαντικός μεσολαβητής με τη Μόσχα για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό μέσο.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Χάριν των διαπραγματεύσεων και της επιτυχούς έκβασής τους, δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε τη διαδικασία ή τη συμμετοχή του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πριν έρθει σήμερα ο Πεσκόφ να επιβεβαιώσει ότι πράγματι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ο οποίος χαρακτηρίζεται μάλιστα και ως “ταμίας του Πούτιν” είχε παίξει τον δικό του ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Δεν “χάθηκε” ο υπουργός Άμυνας- είναι “απασχολημένος”…

Παράλληλα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κλήθηκε να απαντήσει στις φήμες για τον «εξαφανισμένο» υπουργό Αμυνας της Ρωσίας. Ο Πεσκόφ  είπε ότι ο λόγος που ο Ρώσος Σεργκέι Σοϊγκού δεν εμφανίστηκε δημόσια εδώ και καιρό είναι επειδή είναι απασχολημένος και «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης…

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, εθεάθη για τελευταία φορά στις 11 Μαρτίου κατά την απονομή κρατικών βραβείων σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal, Reuters, Jerusalem Post

Ο Αμπράμοβιτς συμμετέχει στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες: Του το ζήτησε ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: