Στόλτενμπεργκ: Όχι σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία * Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ [Α] με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «η χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι μέρες που έρχονται είναι «πιθανόν να είναι χειρότερες» με τις ρωσικές δυνάμεις να αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία.

«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών βομβαρδισμένα. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ και πολλοί άμαχοι σκοτωμένοι ή τραυματισμένοι. Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές».

Το ΝΑΤΟ είναι «αμυντική» συμμαχία, τόνισε ο Στόλτεμπεργκ. «Βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή», είπε, τονίζοντας πως οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας δεν συμφωνούν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, κάτι που θα έδινε άλλο χαρακτήρα στη σύγκρουση και άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο» δήλωσε.

Mε πληροφορίες από Associated Press

Σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή κορυφαίος στρατηγός του Πούτιν: Σε μάχη έξω από το Κίεβο [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: